Minister Schouten legt ultimatum Farmers Defence Force naast zich neer

Veevoer De boerenactiegroep eist dat minister Schouten haar „kwalijke voermaatregel” binnen een week schrapt. Zo niet, komt de groep met nieuwe wegblokkades. De minister gaat er niet op in.
Farmers Defence Force demonstreerde begin juli op het Binnenhof tegen voermaatregelen van landbouwminister Schouten.
Farmers Defence Force demonstreerde begin juli op het Binnenhof tegen voermaatregelen van landbouwminister Schouten. Foto Phil Nijhuis/ANP

Boerenactiegroep Farmers Defence Force heeft minister Carola Schouten (Landbouw, ChristenUnie) een ultimatum gesteld. De boeren eisen dat zij haar „kwalijke voermaatregel” uiterlijk 21 juli heeft geschrapt, zo niet dan volgen er opnieuw protestacties, dreigt Farmers Defence Force maandag in een verklaring op Facebook.

De minister zei maandag in een eerste reactie dat zij het ultimatum van de actiegroep naast zich neerlegt. Een woordvoerder van Schouten wees op de steun van de Tweede Kamer voor de voermaatregel, meldt persbureau ANP. Wel volgt nog een extra advies over het besluit om ruw eiwit in veevoer te verminderen.

Als onderdeel van het ultimatum belooft Farmers Defence Force tot 21 juli geen acties te ondernemen. „Wij vragen alle boeren van Nederland om gehoor te geven aan deze oproep. Staak tijdelijk de blokkades. Laat onze eenheid zien”, schrijft Farmers Defence Force in de verklaring, waarin het ook de overbelasting van politie en ME noemt. Volgens de groep laat Schouten economisch vervuilende activiteiten plaatsvinden „ten koste van onze dieren en op kosten van onze stikstofrechten”.

Lees ook: Wat houdt het veevoerbeleid in en waarom zijn boeren er boos over?

Wanneer minister Schouten zoals het er nu naar uitziet niet ingaat op de eisen van de boerenactiegroep volgen na 21 juli nieuwe acties, waaronder ook wegblokkades. „De acties zullen vooral plaatsen met veel stikstofuitstoot treffen, want de minister wil voor 1 september 0,4 kiloton stikstof besparen. Daar zullen we dan voor zorgen”, aldus voorman Mark van den Oever.

Verbod op eiwitrijk veevoer

Farmers Defence Force is een van de aanjagers van het boerenprotest tegen het aangekondigde verbod op eiwitrijk veevoer per september. Op verschillende plekken in Nederland leidde dat tot verkeersopstoppingen met soms gevaarlijke situaties.

In het Drentse dorp Wijster werden vorige week 63 boeren gearresteerd wegens het overtreden van het afgekondigde verbod op demonstraties met trekkers in de noordelijke provincies. Farmers Defence Force probeerde die maatregel tevergeefs te schrappen via een kort geding.

Het trekkerverbod werd echter zondag alsnog opgeheven door veiligheidsregio’s Groningen, Friesland en Drenthe na gesprekken met Farmers Defence Force en andere boerenorganisaties.