Bewoonster moet huis in andere kleur verven vanwege ‘welstandsexces’

Geelgroen huis in Den Helder.
Geelgroen huis in Den Helder. Foto Koen van Weel/ANP

De 83-jarige bewoonster van een veelbesproken geelgroen geverfd huis in Den Helder moet haar woning in een minder opvallende kleur verven. Dat heeft de Raad van State woensdagochtend beslist. Doet zij dat niet zelf, dan mag de gemeente het huis laten schilderen op haar kosten.

De kwestie van het groen geschilderde huis leidde vorig jaar tot een juridisch conflict tussen de gemeente en de bewoonster, die het huis graag groen wil houden. De huizen in de wijk Boatex moeten volgens het college van Den Helder in pasteltinten zijn geschilderd, en de keuze voor fel groen wijkt daarmee te veel af van de andere woningen in de wijk, zo bepaalde de rechtbank in Amsterdam. De bewoonster beging volgens de rechter een zogenoemd welstandsexces en overtrad daarmee de Woningwet. Daarop stapte zij naar de Raad van State.

De hoogste bestuursrechter benadrukt „dat het er niet om gaat of de fel geelgroene kleur van het huis ‘mooi of vrolijk’ is, maar om de vraag of deze kleur zodanig afwijkt van de welstandseisen dat sprake is van een welstandsexces. „Dat is het geval”. De bewoonster kan haar keuze van een nieuwe kleur nog wel ter goedkeuring voorleggen aan de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Daarmee „behoudt zij enige mate van keuzevrijheid” aldus de rechter. (NRC)