Trump maakt einde aan speciale status Hongkong

VS-China De VS behandelen Hongkong voortaan net zo als het vasteland van China vanwege de omstreden nationale veiligheidswet die Beijing er heeft ingevoerd, kondigde Trump aan.
De Amerikaanse president Donald Trump tijdens een persconferentie in de Rose Garden van het Witte Huis op 14 juli 2020.
De Amerikaanse president Donald Trump tijdens een persconferentie in de Rose Garden van het Witte Huis op 14 juli 2020. Foto Tasos Katopodis/EPA

De Amerikaanse president Donald Trump heft de privileges die Hongkong geniet op, vanwege de nationale veiligheidswet die China er heeft ingevoerd. Volgens Trump zijn de vrijheid en rechten van de inwoners van Hongkong afgepakt en maakt hij daarom een einde aan de speciale status van de voormalige Britse kroonkolonie. „Geen speciale privileges, geen speciale economische behandeling en geen export van gevoelige technologieën. Hongkong wordt nu net zo behandeld als het vasteland van China”, zo zei de president dinsdagavond lokale tijd volgens Reuters tijdens een persconferentie in de Rozentuin van het Witte Huis.

Lees ook: Beijing kan laatste verzet nu de kop indrukken

Trump heeft met het ondertekenen van nieuwe wetgeving en een decreet ook maatregelen genomen tegen China zelf. Met een door het Congres goedgekeurde wet worden banken bestraft die zakendoen met Chinese functionarissen die de nationale veiligheidswet voor Hongkong hebben ingevoerd. Het los daarvan getekende decreet moet China verder straffen voor de „onderdrukkende acties” tegen de speciale bestuurlijke regio, stelt de president. Hij zegt ervan overtuigd te zijn dat veel mensen Hongkong gaan verlaten.

Chinese tegenmaatregelen

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken laat in een reactie weten als vergelding ook sancties in te gaan stellen tegen Amerikaanse individuen en instellingen. „Zaken die in Hongkong spelen, zijn puur Chinese zaken en geen enkel buitenland heeft het recht zich daar mee te bemoeien”, staat in een verklaring van het ministerie.

Met de twee weken geleden ingevoerde veiligheidswet voor Hongkong kunnen separatisme, het omverwerpen van de staat, terrorisme en het heulen met buitenlandse machten om de nationale veiligheid in gevaar te brengen leiden tot een levenslange celstraf. De wetsteksten lijken volgens NRC-correspondent Garrie van Pinxteren bewust vaag en ruim gehouden om er alles eronder te kunnen laten vallen wat Beijing niet zint.

Beluister ook deze podcast: Contact met Hongkong: ‘Wis alle berichten!’

De relatie tussen de Verenigde Staten en China staat al langere tijd sterk onder druk. Boven op het steeds opnieuw oplaaiende handelsconflict is de coronapandemie gekomen, waar Trump China verantwoordelijk voor houdt. Daarnaast levert ook de militaire situatie in de Zuid-Chinese Zee grote spanningen op.