Laatste nieuws Covid-19

Nederlanders steunen testbeleid, maar houden zich er slecht aan

In dit blog lees je de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC op woensdag 15 juli de belangrijkste ontwikkelingen omtrent de wereldwijde uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt bij. Volg voor het laatste nieuws het nieuwe coronablog:

Lees hier het coronablog van donderdag 16 april

Dit was het belangrijkste nieuws van woensdag:

  • Maar ongeveer één op de tien Nederlanders met klachten die op coronabesmetting kunnen wijzen, laat zich ook daadwerkelijk testen op het virus. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM en GGD'en. Opvallend, omdat de steun voor het testbeleid onder de bevolking veel groter is.
  • Concertorganisator Mojo schrapt vanwege de coronacrisis 43 van de 130 banen. Veel concerten zijn vanwege de virusuitbraak uitgesteld of afgelast.
  • Nu het aantal geregistreerde besmettingen in België weer licht oploopt, hoeven inwoners van het land voorlopig geen versoepelingen van de coronamaatregelen te verwachten. Versoepelingen voor binnen- en buitenevenementen vanaf 1 augustus zijn van daardoor van de baan.

Mallorca sluit uitgaansgebied wegens feestende toeristen zonder mondkapje

  • Op het Spaanse eiland Mallorca is een uitgaansgebied gesloten nadat beelden op sociale media rondgingen van feestvierende toeristen zonder mondkapje, schrijft de Spaanse krant El País. De regionale tourismeminister Iago Negueruela raadde toeristen met feestplannen af om te komen. „We willen geen onbeschaafde toeristen op onze eilanden.”
  • Ierland was voornemens maandag de pubs weer te openen, maar gaat dat nu pas doen op 10 augustus. De reden voor het uitstel zijn zorgen om de hernieuwde verspreiding van het virus, meldt de BBC. Mensen mogen wel naar pubs waar eten wordt geserveerd en zijn dan verplicht ook een maaltijd te bestellen als ze alcohol willen drinken.
  • In de VS stelt supermarkt Walmart het dragen van een mondkapje verplicht vanaf volgende week, als grootste winkelketen tot nog toe. Dat meldt CNN. Het effect van een mondkapje wordt door velen betwijfeld in de VS. Pas recent verscheen president Trump voor het eerst met een mondmasker in het openbaar.

 

Een uitgaansstraat in de plaats Magaluf op Mallorca. Foto Enrique Calvo/Reuters

FIFA houdt vijf wissels per wedstrijd voorlopig in stand

Wereldvoetbalbond FIFA blijft het ploegen tot in de zomer van 2021 toestaan vijf wisselspelers per wedstrijd te gebruiken. Dat heeft de spelregelcommissie van de bond woensdag bekendgemaakt. Het betekent dat ook op het EK vijf wissels zijn toegestaan, al moet de UEFA nog wel akkoord gaan. Normaal gesproken is het aantal wissels beperkt tot drie.

De aanpassing van de spelregel werd begin mei ingevoerd en was bedoeld om spelers meer rust te geven. Nu het voetbal in veel landen weer is begonnen na de maandenlange corona-onderbreking, zit de agenda van veel clubs erg vol. Na de aankondiging van de tijdelijke aanpassing nam een aantal grote voetballanden de spelregel direct over. Uit een evaluatie van het besluit blijkt volgens FIFA nu dat meer wissels ervoor zorgen dat spelers minder snel overbelast raken. Omdat het eerste half jaar van 2021 volgens FIFA ook nog erg druk zal zijn met uitgestelde duels, blijft de bond voorlopig vasthouden aan de bepaling.

Per wedstrijd krijgen trainers maximaal drie gelegenheden om spelers te wisselen. Daarmee wil de bond voorkomen dat er te veel langdurige onderbrekingen zijn tijdens duels. Komend seizoen kan ook de eredivisie gebruikmaken van de spelregel. De KVNB mag hier zelf een beslissing over nemen. Persbureau ANP meldt dat dit nog niet is gebeurd.

