In beeld

Tienduizend foto’s uit Drenthe

Tussen de vijf- en tienduizend foto’s maakte fotograaf Sake Elzinga de afgelopen veertig jaar van talloze gebeurtenissen in Drenthe, van de medailleuitreiking aan Dutchbat in 1995, tot de boerenprotesten in 1990. Nu schenkt hij alle foto’s rechtenvrij aan het Drents Archief, waar hij zelf vaak komt om "goudmijnen aan foto’s” door te spitten. Al meer dan een jaar besteedt Elzinga iedere dag aan dit megalomane project; de foto’s worden stuk voor stuk gedigitaliseerd en voorzien van datum en bijschrift. Dat lukt, omdat de prijswinnende fotograaf uit Assen ál zijn agenda’s bewaarde en zo precies kan terugvinden waar hij welke foto nam. In november hoopt Elzinga klaar te zijn, dan begint hij aan zijn collectie met foto’s uit het buitenland.
Dwingeloo, 24 mei 1985. Prins Claus is op werkbezoek in natuurgebied Dwingeloo, samen met onder andere commissaris van de koningin Ad Oele.
Sake Elzinga
Beilen, 1981. Wateroverlast door hoogwater in de Beilerstroom.
Sake Elzinga
Assen, 1 november 1985. Scholieren demonstreren voor de vrede op het Koopmansplein. Net als duizenden scholieren in heel Nederland protesteren zij tegen de plaatsing van Amerikaanse kruisraketten op Nederlands grondgebied.
Sake Elzinga
Hoogeveen, 22 april 1996. Een sportvliegtuigje is ’s middags om één uur tegen de Fokkerfabriek in Hoogeveen gevlogen. De twee inzittenden raakten zwaargewond.
Sake Elzinga
Smilde, 1985. Na een ongeluk belandt een FRAMbus half in de Drentse hoofdvaart.
Sake Elzinga
Assen, 25 februari 1987. Firma Linker zandstraalt het metalen kruis op de Onze-Lieve-Vrouw-Maria-ten-Hemelopnemingkerk, de katholieke kerk aan de Dr. Nassaulaan. Vanaf het dak is op de achtergrond het centrum van Assen te zien.
Sake Elzinga
Havelte, 14 mei 1991. Restauratie van het op één na grootste hunebed van Nederland, D53 in Havelte. Met 21 zijstenen, 4 sluitstenen en 9 dekstenen vormt dit hunebed een van de topproducties van de Noord-Nederlandse neolithische hunebeddenbouwkunst. De restauratie in 1991 zorgde ervoor dat al deze stenen weer netjes op de zogeheten ‘draagstenen’ rusten. Bijzonder aan dit hunebed is de westelijke afsluiting van de grafkamer, met drie sluitstenen; een grote en twee kleine.
Sake Elzinga / analoog archief
Wijster, 1 maart 1990. Boeren blokkeren de spoorwegovergang bij Wijster, zodat er geen treinen kunnen passeren. Fotograaf Sake Elzinga was ook in juli 2020, dertig jaar later, aanwezig bij een soortgelijk boerenprotest in Wijster. “Ken ik jou niet?” hoorde Elzinga een van de boeren tegen hem roepen. Diezelfde dag, dertig jaar geleden stond Elzinga daar ook, om de boeren te fotograferen. “Toen bezetten ze het spoor op precies dezelfde plek. De trekkers zijn nu alleen wat groter.”
Sake Elzinga
Assen, 10 mei 1996. Wegens diefstal van mestdossiers zijn elf veehouders die morgen door de rechtbank in Assen veroordeeld tot voorwaardelijke gevangenisstraffen variërend van twee weken tot twee maanden. De rechtbank achtte bewezen dat de veroordeelden op 14 september van het jaar daarvoor achthonderd mestdossiers hadden gestolen uit het Bureau Heffingen van het ministerie van Landbouw in Assen.
Sake Elzinga
Taarlo, 1 januari 1986. Brand in een woonboerderij. Omstanders en huisraad staan buiten.
Sake Elzinga
Assen, 1988. Een militaire oefening in Assen Oud-Zuid.
Sake Elzinga
Assen, 18 april 1991. Een tachtigjarige boom wordt verplaatst naar de Kloosterstraat. Het transport gaat dwars door het centrum, onder andere via de Torenlaan.
Sake Elzinga
Emmen, 21 april 1996. Met het omstreden kooigevecht dat plaatsvond in de Zuidoosthal in Emmen is Nederland definitief ingelijfd in het internationale, commerciële vechtsportcircuit. Cameraploegen uit negen landen, waarvan er één live verbinding had met de Amerikaanse betaaltelevisie, registreerden de gevechten tussen acht prijsvechters van zes nationaliteiten.
Sake Elzinga
Assen, 23 mei 1992. Olifanten lopen los in het centrum van Assen, ter promotie van het circus in de stad.
Sake Elzinga
Beilen, 15 april 1992. Enkele honderden boeren in de omgeving van Beilen, Emmen en Meppel hebben die middag hun melk in het riool en op de straten geloosd. Onduidelijk was of het om een noodgedwongen actie ging of een protest tegen de zuivelstaking.
Sake Elzinga
Assen, 23 september 1995. Een ludieke actie met varkens, door enkele honderden boze agrariërs die een paar uur lang demonstreren voor de deur van het politiebureau. Zij eisen de vrijlating van hun drie collega's, die daar nog steeds vastzitten op verdenking van betrokkenheid bij diefstal van dossiers uit het bureau Mestheffingen. Hoe de protesterende boeren over het mestbeleid van de regering denken, leidt geen twijfel.
Sake Elzinga
Assen, dodenherdenking 3 mei 1995. In Assen staat een in 1945 opgericht monument voor 33 gevallen Franse parachutisten. Jaarlijks vindt hier een herdenking plaats. Op de foto: de stichting Herdenking Landelijke Franse Parachutisten 1945 wil aandacht besteden aan de bevrijdingsactie.
Sake Elzinga
Exloo, 25 maart 1997. Oude hoogspanningsmasten worden verwijderd.
Sake Elzinga
Assen, 7 juni 1993. Een protestactie van Greenpeace voor het hoofdkantoor van NAM.
Sake Elzinga