Scheve palen in een rechte wereld

Fotografie ziet hoe recht wordt gemaakt wat scheef is. Palen, in dit geval.
Foto’s Onno Blase

Wat is deze palen overkomen dat ze niet langer fier rechtop staan? Bruut zijn ze ter aarde geslagen, enkelen hangen bijna parallel aan de grond. Een verdrietig gezicht, zo’n scheve paal in een rechte wereld. Maar zo hoeft het niet te zijn, zag grafisch ontwerper en kunstenaar Onno Blase, bij hem staat de paal juist centraal in een scheve wereld.

„Ik fotografeer de palen scheef, waardoor ze weer recht staan.” Het begon in 2011 met foto’s van een paaltje hier en daar, die hij op Instagram plaatste. „Het heeft mensen geïnspireerd, ik krijg ondertussen veel foto’s opgestuurd, waardoor ik nu meer de curator ben van de serie”, zegt hij.

Ondertussen bestaat de collectie uit zo’n 1.400 beelden.

Kleine palen, stoplichtpalen, verkeersbordpalen, buitenlandse palen, houten palen, stenen palen, hij heeft ze allemaal en nu zijn ze gebundeld in het boek Scheve Palen. Vrijdagmiddag is de boekpresentatie op ‘Het Paaltjesmuseum’, ofwel ‘De Landelijke Tentoonstelling Voor Paal’.

Het museum is te vinden op de hoek van de Vierambachtsstraat en de Burgemeester Meineszlaan in het Nieuwe Westen in Rotterdam en ontstaan omdat buurtbewoners het leven van de vele foutparkeerders wat moeilijker wilden maken. Er staan tal van paaltjes. „Wat mij betreft het leukste museum van Nederland”, zegt Blase, niet geheel onverwacht. De tentoonstelling en boekpresentatie zijn vrij te bezoeken, mits tussen de paaltjes afstand wordt bewaard.