Sanquin meet bij minder bloeddonoren corona-antistoffen

Bij een landelijke meting in de afgelopen weken heeft bloedbank Sanquin bij ongeveer 4 procent van de bloeddonoren antistoffen tegen het coronavirus aangetroffen . In mei was dit nog 5,4 procent. Of de lichte daling ook direct gevolgen heeft voor het bereiken van groepsimmuniteit, is de vraag. De bloedbank benadrukt dat het lichaam naast antistoffen ook een immuungeheugen opbouwen.

Opmerkelijk is dat de daling van antistoffen niet bij iedereen optreedt, volgens Sanquin. Een aanzienlijk deel van de onderzochte bloeddonoren had zowel in mei als in de afgelopen weken antistoffen. Voor de rest van het jaar zal Sanquin wekelijks metingen verrichten naar de antistoffen in donorbloed, om daarmee een beter beeld te krijgen van de manier waarop dit zich ontwikkelt.

Lees ook: Afweer tegen corona verdwijnt snel uit het bloed

'Gemeenten lijden tot 1,83 miljard euro schade door coronacrisis'

De financiële schade die gemeenten lijden door de coronacrisis, komt dit jaar uit tussen de 1,48 en 1,83 miljard euro. Dat blijkt uit een raming uitgevoerd in opdracht van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), meldt die organisatie woensdag.

Gemeenten waarschuwden dit voorjaar al dat ze door de coronacrisis veel geld mislopen en ook met extra uitgaven worden geconfronteerd. Uit het onderzoek, uitgevoerd door bureau AEF, komen concretere cijfers. Gemeenten grijpen bijvoorbeeld naast 282 à 344 miljoen euro aan parkeerinkomsten en tot een kwart miljard euro aan toeristenbelasting. Daarentegen moeten ze juist 300 tot 600 miljoen aan steun in de cultuursector en de sportsector pompen.

Lees ook: Voor gemeenten is het virus één kostenpost te veel

In het geval dat het coronavirus later dit jaar weer oplaait, kunnen de financiële gevolgen volgens de schatting nog groter zijn. Gemeenten lijden dan tot wel 2,78 miljard euro schade. Volgens de VNG is het noodzakelijk dat het Rijk nog meer steungeld uittrekt voor de gemeenten. Eind mei kwam de regering al met een pakket van ruim een half miljard euro.

Nederlanders steunen testbeleid, maar houden zich er slecht aan

Nederlanders steunen het beleid omtrent coronatests wel, maar laten zich bij klachten toch vaak niet testen. Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerd onderzoek van de GGD's en het RIVM onder ruim 50.000 deelnemers.

Van alle ondervraagden die corona-achtige klachten kregen, zegt maar 12 procent zich te hebben gemeld voor een test. Dat terwijl van de mensen die nog géén klachten hebben gehad, 68 procent zegt van plan te zijn een test te ondergaan als dat nodig is. Dat dit desondanks vaak niet gebeurt, komt doordat mensen hun verkoudheidsklachten toeschrijven aan bijvoorbeeld hooikoorts of astma.

Ook volgen veel mensen de aanbeveling niet op om bij klachten thuis te blijven. 80 procent van de respondenten zei de deur nog uit te gaan, en nog eens 40 procent bleef naar het werk gaan. De helft zei het moeilijk te vinden het gezondheidsadvies van de overheid op te volgen. Dat komt doordat veel mensen gewend zijn om het bij milde gezondheidsklachten „eerst nog even aan te kijken", zegt het RIVM.

Het RIVM noemt het „zorgelijk” dat mensen niet thuisblijven bij klachten. De twee organisaties zeggen dat uit bron- en contactonderzoek blijkt dat het aantal besmettingen „langzaamaan” weer iets toeneemt. Sinds 1 juni is testen bij 80 teststraten door heel Nederland mogelijk.

