Laatste nieuws Covid-19

Half miljard uitgekeerd in week na ingaan nieuwe NOW-regeling

In dit blog lees je de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC dinsdag 14 juli het belangrijkste nieuws omtrent de coronacrisis bij.Volg voor de laatste ontwikkelingen ons nieuwe coronablog.

Dit waren de hoofdpunten van dinsdag:

 • Brits onderzoek lijkt uit te wijzen dat antistoffen tegen het coronavirus al na een paar maanden uit het bloed verdwijnen. Dat is mogelijk slecht nieuws wat de effectiviteit van toekomstige coronavaccins betreft. Het onderzoek is nog niet gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift.
 • Het coronavirus kan waarschijnlijk via de placenta in ongeboren baby's terechtkomen en mogelijk ook gevolgen hebben voor de vrucht. Die conclusie trekken Franse wetenschappers. Er is nog wel aanvullend onderzoek nodig om hun bevindingen te bevestigen.
 • Afgelopen week heeft het RIVM acht nieuwe meldingen over sterfgevallen door het coronavirus binnengekregen. Dat is nagenoeg evenveel als de week daarvoor. Tussen vorige week woensdag en deze dinsdag zijn verder 534 mensen positief getest op het virus.
 • Prinsjesdag zal dit jaar vanwege het coronavirus een sobere invulling hebben, werd dinsdag bekend. Er zullen op de derde dinsdag van september geen koninklijke rijtoer, geen vergadering in de Ridderzaal en geen balkonscène zijn.

 

Volg hier het coronablog van woensdag 15 juli

Alle inwoners Sint-Eustatius krijgen voedselbon van 35 euro

Alle inwoners van Sint-Eustatius van achttien jaar en ouder krijgen eenmalig een voedselbon ter waarde van 40 dollar (35 euro). Dat meldt de lokale krant Daily Herald dinsdag. De bonnen worden betaald door het Nederlandse ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Sint-Eustatius is een bijzondere gemeente van Nederland.

Door de coronacrisis hebben veel bewoners van het eiland het financieel moeilijk. De voedselbonnen, die vanaf maandag 20 juli worden uitgedeeld, kunnen enkel gebruikt worden voor eten en levensmiddelen. Het wordt niet toegestaan om alcohol, sigaretten of snoep van de bonnen te kopen.

Regeringscommissaris Alida Francis riep eilandbewoners die de bonnen niet nodig hebben op om ze te doneren aan anderen die het wel financieel lastig hebben. Sint-Eustatius heeft ruim drieduizend inwoners. Er zijn momenteel geen coronabesmettingen op het eiland bekend.

Half miljard uitgekeerd in week na ingaan nieuwe NOW-regeling

In een week tijd is 485 miljoen euro uitgekeerd aan ruim 6.500 werkgevers die aanspraak deden op de nieuwe regeling voor loonsubsidie (NOW). Dat meldt het UWV dinsdag. Sinds de regeling op maandag 6 juli in ging zijn er bijna 21.000 aanvragen gedaan.

Lees ook: MOJO, Concertgebouw en André Rieu ontvangen forse steun van de overheid

Via de NOW-regeling kunnen werkgevers die zijn getroffen door de coronacrisis, tot 90 procent van de loonkosten van hun werknemers vergoed krijgen. Aanvragen kunnen nog tot eind augustus ingediend worden. Via de eerste versie van de regeling, die liep tot eind juni, werd 8 miljard euro aan loonsteun uitgedeeld.

Terrasstoelen op het Rembrandtplein in Amsterdam voorafgaand aan de heropening van de horeca op 1 juni. Foto Koen van Weel/ANP

Coronavirus kan via de placenta baby besmetten

Het coronavirus SARS-CoV-2 kan waarschijnlijk via de placenta van een besmette moeder aan haar ongeboren kind worden doorgegeven. Dat constateren Franse wetenschappers na uitgebreid onderzoek van een zwangere vrouw met Covid-19 en haar pasgeboren zoontje. Ze vonden virusdeeltjes in de placenta, in het vruchtwater en in het bloed en de longen van de baby. De infectie lijkt ook gevolgen te hebben gehad voor het jongetje.

