VS: aanspraken Beijing op Zuid-Chinese Zee ‘onrechtmatig’

Internationale waterweg De Verenigde Staten hebben aanspraken van Beijing op de Zuid-Chinese Zee „onrechtmatig” genoemd. China heeft die verklaring verworpen als „spierballenvertoon”.
Het Amerikaanse vliegdekschip USS Nimitz ontvangt brandstof in de Zuid-Chinese Zee op 7 juli.
Het Amerikaanse vliegdekschip USS Nimitz ontvangt brandstof in de Zuid-Chinese Zee op 7 juli. Foto U.S. Navy / Reuters

Chinese aanspraken op grondstoffen in grote delen van de Zuid-Chinese Zee werden maandag verworpen door de Verenigde Staten, dat die claims als onrechtmatig beschouwt. Daarmee is een stap gezet die de gespannen verhouding tussen de twee landen verder kan aantasten. China heeft de Amerikaanse uitlatingen van de hand gewezen, meldt Reuters.

In een verklaring is te kennen gegeven door Mike Pompeo, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, dat Beijing geen samenhangende juridische basis heeft geleverd voor zijn ambities in de Zuid-Chinese Zee. Ook heeft China volgens Pompeo andere Zuid-Aziatische landen in het gebied van de Zuid-Chinese Zee geïntimideerd.

„We maken duidelijk: aanspraken van Beijing op grondstoffen in grote delen van de Zuid-Chinese Zee zijn volkomen onrechtmatig, evenals de campagne van pesterij om ze te beheersen”, aldus Pompeo, die binnen de regering van president Donald Trump bekendstaat als een criticus van China. „De wereld zal niet toestaan dat Beijing de Zuid-Chinese Zee behandelt als zijn maritieme imperium.”

Spierballenvertoon

China heeft de verklaring van Pompeo als „compleet ongerechtvaardigd” verworpen. „De Verenigde Staten zijn geen land dat direct is betrokken bij de geschillen, maar blijft zich toch met de zaak bemoeien”, aldus de Chinese ambassade in Washington in een reactie op haar website. „Onder het mom van het behoud van stabiliteit doen ze aan spierballenvertoon, het oprakelen van spanningen en het aanzetten tot confrontatie in de regio.”

De verklaring van Pompeo vormt een verharding van de Amerikaanse positie. De VS zijn al langere tijd tegen Chinese territoriale aanspraken op de Zuid-Chinese Zee. Eerder hebben ze oorlogsschepen door de internationale waterweg laten varen om de vrijheid van de scheepvaart in de regio te onderstrepen.

China maakt aanspraak op ongeveer 90 procent van de Zuid-Chinese Zee en de energiereserves in de zeebodem. Maleisië, de Filippijnen, Vietnam, Taiwan en Brunei maken eveneens aanspraken op delen van het gebied, dat ook druk wordt bevaren door vrachtschepen. China heeft militaire bases gebouwd op kunstmatige eilanden in de regio om aanspraken kracht bij te zetten. Beijing noemt de eigen bedoelingen vreedzaam.