Uitgestelde federale executie VS mag toch doorgaan

Doodstraf Een Amerikaanse rechtbank heeft een streep gezet door het oordeel van een lagere rechter voor uitstel van de voor deze maandag geplande terechtstelling van de 47-jarige Daniel Lewis Lee.
Foto ter illustratie van Amerikaanse vlag op het Witte Huis.
Foto ter illustratie van Amerikaanse vlag op het Witte Huis. Foto Samuel Corum/EPA

De executie van de in de Verenigde Staten voor drievoudige moord veroordeelde witte racist Daniel Lewis Lee mag maandag toch doorgaan. Vrijdag oordeelde de rechter nog dat de eerste federale executie in zeventien jaar moest worden uitgesteld omdat nabestaanden van de slachtoffers vanwege het coronavirus niet naar de terechtstelling durfden te reizen. Een hogere rechtbank heeft nu echter een streep gezet door dat vonnis.

De 47-jarige Lee werd in 1999 veroordeeld voor de roofmoord op een wapenhandelaar, zijn vrouw en haar dochtertje van acht jaar in Arkansas. Onder anderen de grootmoeder van het meisje had om uitstel gevraagd, omdat ze niet wil reizen tijdens de coronacrisis.

Lees ook: Trump omarmt doodstraf als campagne-instrument

Een lagere rechter wees dat verzoek toe, maar zondag oordeelde het federale Hof van Beroep dat daar geen juridische basis voor is. Er zijn volgens die rechtbank namelijk geen federale wetten en regels die slachtoffers het recht geven de executie bij te wonen, schrijft persbureau Reuters. Lee zal maandag terecht worden gesteld in de Terre Haute-gevangenis in de staat Indiana.

Een aantal staten, vooral in het zuiden van de VS, voert nog wel doodstraffen uit, landelijk gemiddeld zo’n dertig per jaar, maar de laatste federale executie was in maart 2003. President Trump beloofde tijdens zijn verkiezingscampagne in 2016 de doodstraf te hervatten en gebruikt het onderwerp in aanloop naar de komende presidentsverkiezingen ook weer om zich te presenteren als een man van law and order. In juli en augustus staan volgens Reuters in totaal vier federale executies op de planning.