Een zorgmedewerker ondergaat een coronatest in Rotterdam. Foto Pieter Stam de Jonge/ANP

Brits dagblad The Guardian wil 180 banen schrappen

Een reorganisatie bij de Britse krant The Guardian kost waarschijnlijk aan 180 werknemers hun baan. Dat heeft het dagblad woensdag zelf bekendgemaakt. De uitgeverij achter het medium, de Guardian Media Group, rekent dit jaar op een omzetverlies van 25 miljoen pond (ongeveer 27 miljoen euro) vanwege de coronacrisis. Voor de pandemie kwam The Guardian op een omzet van 223,5 miljoen pond uit (ongeveer 247 miljoen euro).

Hoofdredacteur Katharine Viner en hoofd van de uitgeverij Annette Thomas spreken van een „onhoudbaar financieel uitzicht”. Door de bezuinigingsronde komen mogelijk ongeveer zeventig journalistieke functies te vervallen. De overige 110 banen zouden aan de commerciële kant verdwijnen. Het is nog niet duidelijk of er voor de werknemers een vrijwillige vertrekregeling komt.

In een verklaring zeggen Viner en Thomas er alles aan te willen doen om het huidige verdienmodel te handhaven. De krant maakt al zijn artikelen digitaal gratis beschikbaar en leunt vooral op vrijwillige donaties van lezers. De papieren oplage van The Guardian bedroeg in februari dit jaar 127.000 exemplaren. The Guardian boekte in 2019 juist voor het eerst in ruim twintig jaar weer winst.

Mojo ontslaat een derde van de medewerkers

Concertorganisator Mojo Concerts schrapt als gevolg van het coronavirus ongeveer een derde van de banen. Het bedrijf moet reorganiseren omdat de NOW-regeling van de overheid afloopt terwijl er nog geen zicht is op versoepeling van de regels, bevestigt een woordvoerder woensdag na berichtgeving op 3voor12. Er worden 43 van de 130 banen geschrapt. Er zal ook een onbekend aantal gedwongen ontslagen vallen, zegt het bedrijf.

Door de virusmaatregelen kunnen concerten niet of nauwelijks doorgaan zoals gepland. Mojo lijdt daardoor groot omzetverlies, vertelt directeur John Mulder aan de muzieknieuwssite van de VPRO. Met de NOW-regeling van de overheid werd een deel van die kosten opgevangen. Omdat de regeling na september afloopt maar grote evenementen dan nog altijd onmogelijk zijn, is volgens de directeur een reorganisatie onvermijdelijk.

Mojo is een van de vier grootste ontvangers van NOW-gelden in de muziekindustrie, bleek uit cijfers van het UWV. De grootste concertorganisator van Nederland ontving ruim 1,5 miljoen euro. De sector is hard getroffen door het virus. Ook muziekzalen, waaronder het Concertgebouw en de Ziggo Dome in Amsterdam en Patronaat in Haarlem, moesten banen schrappen.

Een concert van De Jeugd van Tegenwoordig afgelopen weekend in de Ziggo Dome. Foto Andreas Terlaak/ANP

WHO waarschuwt: vaccinatieprogramma's onder druk door pandemie

Door de coronacrisis worden veel minder kinderen gevaccineerd tegen ziektes zoals mazelen, tetanus en difterie. Daarvoor heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) woensdag gewaarschuwd. Daardoor neemt de immuniteit tegen die ziektes, die levensbedreigend kunnen zijn, onder jonge kinderen af.

De WHO baseert zich op een onderzoek waaraan 82 landen meededen. Driekwart van deze landen gaf aan dat de pandemie negatieve gevolgen heeft voor de afronding van vaccinatieprogramma's. Dat gold met name voor landen in Afrika en het Amerikaanse continent. De problemen ontstonden onder meer door tekorten aan medisch personeel en beschermingsmiddelen, maar ook doordat mensen door de pandemie minder snel geneigd waren het huis uit te gaan.

De terugloop van de vaccinaties is met name zorgelijk wat betreft de verspreiding van de mazelen. De WHO registreerde al voor de coronapandemie een toename van het aantal mazelenuitbraken - in 2018 raakten bijna tien miljoen mensen met het mazelenvirus besmet.
In Nederland steeg de landelijke vaccinatiegraad vorig jaar voor het eerst in vijf jaar tijd.

