Iran executeert vermeende CIA-dubbelspion

Spionage Reza Asgari, een oud-medewerker van het ministerie van Defensie in Iran, werd verdacht van het doorspelen van informatie aan de CIA over het Iraanse raketprogramma.
De skyline van de Iraanse hoofdstad Teheran.
De skyline van de Iraanse hoofdstad Teheran. Foto Reuters

In Iran is dinsdag een oud-medewerker van het ministerie van Defensie geëxecuteerd die banden zou hebben gehad met de CIA. Internationale persbureaus vermelden dat Reza Asgari informatie over het Iraanse raketprogramma zou hebben gedeeld met de Amerikaanse inlichtingendienst. Volgens de Iraanse justitie werd Asgari afgelopen week terechtgesteld. Welke informatie Asgari zou hebben doorgegeven aan de CIA is niet bekend. Washington heeft nog niet gereageerd op de executie.

Na een periode van ontspanning zijn de betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Iran tijdens het presidentschap van Donald Trump verzuurd. Trump besloot in 2017 opnieuw sancties in te stellen tegen Iran, nadat die in 2015 waren versoepeld als onderdeel van een nucleair akkoord. Teheran liet daarop weten het omstreden raketprogramma uit te breiden en de Iraanse militaire macht te willen versterken. In 2018 trokken de VS zich terug uit het akkoord en werd Iran stapsgewijs steeds zwaardere economische sancties opgelegd.

Lees ook: Brand verwoest nucleaire installatie Iran, mogelijk aangericht door Israël

Coronavirus

Het coronavirus heeft Iran hard getroffen en veel slachtoffers gemaakt onder de bevolking. Dat heeft Washington niet kunnen bewegen tot het verlichten van de sancties.

Het in stand houden van de sancties, gecombineerd met een reeks branden in Iraanse fabrieken en in een nucleaire installatie, heeft de relaties tussen Iran en het Westen verder op scherp gezet. Iraanse autoriteiten beweren dat de branden werden gesticht middels cyberaanvallen, onder meer uitgevoerd door de Verenigde Staten.