Rotterdamse architecten annuleren klus VS vanwege foto Zwarte Piet

In de VS is ophef ontstaan over het Rotterdamse architectenbureau West 8, vanwege een foto met zwarte pieten gemaakt op een bedrijfsfeest in 2012. Het bureau gaf een opdracht in Baltimore terug.

Een foto met zwarte pieten is het Rotterdamse architectenbureau West 8 jaren na dato duur komen te staan. Het bureau geeft een vorig jaar aangekondigde opdracht in het Amerikaanse Baltimore, goed voor bijna drie ton, terug. De reden: onenigheid die ontstond vanwege een foto met daarop een sint en drie pieten, genomen op het jaarlijkse sinterklaasfeest op het Rotterdamse hoofdkantoor in 2012.

De foto zou een oud-medewerker (Sinterklaas) en zijn drie kinderen (zwarte pieten) tonen, zegt de Baltimore Brew. Die nieuwswebsite berichtte als eerste over de foto en bestempelde deze als een „racistisch stereotype”. Het plaatje riep kritiek op onder inwoners en bestuurders van Baltimore. Het bureau won vorig jaar de zogeheten Middle Branch-aanbesteding, om een deel van het waterfront van de stad aan de oostkust van de VS te verbouwen. Volgens de Baltimore Brew zouden zij het vertrouwen verloren hebben dat het Rotterdamse bureau ook zwarte wijken „op een juiste manier kon dienen”.

West 8 besloot daarop de opdracht af te zeggen. In een reactie aan vakblad The Architect’s Newspaper liet het bureau afgelopen weekend weten Zwarte Piet een „racistisch personage” te vinden. Na het „incident uit 2012” is het bureau gestopt met sinterklaasvieringen.

West 8, in 1987 opgericht door landschapsarchitect Adriaan Geuze, heeft in de afgelopen decennia in Rusland, Korea, Canada en vele andere landen tal van parken, pleinen en stadswijken ontworpen en gerealiseerd. In de Verenigde Staten heeft West 8 onder meer in 2016 een nieuw park op Governors Island in New York gerealiseerd. (NRC)