Farmers Defence Force roept 22 juli uit tot actiedag

Boerenprotest Actiegroep FDF wil dat Landbouwminister Schouten een aangekondigd verbod op eiwitrijk veevoer schrapt. De beweging heeft haar een ultimatum gesteld, dat dinsdag afloopt.
Boeren bij een protest van Farmers Defence Force begin juli in Den Haag.
Boeren bij een protest van Farmers Defence Force begin juli in Den Haag. Foto Phil Nijhuis / ANP

Farmers Defence Force (FDF) heeft voor volgende week woensdag nieuwe protestacties gepland. Dat zegt de groep deze woensdag tegen het tv-programma Hart van Nederland. De acties moeten gaan plaatsvinden op de dag na het aflopen van een ultimatum dat FDF maandag aan minister Carola Schouten (Landbouw, ChristenUnie) stelde. FDF is het niet eens met het verbod op eiwitrijk veevoer dat de minister heeft aangekondigd.

Hoe de acties precies eruit gaan zien en waar ze exact gaan plaatsvinden, zegt FDF op een later tijdstip bekend te maken. FDF-voorman Mark van den Oever laat volgens persbureau ANP weten dat de boeren in elk geval met trekkers de weg op zullen gaan. Hij spreekt van een „groot protest”.

Lees ook: Eiwit in veevoer: ‘Wat er niet inkomt, gaat er ook niet uit’

Alle Nederlanders worden door FDF opgeroepen om op 22 juli thuis te werken en de auto te laten staan. De beweging hoopt dat dit tot een grote daling in de stikstofuitstoot leidt, waarmee aangetoond zou worden dat boeren niet als enigen stikstof produceren. „Er moet stikstof gereduceerd worden”, zegt een woordvoerder tegen Hart van Nederland. „Maar tot nu toe is die opdracht eenzijdig bij de boeren komen te liggen.”

‘Deze week geen acties’

Minister Schouten legde maandag de eis van FDF om de veevoermaatregel uiterlijk 21 juli te schrappen naast zich neer. Dat zal deze week niet tot nieuwe demonstraties leiden, verwacht de protestbeweging. „Wij hebben geen acties gepland”, aldus de woordvoerder. „We hebben nu een rustperiode, dat geeft de boeren ook wat lucht.”

Veevoer moet van minister Schouten in de toekomst een lager eiwitgehalte krijgen. In de eiwitten zit stikstof die uiteindelijk in het milieu belandt. Schouten wil met de veevoermaatregel de uitstoot terugdringen. Boeren vrezen voor de gezondheid van hun melkkoeien als die minder eiwitten te eten krijgen.