Thuiskok.

Ontdekkingsreis

Bijna een jaar geleden begon collega Hassnae haar rubriek met de vraag: „Zullen we weer eens naar de Chinees gaan?” Wat kan zo’n eenvoudige vraag uiteenlopende betekenissen hebben. Hassnae doelde op gestoomde coquilles, pittige garnalen en eend met citroen bij een echt Chinees restaurant met Kantonese of Sichuanese keuken. Als wij vroeger naar de Chinees gingen, haalden we saté met pindasaus, babi pangang en grote bakken nasi en bami met kroepoek bij het Chin. Ind. Spec. Rest. genaamd China Palace om de hoek.

Dat die gerechten nagenoeg niets met Chinees eten te maken hebben, werd me pas later duidelijk toen ik in Chinatowns van grote wereldsteden draaitafels vol met Chinese lekkernijen voor mijn neus kreeg. Toen leerde ik dat je menukaarten bij echte Chinese restaurants als rekwisieten kunt zien: het maakt niet uit wat je bestelt, zowat alles is lekker.

Chinese Takeaway Veggie is de opvolger van Chinese Takeaway, het kookboek dat Hassnae vorig jaar ertoe bracht weer eens naar de Chinees te gaan. Opnieuw heeft de Engelse chef Kwoklyn Wan allerlei Chinese afhaalmaaltijden en restaurantgerechten verzameld, met als verschil dat alle gerechten ditmaal vegetarisch zijn. Er zitten weinig Chin. Ind. specialiteiten tussen.

Wat gelijk opvalt, en dat bedoel ik in positieve zin, is dat deze twee boeken nauwelijks op elkaar lijken. Het eerste boek kende een indeling per ingrediënten, zoals kip en eend, zeevruchten en groenten. De opvolger is ingedeeld op voor-, hoofd- en bijgerechten. Verder ben ik weinig dubbelingen in recepten tegengekomen. Zo zijn dit twee kookboeken geworden die elkaar echt aanvullen.

Wel heeft Wan voor zijn vegetarische gerechten wat meer over de Chinese grenzen gekeken. Zo staan er Vietnamese en Japanse recepten tussen. En u moet van tofu houden als u dit boek overweegt te kopen, bijna een derde van de ruim 70 recepten wordt ermee bereid.

Hassnae schreef vorig jaar dat het tijd was voor „een liefdevolle herwaardering” van de Chinees, zo veel zin kreeg ze in het eten door het eerste kookboek van Wan. Dat enthousiasme deel ik, ook voor de opvolger. Het grote verschil is dat de authentieke Chinese keuken voor mij nog altijd een ontdekkingsreis is. Eentje waarbij dit kookboek goed van pas komt.