Accounts prominente twitteraars en bedrijven gehackt

Twitter Op de accounts van onder anderen Barack Obama en Bill Gates verschenen berichten waarin werd gevraagd om bitcoindonaties. Ook de account van Geert Wilders is gehackt.
Op gehackte Twitter-accounts werden volgers onder andere gevraagd bitcoins te doneren.
Op gehackte Twitter-accounts werden volgers onder andere gevraagd bitcoins te doneren. Foto Rick Bowmer / AP

De Twitter-acccounts van verschillende bekende mensen en bedrijven zijn woensdag gehackt. Op de accounts van miljardairs Jeff Bezos, Warren Buffet, Mike Bloomberg en Bill Gates, presidentskandidaat Joe Biden, artiesten Kanye West en Kim Kardashian en de bedrijven Uber en Apple, verschenen berichten waarin werd gevraagd om donaties in bitcoins. Ook de account van PVV-leider Geert Wilders is gehackt.

Het zou gaan om een van de grootste hacks in de geschiedenis van Twitter. De strekking van de berichten was vrijwel overal hetzelfde. „Iedereen die mij bitcoins stuurt op onderstaand adres, zal het dubbele terugkrijgen. Stuur mij 1.000 dollar, en je krijgt 2.000 dollar terug”, werd vermeld in een bericht op de Twitter-account van oud-president Barack Obama. Al snel werden de meeste berichten verwijderd. Op de account van bijvoorbeeld Tesla-oprichter Elon Musk werden de berichten opnieuw geplaatst.

Nadat de hacks werden gemeld, blokkeerde Twitter een groot aantal accounts, waaronder geverifieerde accounts met blauwe vinkjes. Veel Twitteraars konden daarnaast tijdelijk hun wachtwoord niet resetten. Deze ingrijpende stappen waren volgens Twitter nodig om verdere schade te voorkomen.

Toegang via Twitter-medewerker

De hacks zijn volgens RTL Nieuws uitgevoerd door een internationaal opererende groep hackers, waar ook minstens een Nederlander bij aangesloten was. In een verklaring schrijft Twitter dat de hackers via een medewerker van het techbedrijf toegang tot de interne systemen hebben gekregen en zo de controle over een onbekend aantal accounts wisten te bemachtigen. Met de actie zouden zij meer dan 100.000 dollar aan bitcoins hebben verdiend, blijkt volgens persbureau Reuters uit openbare data.

Twitter onderzoekt momenteel hoe de hack kon plaatsvinden en of de hackers ook andere „kwaadaardige activiteiten” hebben uitgevoerd of gevoelige informatie hebben verzameld. De meeste problemen zouden inmiddels zijn verholpen. Twitter-topman Jack Dorsey spreekt over „een zware dag”. „We vinden het allemaal verschrikkelijk dat dit is gebeurd.”

Twitter avatar jack jack Tough day for us at Twitter. We all feel terrible this happened. We’re diagnosing and will share everything we can when we have a more complete understanding of exactly what happened. 💙 to our teammates working hard to make this right.

Ook account Wilders gehackt

Geert Wilders’ Twitter-account is ook gehackt, hoewel op zijn account niet om geld werd gevraagd. De profielfoto van de politicus is veranderd in een karikaturale tekening van een zwarte man en op de header van zijn profiel is de Marokkaanse vlag te zien. Daarnaast heeft de account onder andere berichten geretweet van accounts die complottheorieën verspreiden.

Tegen NPO Radio 1 zegt een niet bij naam genoemde man verantwoordelijk te zijn voor het hacken van Wilders’ account; hetgeen hij ook bewezen zou hebben. De niet-geïdentificeerde persoon spreekt zegt dat de actie bedoeld was omdat hij vindt dat Wilders „te ver gaat met zijn uitspraken”. De hacker zou het hebben willen opnemen voor „Marokkanen en moslims”, wat hij zelf naar eigen zeggen allebei niet is.

Ook RTL Nieuws heeft contact gehad met de hacker van de Wilders-account. Tegen die nieuwssite zegt de man dat Wilders’ account „voor de grap” is gehackt nadat er genoeg geld was verdiend met de bitcointweets. De hacker wilde naar eigen zeggen „kloten” met de PVV-leider, omdat hij „controversiële uitspraken” doet.

Geert Wilders heeft in een reactie tegenover persbureau ANP gezegd de hack „heel vervelend” te vinden. Hij kan naar eigen zeggen nog steeds niet in zijn account en hoopt dat de problemen snel verholpen zullen zijn. „Hopelijk levert het wel veel nieuwe volgers op onder mijn Marokkaanse vrienden”, aldus de PVV-leider.

Luister hier het fragment in het Radio 1-programma GAAN!

Twitter avatar NPORadio1 NPO Radio 1 Zojuist verklaarde de hacker van @geertwilderspvv aan @moradonair in GAAN! waarom hij het account van de politicus heeft gehackt. https://t.co/ckT2sIIRYN