VN-Veiligheidsraad stemt in met hulp aan Syrië – via één grensovergang

Grensovergangen

De VN-Veiligheidsraad heeft zaterdag ingestemd met de hervatting van humanitaire hulp aan Syrië. De noodhulp mag via slechts één grensovergang vanuit Turkije worden binnengebracht, in plaats van via de twee overgangen die eerder werden gebruikt.

Volgens westerse landen heeft dit tot gevolg dat 1,3 miljoen mensen in het noordwesten van Syrië dreigen te worden afgesloten van hulp. Rusland, de belangrijkste bondgenoot van de Syrische president Assad, bedong de limiet onder dreiging van zijn veto als permanent lid van de raad – een overwinning van het Syrische regime op de rebellen, die het noordwesten van het land beheersen.

Humanitaire hulporganisaties en de meeste van de vijftien leden van de Veiligheidsraad oordelen dat de twee overgangen nodig zijn om cruciale hulp te leveren aan miljoenen mensen, zeker nu in de provincie Idlib onlangs melding is gemaakt van een eerste geval van Covid-19. Rusland betoogde dat hulp van binnen het land moet worden geleverd en dat één overgang volstaat.

Het compromis werd zaterdag aangenomen met 12-0. Rusland, China en de Dominicaanse Republiek onthielden zich van stemming.

Rusland en China, eveneens permanent lid van de Veiligheidsraad, spraken elk al tweemaal een veto uit tegen resoluties om humanitaire hulp voort te zetten via de twee overgangen – voorstellen die konden rekenen op een ruime meerderheid in de VN-Veiligheidsraad. (NRC)