Museum NEMO schrapt dertig banen

Het Amsterdamse wetenschapsmuseum NEMO voert vanwege de coronacrisis een reorganisatie door en schrapt 30 van de 105 voltijdsposities. Vijftig werknemers verliezen hierdoor hun baan, maakte het museum woensdag bekend. Medewerkers met een tijdelijk contract kregen tijdens de lockdown al te horen dat zij hun baan kwijt zijn.

Het museum, dat voor een groot deel gericht is op kinderen, loopt inkomsten mis doordat het aantal bezoekers sinds de heropening op 1 juni is gehalveerd. Naar verwachting zal dit het komende jaar zo blijven, zegt een woordvoerder. „Dit heeft grote impact op onze economische situatie. Wij zijn voor 80 procent afhankelijk van eigen inkomsten.”

NEMO ging op 12 maart dicht voor bijna drie maanden. Directeur van het museum Michiel Buchel voorspelde in mei al dat NEMO het zwaar zou gaan krijgen bij de heropening. De anderhalvemeterregel heeft niet alleen invloed op de capaciteit, maar ook op de beleving, zei hij. „Die is bij ons geënt op dingen aanraken, dingen doen, kriskras door elkaar.”

Lees hier het hele interview met directeur Michiel Buchel.

Voorlopig geen versoepelingen in België

België voert voorlopig geen nieuwe versoepelingen van coronamaatregelen in. Dat heeft de Veiligheidsraad dinsdagmiddag bekendgemaakt na beraad. Een beslissing over eventuele versoepelingen vanaf 1 augustus wordt doorgeschoven naar 23 juli, zo lichtte premier Sophie Wilmès het besluit toe. Zolang de situatie blijft verslechteren, zoals de laatste dagen het geval was, kan een volgende versoepeling in België niet aan de orde zijn, benadrukte ze.

De Belgische coronamaatregelen werden voor het laatst op 1 juli versoepeld. Sinds die datum mogen onder andere bioscopen, zwembaden, pretparken en theaters weer open. Evenementen met een limiet van vierhonderd mensen mogen, zolang het buiten is, onder voorwaarden doorgaan. Binnen mag dat met tweehonderd mensen. Als alles goed ging, wilde België die limiet per 1 augustus verdubbelen. Ook in theaters, concertzalen en sportstadions zou meer mogelijk worden.

De laatste week stijgt het aantal geregistreerde coronabesmettingen weer, na een lange periode van stabiliteit. Tussen 5 en 11 juli lag het aantal 8 procent hoger ten opzichte van de week daarvoor. Ook ligt het reproductiegetal, dat staat voor de besmettelijkheid van het virus, weer boven de 1. Sinds dat bekend werd, stijgt de ongerustheid. Maandag waarschuwden experts nog dat België niet klaar is voor een tweede golf. Zo verloopt het contactonderzoek nog altijd niet naar wens.

‘Ook jongeren worden niet gespaard’
Sinds zaterdag zijn mondkapjes verplicht in alle winkels, musea en bioscopen. Een verdere aanscherping wordt vooralsnog niet doorgevoerd, maar Wilmès greep de persconferentie wel aan om nog eens het belang te benadrukken dat Belgen zich strikt aan de maatregelen moeten houden, zeker nu meer mensen op vakantie gaan. Ook zijn er steeds vaker berichten van feestjes die uit de hand lopen.

In de cijfers is een tweemaal zo grote groei van het aantal besmettingen bij jongeren te zien, signaleerde Wilmès. Zij zijn minder vatbaar om ernstig ziek te worden van het virus, „maar ook zij worden niet gespaard”. Deze dinsdag nog werd bekend dat een 18-jarige vrouw is overleden aan het coronavirus. Wilmès betuigde haar medeleven aan de nabestaanden.

Sodexo schrapt ruim kwart banen in Nederland

De Franse facilitair dienstverlener en cateringbedrijf Sodexo schrapt vanwege de coronacrisis minstens 800 van de 3.000 banen in Nederland. Dat bevestigt het bedrijf woensdagochtend na berichtgeving van de NOS. Het gaat overwegend om vaste banen van cateringmedewerkers. Ook een deel van de receptionisten verliest hun baan.

