Raad van State: geen gegarandeerde celstraffen belagers van hulpverleners

Taakstrafverbod De Raad van State vindt de uitbreiding van het ‘taakstrafverbod’, waardoor voor bepaalde misdrijven alleen celstraffen kunnen worden opgelegd, onvoldoende gemotiveerd.
De politie omsingelt demonstranten op het Malieveld die tegen bepaalde coronamaatregelen van het kabinet protesteren.
De politie omsingelt demonstranten op het Malieveld die tegen bepaalde coronamaatregelen van het kabinet protesteren. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

De Raad van State vindt dat rechters de mogelijkheid moeten behouden om voor een geweldsmisdrijf tegen agenten, ambulancepersoneel of brandweerlieden een taakstraf op te leggen. Dat advies is een reactie op een wetsvoorstel van het kabinet voor een ‘taakstrafverbod’ voor dit soort misdrijven.

Het ‘taakstrafverbod’ geldt vooralsnog alleen voor ernstige gewelds- en zedenmisdrijven. Ministers Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) en Sander Dekker (Rechtsbescherming, VVD) willen het verbod uitbreiden naar elke vorm van fysiek geweld. „Van hulpverleners blijf je af”, aldus Grapperhaus. Nu komt de Raad van State met een negatief advies op die voorgestelde uitbreiding.

Onvoldoende gemotiveerd

Volgens de Raad van State is het wetsvoorstel onvoldoende gemotiveerd. Zo worden er geen cijfers genoemd van het aantal geweldsmisdrijven tegen een publieke functionaris waarvoor enkel een taakstraf wordt opgelegd. Ook worden zulke misdrijven nu al streng aangepakt, volgens de Raad van State. Bovendien wordt de vraag opgeroepen of de rechter nog wel voldoende rekening kan houden met eventuele bijzondere, persoonlijke omstandigheden.

Verder blijft er te weinig ruimte over om bij lichtere vergrijpen ook andere straffen op te leggen, zoals een boete of voorwaardelijke celstraf. De Raad van State vindt het onduidelijk op welke beroepsgroepen de wet precies betrekking heeft. Zo zou geweld tegen zorgpersoneel en advocaten nu ook kunnen worden bestraft.

Vooral tijdens de jaarwisseling zijn er veel incidenten waarbij hulpverleners worden belaagd. Afgelopen Oud en Nieuw werden er opnieuw meer agenten belaagd door burgers dan een jaar eerder. In onder meer Amersfoort, Amsterdam en Zaandam werden agenten bekogeld met vuurwerk. In Den Haag werd ook naar brandweermensen gegooid met vuurwerk.