Komt er na de coronacrisis een massale burn-out?

Coronamoe schreef vorige week over haar vermoeidheid die ze niet goed kon verklaren. Veel lezers herkenden zich daarin. Dit is een bloemlezing uit alle reacties.

Illustratie Tomas Schats

Normaal gesproken is de laatste aflevering van mijn kantoorcolumn voor de zomer een terugblik. Op het jargon dat ik besprak, de tips die ik verzamelde en alle (onzinnige) managementhypes die ik de afgelopen maanden fileerde.

Maar het seizoen 2019-2020 was niet normaal. Want halverwege sloop het coronavirus ons leven binnen en veranderde alles – vooral op ons werk. Duizenden kantoorwerkers moesten ineens thuisblijven – vaak met hun familie – en ook de mensen met ‘vitale beroepen’ kregen met veel stress en verandering te maken – iedereen uit z’n routine.

Zelf was ik na vier maanden thuiswerken doodop, ik droomde raar en wist niet goed waarom. Tuurlijk, de eindeloze ‘videocalls’ waar je bekaf van wordt, dagen die zich lijken voort te slepen en altijd die computer midden op de keukentafel – dat zou vast een rol spelen. Maar verder was ik gezond en had ik geen zorgen, dus wat zeurde ik nou? Hoezo moe?

Lees ook: De coronacrisis heeft ons brein uitgeput

Ik sprak erover met Stefan van der Stigchel, hoogleraar cognitieve psychologie van de Universiteit Utrecht en hij gaf me de tip dat de coronacrisis mogelijk een oorzaak zou kunnen zijn. Volgens hem komen veel mensen er nu pas achter dat de crisis veel ingrijpender is geweest dan ze tot nu toe beseften. Eigenlijk hebben we veel te lang vooral op adrenaline gedraaid, waardoor we mentaal uitgeput zijn. En daar moet het brein nu van herstellen, zei Van der Stigchel. Neem dus rust.

Toen ik dat opschreef, vorige week, bleken honderden lezers zich daarin te herkennen. Ik krijg normaal ook veel reacties, maar nooit zoveel bijval. Daarom deze week een bloemlezing uit al die reacties en ook nog een tip.

En die is om als de moeheid aanhoudt, naar de huisarts te gaan. Want vermoeidheid kan helaas nog heel veel andere oorzaken hebben. De crisis speelt slechts mógelijk een rol, net als Van der Stigchel zei. Hou vol.

Ik zie jullie in september weer.

Reacties van lezers

 

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.