Sodexo is bekend van bedrijfsrestaurants in kantoren, universiteiten en ziekenhuizen. Op al die plekken verdwijnen banen, al is nog onbekend wanneer precies. Het reorganisatieplan moet eerst langs de vakbonden, waar op dit moment nog een ledenraadpleging wordt gedaan. Het schrappen van banen is volgens het Franse bedrijf nodig wegens „de veranderende behoefte van onze klanten”, zegt een woordvoerder. Sodexo, dat actief is in 72 landen en daarmee tot de grootste cateraars ter wereld behoort, wil met een sociaal plan zoveel mogelijk medewerkers begeleiden naar ander werk.

Sodexo wijst bij het reorganisatieplan ook op de toename van thuiswerken. Die trend leidt naar verwachting tot een structureel lagere omzet in bedrijfsrestaurants. „Onze omzet is de afgelopen maanden sterk gedaald en hoewel wij verwachten dat deze in de komende maanden of jaren weer zal stijgen, voorzien we dat het niveau hiervan op middellange termijn niet zal terugkeren op het niveau zoals voor corona”, aldus de zegsvrouw.

Ook andere bedrijven in de cateringbranche hebben het moeilijk door de corona-uitbraak. Zo wankelt het voortbestaan van de Brabantse cateraar Maison van den Boer, dat nog hoopt een faillissement af te wenden. Medio april ging horeca-uitzendbureau Mise en Place bankroet.

Foto Vincent Jannink / ANP

Opnieuw coronavirus vastgesteld op Brabantse nertsenfokkerij

Opnieuw is op een nertsenfokkerij een besmetting met het coronavirus vastgesteld, ditmaal in Ledeacker. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport woensdag. De fokkerij in het uiterste oosten van Brabant telt 4.500 moederdieren. Deze worden zo snel mogelijk afgemaakt. Ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) en Carola Schouten (Landbouw, ChristenUnie) hebben een bestaand hygiëneprotocol aangescherpt, nu het aantal besmettingen bij de bedrijven blijft oplopen.

De fokkerij is het tweede nertsenbedrijf deze week waar coronabesmettingen zijn vastgesteld. Maandag was het raak op een fokkerij in Aarle-Rixtel, niet ver van Helmond. Daar ging het om tweeduizend moederdieren. In totaal is het virus nu op 24 Nederlandse nertsenbedrijven aangetroffen. Al deze bedrijven zijn geruimd.

Het kabinet besloot vorige maand tot strengere regelgeving toen bleek dat nertsen het virus kunnen overdragen op mensen. Het vervoer van de dieren is nu verboden en bezoekers mogen niet meer in de stallen komen. Daarnaast worden besmette bedrijven geruimd. Eerder was al besloten dat het houden van nertsen vanaf 2024 verboden is. Het kabinet werkt aan een stopregeling om de fokkerijen te stimuleren al eerder te stoppen.

'Werkgevers snel lakser met coronaregels'

Van de mensen die gedurende de coronamaanden hun werk wisten te behouden, geeft één op de vijf aan dat het beleid ten aanzien van het virus op de werkvloer in hun ogen snel lakser wordt. Dat gebeurt respectievelijk het meest in de industrie (29 procent), ICT (24 procent) en in de zorg (24 procent), stelt CNV. De vakbond liet Maurice de Hond een onderzoek doen onder 2.500 werkenden.

Bijna 20 procent van hen gaf aan zich überhaupt niet veilig te voelen op de werkvloer. Bij mensen die voor de landelijke overheid werken is dat zelfs 29 procent. Het hoogste percentage werknemers dat zich onveilig voelt voor een coronabesmetting, is in de zorg: 35 procent van de ondervraagden.

