Dorine kreeg een broer

Fotograaf en auteur maken ‘opnieuw’ een foto en belichten de tijd ertussen.

Cabaretière Dorine Wiersma (52) poetste januari 1970 samen met jeugdvriend Gerrit Jan Pulles (mensenrechtenadvocaat, 53) haar tanden in de badkamer van haar ouderlijk huis aan de Broederschaplaan 18 in Vleuten.

„Onze ouders kenden elkaar. Gerrit Jan logeerde voor mijn geboorte al bij ons. Dan kon mijn moeder een beetje oefenen. In 1971 woonden wij zelfs even in dezelfde straat in Vleuten: hij twee broertjes, ik een zusje. Mijn vader, geoloog met een artistieke inslag, maakte de foto. Hij en Gerrit Jans vader, arts, zaten tegelijkertijd in militaire dienst.

Onze moeders klikten vanwege hun Indonesische achtergrond. Beiden als kind daar de oorlogsverschrikkingen meegemaakt, beiden vroeg zelfstandig en beiden intelligent en vastbesloten om plezier te maken. Tot mijn zevende expatten wij flink: Engeland en Taiwan. Eenmaal terug in Nederland, in Maastricht, kwam de familie Pulles direct langs. Dat bleef zo. Telkens weer was Gerrit Jan er: bij gezamenlijke vakanties, fuiven, zomaar én soms ook zomaar een aantal jaren niet. Dat gaf niet, want hij keerde altijd terug. Toen ik, begin dertig, als klassiek geschoold musicus, cabaret ging maken was hij zelfs even mijn coach. Had ik beter geluisterd, was ik eerste en niet tweede geworden tijdens het Leids Cabaret Festival, zegt hij altijd. Dat waardeer ik: dat we elkaar soms naar het leven staan. Dat was vroeger al. Ik deed graag jongensspelletjes, maar had alleen een zusje. Gerrit Jan bracht uitkomst, al betekende dat strijd. We wilden de baas zijn. Gingen we verspringen in de zandbak, speelde hij dik vals. We schreven elkaar een tijdlang brieven vol scheldkanonnades: wie het beste de ander kon beschimpen. Hard en vertrouwd was het, en dat vertrouwde is nooit veranderd. Die zekerheid van Gerrit Jan als vriend, alsof hij mijn broer is, koester ik zeer.”

Zelf in Opnieuw? Mail naar: opnieuweenfoto@gmail.com. Nuis en Van den Boogaard nemen contact op als uw foto ‘opnieuw’ wordt gemaakt.