Santokhi gekozen tot nieuwe president Suriname, Brunswijk wordt vicepresident

Parlement Chan Santokhi (VHP) is gekozen tot de nieuwe president van Suriname. „De economische situatie is erger dan we hadden verwacht, we staan op de rand van de afgrond.”
VHP-voorzitter Chan Santokhi arriveert voor de Buitengewone Openbare Vergadering van De Nationale Assemblee (DNA).
VHP-voorzitter Chan Santokhi arriveert voor de Buitengewone Openbare Vergadering van De Nationale Assemblee (DNA). Foto Ranu Abhelakh/ANP

In Suriname heeft het parlement Chan Santokhi (VHP) tot nieuwe president van het land gekozen. Als vicepresident is Ronnie Brunswijk (ABOP) gekozen. Beide politici werden bij acclamatie gekozen. De vereiste tweederdemeerderheid was daardoor geen obstakel. De bijzondere vergadering in het parlement duurde minder dan een uur; andere partijen hadden geen tegenkandidaten naar voren geschoven.

Santokhi benadrukte na zijn verkiezing de nieuwe start die zijn regering zal maken. „Vanaf dit moment begint er een nieuwe fase, we moeten samen met de nieuwe regering en de bevolking werken aan de eenheid en de wederopbouw van Suriname. We staan op het randje van een economische afgrond, het is veel erger dan we verwacht hadden. De kas is zo goed als leeg.” Volgens Santokhi kan het land bijna niet meer aan zijn betalingsverplichtingen voldoen.

Economische problemen

De Surinaamse economie staat er zeer slecht voor. Het land heeft een staatsschuld van zeker 2,2 miljard euro en de coronacrisis heeft de financiële situatie verder verergerd. Suriname zal mogelijk alleen met een zwaar hervormingsprogramma uit de economische crisis getrokken kunnen worden, waarbij ook het aantrekken van buitenlandse investeerders urgent zal zijn.

Lees ook dit profiel van Ronnie Brunswijk: Van commando tot parlementsvoorzitter

Santokhi investeert al jaren in banden met de Surinaamse diaspora in Nederland en probeert hen enthousiast te maken om in het Zuid-Amerikaanse land te investeren. Zijn benoeming zal bij buitenlandse investeerders vertrouwen kunnen opwekken. Maar de vraag is in hoeverre ook de benoeming van Brunswijk tot vicepresident dit vertrouwen wekt. Brunswijk is niet onomstreden: hij is zowel in Nederland als Frankrijk veroordeeld voor drugshandel en kan niet vrij reizen. Eerder gaf Santokhi al aan vooral vooruit te willen kijken in plaats van achterom. „De prioriteit ligt bij het redden van dit land uit de economische crisis”, aldus de nieuwe president.

Brunswijk was vorige week al gekozen tot parlementsvoorzitter maar deed nu afstand van zijn functie hiervan om zich kandidaat te stellen voor het vicepresidentschap. Deze opmerkelijke stap viel in slechte aarde bij critici die hem ervan beschuldigden om zo meer macht naar zich toe te willen trekken.

Scheidend president Desi Bouterse gaf aan dat het presidentschap geen gemakkelijke taak is, en wenste de nieuwe regering succes. „We hebben een robbertje gevochten, laten we daar zand over gooien”, aldus Bouterse die refereerde aan de spanningen tussen zijn regeringen en de oppositie de afgelopen jaren. „Als u mij nodig hebt dan weet u me te vinden”, aldus Bouterse. Donderdag draagt Bouterse officieel de macht over, als Santokhi wordt geïnaugureerd.