Vakantiereizen

Overname Corendon nog niet goedgekeurd door ACM

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) is nog niet akkoord met de overname van reisorganisatie Corendon door concurrent Sunweb. Maandag maakte de mededingingswaakhond bekend dat er meer onderzoek nodig is naar de gevolgen voor de concurrentie van de vorige maand aangekondigde overname.

„Sunweb en Corendon zijn beide grote aanbieders van pakketreizen voor zonvakanties naar onder andere bestemmingen rondom de Middellandse Zee”, stelt de ACM. „Na de overname blijven er in Nederland weinig andere aanbieders van pakketreizen over.”

Als Corendon (750.000 reizigers) en Sunweb (1 miljoen reizigers) samengaan, worden zij in Nederland ongeveer even groot als TUI.

Volgens toezichthouder ACM bestaat de markt voor pakketreizen dan alleen nog uit enkele kleine reisorganisaties en de twee reuzen. En dat kan weer leiden tot duurdere of minder goede pakketreizen voor vakantiegangers. Ook vreest de ACM dat Sunweb en Corendon samen mogelijk zo groot worden dat andere reisorganisaties moeilijker vliegtuigstoelen voor hun pakketreizen kunnen boeken.

Sunweb is sinds 2019 in handen van het Zweedse Triton. De private-equityfirma heeft in totaal 43 bedrijven in bezit met een gecombineerde omzet van ruim 17 miljard euro. (NRC)