Sinds het uitbreken van de coronacrisis heeft 80 procent van de flexwerkers in Nederland aanzienlijk veel minder of zelfs helemaal geen werk meer. Dat stelt vakbond FNV woensdag op basis van een enquête onder leden, en analyse van cijfers van het UWV. Bijna 30 procent van de uitzendkrachten is de voorbije maanden zijn of haar baan verloren. Bovendien geven bijna evenveel mensen in het onderzoek aan dat ze geen vangnet of buffer hadden op het moment dat ze hun werk verloren.

Op de Dam in Amsterdam stond zorgpersoneel dit weekend stil bij collega's die overleden aan de gevolgen van Covid-19. Foto Niels Blekemolen

Aruba introduceert corona-app voor toeristen

Aruba heeft dinsdag een app geïntroduceerd voor toeristen die bij aankomst op het eiland een coronatest ondergaan. Met de zogeheten Aruba Health App kunnen de vakantiegangers direct contact hebben met het laboratorium dat de test afneemt.

Behalve informatie over de coronatest krijgt de toerist via de app ook informatie over de coronamaatregelen die gelden op Aruba. Volgens minister Dangui Oduber (Toerisme) is de app veilig in gebruik en is Aruba hiermee wereldwijd een pionier.

Aruba opende op 1 juli zijn grenzen heropend voor vluchten uit Europa, Canada en vrijwel de gehele Caribische regio. Sinds 10 juli zijn ook Amerikanen weer welkom.

'Sterke toename WhatsAppfraude in coronaperiode'

Sinds de eerste coronamaatregelen werden genomen is het misdaadbeeld in Nederland sterk veranderd. Zo is het aantal aangiften van WhatsAppfraude gestegen van honderd per week naar honderd per dag, blijkt volgens het AD uit de misdaadcijfers van de politie over het eerste halfjaar.

„We zagen met name de WhatsAppfraude echt énorm toenemen”, zegt plaatsvervangend korpschef Liesbeth Huyzer tegen de krant. „Een verzevenvoudiging. En vaak zo venijnig dat je geen enkele argwaan hebt. In de ergste voorbeelden die ik heb gezien, krijg je zelfs berichten die in het taalgebruik van je kinderen om geld vragen”.

Ook was er in de coronaperiode vanaf 10 maart tot eind juni een ruime verdubbeling van het aantal gevallen van burenruzies, geluidsoverlast, jeugdoverlast en vernielingen. „Juist nu moesten we op straat zijn, langslopen, aftasten, door het raam heen gesprekken voeren”, zegt Huyzer daarover. „Normaal worden agenten vaak weggetrokken door evenementen en horecadiensten, nu konden ze er echt zijn in de wijken.”

'Traditionele misdaden' als inbraken, winkeldiefstal, straatroof en zakkenrollen kwamen juist veel minder voor.

Welkom in een nieuw blog

In dit blog houdt NRC woensdag het belangrijkste nieuws omtrent de coronacrisis bij. Dit waren de hoofdpunten van dinsdag:

  • Brits onderzoek lijkt uit te wijzen dat antistoffen tegen het coronavirus al na een paar maanden uit het bloed verdwijnen. Dat is mogelijk slecht nieuws wat de effectiviteit van toekomstige coronavaccins betreft. Het onderzoek is nog niet gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift.
  • Het coronavirus kan waarschijnlijk via de placenta in ongeboren baby's terechtkomen en mogelijk ook gevolgen hebben voor de vrucht. Die conclusie trekken Franse wetenschappers. Er is nog wel aanvullend onderzoek nodig om hun bevindingen te bevestigen.
  • Afgelopen week heeft het RIVM acht nieuwe meldingen over sterfgevallen door het coronavirus binnengekregen. Dat is nagenoeg evenveel als de week daarvoor. Tussen vorige week woensdag en deze dinsdag zijn verder 534 mensen positief getest op het virus.
  • Prinsjesdag zal dit jaar vanwege het coronavirus een sobere invulling hebben, werd dinsdag bekend. Er zullen op de derde dinsdag van september geen koninklijke rijtoer, geen vergadering in de Ridderzaal en geen balkonscène zijn.

 

Lees hier het blog van dinsdag terug