Dj Paul Elstak draait op de vrachtwagen van actiegroep Nachtbelang op het Binnenhof.

Foto Robin Utrecht

Interview

Nachtclubs willen van het slot: er moet nú wat gebeuren

Jeroen van Broekhoven Nachtclubs staan op omvallen. Actiegroep Nachtbelang komt met een protocol om de discotheken weer te openen.

‘Te gek voor woorden’, vindt Jeroen van Broekhoven, mede-initiatiefnemer van actiegroep Nachtbelang het. „We zetten jongeren weer op een vliegtuig naar Chersonissos, waar ze ze zonder regels helemaal los mogen gaan in stampvolle discotheken, om daarna weer in het vliegtuig naar Nederland te stappen.”

Maar ondertussen zit de nachtclub van Van Broekhoven, Fox Nightlive in Stadskanaal, nog op slot, net als alle andere dansgelegenheden in Nederland. Als het aan het kabinet ligt, blijft dat zo tot minimaal 1 september. Volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en clubeigenaren bestaat tegen die tijd het merendeel van de nachtclubs niet meer, en moet er nú wat gebeuren.

Met oorverdovende dancemuziek op reed twee weken geleden al een enorme vrachtwagen het Binnenhof op. Clubeigenaren die zich hebben verenigd in Nachtbelang wilden zo aandacht vragen voor de uitzichtloze situatie van nachtclubondernemers. Omdat het kabinet geen perspectief biedt, maakten Nachtbelang en de KHN een veiligheidsprotocol waarmee de nachtclubs per 1 augustus weer open kunnen. Nu is het wachten op een uitnodiging uit Den Haag om hierover in gesprek te gaan.

Jullie voelen je als nachtclubondernemers niet gehoord. Waar komt dat gevoel vandaan?

„Wij worden vanaf het begin van de crisis steeds met één zinnetje aangehaald in de persconferenties: nachtclubs blijven dicht. Punt. Nul perspectief. Wij vallen niet onder de cultuursector zoals poppodia, dus we ontvangen geen subsidie. Maar we zijn ook geen echte horeca: wij kunnen bezoekers niet stil op hun stoel laten zitten, zo werkt dat niet in een nachtclub. We vallen dus tussen wal en schip.”

„Als wij met zo’n enorme vrachtwagen het Binnenhof op komen, mogen we daar een kwartiertje herrie maken, maar niemand gaat echt met ons in gesprek. Ik vind dat Rutte wel eens tijd voor ons mag maken. Wij waren de állereersten die dicht moesten door corona, nog voor de rest van de horeca, en nu zitten we als een van de laatste partijen nog thuis, zonder perspectief. We mogen weer zweten in de sportschool, op vakantie met het vliegtuig, we mogen zelfs weer naar prostituees, maar bij ons gebeurt er helemaal niks.”

Hoe ziet Nachtbelang het voor zich: ‘coronaproof’ naar de discotheek?

„Alleen naar binnen met een vooraf gekocht ticket, bij de ingang een thermometer tegen je hoofd, rechtsomkeert bij koortsklachten, en als het écht moet, is ook een mondkapje op de dansvloer een optie. Maar daar ben ik geen voorstander van.

„Ik stel voor om te beginnen met mensen toelaten van tussen de 18 en 35 jaar, dat staat ook in ons protocol. Volgens onderzoek is voor mensen in die leeftijdscategorie de kans nihil dat ze ernstig ziek worden van corona. Zij moeten wat ons betreft met minimale restricties naar binnen kunnen. Als ze daarna buiten gewoon die anderhalve meter aanhouden, kan er weinig gebeuren.”

Hoe zit het met fysiek contact: knuffelen, zoenen, zeker met drank op?

Een lange stilte. „Dat gaat gebeuren, en daar kun je ook niet op handhaven. Maar dat gebeurt nu ook op illegale feestjes. Wij houden lijsten bij met wie er binnen zijn. Op die ondergrondse feestjes mist dat toezicht. En bovendien: hoe lang gaan we jongeren hun leven nog afnemen?

„In Den Haag lijken ze niet in te zien dat wij ook een belangrijke maatschappelijke taak hebben. Er is nu een explosie van illegale, ondergrondse feestjes voor jongeren. Daar wordt echt niks gedaan aan coronaveiligheid, hoor. In clubs loopt personeel rond om alles in de gaten te houden.”

Wat moet er volgens jullie gebeuren om nachtclubs financieel in leven te houden?

„Wij hoeven onze bankrekening niet te spekken, het enige wat we willen, is de rekeningen kunnen betalen. Het liefst gaan we weer open en verdienen we ons eigen geld, ook omdat we jongeren weer willen zien genieten. Maar als het kabinet besluit dat we nog maanden dicht moeten blijven, dan hoop ik dat er met ons meegedacht wordt.

„Een beetje nachtclub heeft gigantische vaste lasten. Ik heb bijvoorbeeld alleen al 60.000 euro per maand loonkosten, waarvan maar 65 procent vergoed wordt. En de huurbazen worden nu ook ongeduldig.

„De steunpakketten lopen van 0 tot maximaal 50.000 euro, maar ik overdrijf niet als ik zeg dat er ondernemers zijn die meer dan een ton schade hebben. Laat het kabinet ons geld lenen, en als we het niet allemaal nodig blijken te hebben, dan betalen we dat binnen vijf jaar terug. Dát soort fatsoensnormen, dat zou ons kabinet sieren.”