‘Inkomen toplieden flink gegroeid’

Topinkomens Een topman of - vrouw kreeg in 2019 gemiddeld 32 keer zoveel als de gemiddelde werknemer. Bob van Dijk van Prosus voert de lijst aan: hij verdiende vorig jaar ruim 38 miljoen euro.

Het inkomen van de bestuurders van de grootste Nederlandse bedrijven is vorig jaar opnieuw flink gestegen. Gemiddeld nam hun beloning in 2019 met 8,6 procent toe naar bijna 2,3 miljoen euro. Dat concludeerde de Volkskrant zaterdag in zijn jaarlijkse onderzoek naar topinkomens. Een topman verdiende gemiddeld 32 keer meer dan een werknemer. In 2018 was dat nog 30 keer zoveel.

De cijfers zijn wel enigszins vertekend door de nieuwe lijstaanvoerder: Bob van Dijk (47), topman van techinvesteerder Prosus. Zijn beloning nam in 2019 met meer dan 400 procent toe tot ruim 38 miljoen euro, ruim 750 keer zoveel als een gemiddelde werknemer bij Prosus. Naast een salaris van 1,2 miljoen en een bonus van 1,1 miljoen ontving de Nederlander Van Dijk een aandelenpakket van zo’n 36 miljoen.

Op ruime afstand van Van Dijk volgt Nancy McKinstry, de Amerikaanse topvrouw van uitgever Wolters Kluwer. Zij is al jaren een van de best verdienende bestuurders van Nederland en verdiende vorig jaar 14,8 miljoen euro, 7,7 procent meer dan in 2018. Op de derde plek staat topman Glenn Fogel van de door het coronavirus zwaar getroffen boekingssite Booking.com. Zijn inkomen bedroeg 13 miljoen.

De nieuwe nummer 1, Van Dijk, is een nieuwkomer op de jaarlijkse lijst. Een jaar geleden stond zijn bedrijf namelijk nog niet aan de Amsterdamse beurs genoteerd. Prosus is een afsplitsing van het Zuid-Afrikaanse Naspers. Het bedrijf werd schatrijk door een vroege investering in het Chinese techbedrijf Tencent en heeft sinds september een beursnotering in Amsterdam.

In Nederland is Prosus ondanks zijn enorme waarde relatief onbekend. Wel haalde de investeerder in 2019 veelvuldig het nieuws vanwege de hoog oplopende biedingenstrijd met Takeaway.com, in Nederland beter bekend als Thuisbezorgd. Beide bedrijven hadden interesse in de Britse maaltijdbezorger Just Eat. Takeaway won die strijd uiteindelijk en wordt daardoor een van de grootste maaltijdbezorgers ter wereld.

Overheidssteun

Zonder de uitschieters van Prosus, Wolters en Booking.com zijn de inkomens van de topbestuurders overigens veel gematigder gestegen, stelt de Volkskrant. De top drie uitgezonderd ging de kloof tussen topman en gemiddelde werknemer juist omlaag. Dat kwam omdat er bij de 114 onderzochte bedrijven ook een aantal toplieden flink minder gingen verdienen in 2019, zoals Ben van Beurden van Shell en Alan Jope van Unilever.

Interessant is hoe de inkomens van de topbestuurders zich dit jaar zullen ontwikkelen. Door de uitbraak van het coronavirus zijn veel bedrijven flink getroffen. Booking.com kwam bijvoorbeeld in grote problemen en moest op grote schaal gebruikmaken van steunmiddelen van de Nederlandse overheid. Topman Fogel ziet, net als enkele mede-bestuurders – daarom af van salaris. Hij vindt het ongepast om te bezuinigen „als je zo’n hoog salaris verdient”.

Ook voor de bestuurders van bouwbedrijf BAM en industrieel concern Aalberts was de coronapandemie aanleiding om van een deel van hun salaris af te zien. Maar zij vormen wel een uitzondering: veel bedrijven zien nog geen noodzaak om bestuurders minder te betalen, bleek onlangs uit een rondgang van NRC.