VK ziet toch af van Huawei-apparatuur voor aanleg 5G

China De regering van Johnson besloot eerder dat maximaal 35 procent van het 5G-netwerk met Huawei-apparatuur mocht worden aangelegd. Onder druk is dat besluit ingetrokken.
Door Huawei te weren wordt de uitrol van 5G in het VK een jaar vertraagd.
Door Huawei te weren wordt de uitrol van 5G in het VK een jaar vertraagd. Foto Toby Melville / Reuters

Het Verenigd Koninkrijk gaat het nieuwe 5G-netwerk toch aanleggen zonder gebruik te maken van de Chinese telecomfabrikant Huawei. Dat heeft de regering-Johnson dinsdag bekendgemaakt. Premier Boris Johnson besloot eerder dat maximaal 35 procent van het 5G-netwerk met Huawei-apparatuur mocht worden aangelegd, maar onder druk van de VS heeft Johnson besloten geen enkel beroep te doen op het Chinese bedrijf.

Volgens minister voor Cultuur Oliver Dowden is de markt te afhankelijk geworden van een beperkt aantal leveranciers. Wel erkende hij dat de uitrol van 5G door het besluit een jaar vertraging oploopt. De Britse zakenman John Browne, die was aangewezen om de aanleg van 5G te coördineren, liet dinsdag bovendien weten zijn functie neer te leggen vanwege de onrust rond 5G in het Britse parlement.

Huawei is wereldleider op het gebied van 5G. Britse telecombedrijven waarschuwden eerder dat het inperken van de rol van de Chinese telecomgigant de uitrol van 5G in het VK kon vertragen. Telecomproviders BT en Vodafone zeiden vorige week dat Britse klanten mogelijk met storingen te maken krijgen indien ze voor 2023 Huawei-apparatuur uit hun infrastructuur moeten halen. Binnen Johnsons eigen partij gingen stemmen op om Huawei voor begin 2024 al buitenspel te zetten. Dinsdag liet Downing Street weten dat dit uiterlijk in 2027 moet zijn gebeurd.

Op de achtergrond speelt de verhouding tussen China en het Verenigd Koninkrijk mee. Die kwam door de invoering van een omstreden veiligheidswet in Hongkong begin deze maand onder druk te staan.

Lees ook: De Britse politiek wordt harder tegen China

Wantrouwen van de VS

De Verenigde Staten hebben zich eerder bemoeid met het besluit van bondgenoten om Huawei-technologie te gebruiken voor 5G. Zij zien het bedrijf als een verlengstuk van de Chinese staat en vrezen voor spionage. Daarom stelden de VS in mei beperkingen in tegen het bedrijf. De VS zeiden eerder dat Huawei-apparatuur was voorzien van ‘achterdeurtjes’ die spionage mogelijk maken, maar bewijs hiervoor werd nooit geleverd.

Frankrijk maakte eerder al duidelijk dat het Huawei-apparatuur niet zal verbieden voor de aanleg van 5G. Dat geldt ook voor Duitsland. In Nederland mogen telecomproviders Huawei-technologie niet gebruiken in ‘kritieke’ delen van de netwerken. Veel 4G-netwerken werken overigens al op apparatuur van Huawei.