Lees hier het hele artikel over overdracht van het coronavirus van moeder op ongeboren kind

Drie coronapatiënten minder op de IC's

Momenteel liggen er 21 Covid-19-patiënten op de intensive care in Nederland, drie minder dan maandag. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding dinsdag. De totale IC-bezetting komt uit op 562, zeventien meer dan een dag eerder.

„Het aantal opnames van Covid-19-patiënten is onveranderd stabiel”, zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. „In minder dan een derde van de Nederlandse ziekenhuizen zijn op dit moment mensen met Covid-19 opgenomen op de IC.”

Virgin Atlantic verzekerd van privaat steunpakket van 1,2 miljard pond

De Britse luchtvaartmaatschappij Virgin Atlantic Airways krijgt een steunpakket ter waarde van 1,2 miljard pond (1,3 miljard euro) van investeerders en aandeelhouders. Het pakket moet de luchtvaartmaatschappij van multimiljardair Richard Branson redden van een faillissement als gevolg van de coronacrisis. Dat heeft de Virgin Atlantic dinsdag bekendgemaakt.

Het bedrijf heeft haar basis in Gatwick moeten sluiten en meer dan 3.500 banen moeten schrappen vanwege de pandemie. Aanvankelijk wilde het aanspraak maken op overheidssteun, maar nu heeft het een deal weten te sluiten met investeerders en aandeelhouders. De luchtvaartmaatschappij, die vooral langeafstandsvluchten uitvoert tussen onder meer Londen en Noord-Amerika, de Caraïben, Afrika, Azië en Australië, krijgt een injectie van 200 miljoen pond van Branson's Virgin Group. Ook krijgt het een lening van 170 miljoen pond van investeerder Davidson Kempner Capital Management.

Daarnaast krijgt Virgin zo'n 400 miljoen aan uitstel van betalingen en investeringen van de twee grootste aandeelhouders, Virgin Group en luchtvaartmaatschappij Delta. Ook van schuldeisers krijgt Virgin uitstel van betaling voor zo'n 450 miljoen pond. Verder wil bestuursvoorzitter Shai Weiss 200 miljoen pond aan kostenbesparingen doorvoeren.

„De afgelopen zes maanden waren de zwaarste waarmee we te maken hebben gehad in onze 36-jarige geschiedenis. We hebben pijnlijke maatregelen genomen, maar we hebben bereikt wat velen voor onmogelijk hielden”, zei Weiss in een verklaring.

NS vervangt conducteursfluit door elektronische fluit

Het mondfluitje van de hoofdconducteurs van NS wordt voorlopig vervangen door een elektronische fluit. De reden is dat de verplichte mondkapjes het fluiten „erg onhandig” hebben gemaakt, meldt NS dinsdag.
Het was de bedoeling dat de hoofdconducteurs de fluit al in juni zouden hebben. Vanwege internationale coronamaatregelen was de levering echter beperkt. Enkele hoofdconducteurs hebben het nieuwe exemplaar al getest, maar nu krijgen alle drieduizend conducteurs de fluit.

Fluiten voordat de trein vertrekt, is wettelijk verplicht. De intercity's hebben echter een 'sluipfluit'. Er klinkt een fluitsignaal als de deuren sluiten. Toch fluiten veel collega's dan ook nog zelf, schrijft NS. Reizigers zullen het verschil waarschijnlijk niet horen: de fluitjes klinken even hard volgens NS.

Twitter avatar NS_online NS online We gaan voorlopig afscheid nemen van de handfluit. Al onze hoofdconducteurs krijgen een elektronische fluit, omdat fluiten met een mondkapje of gelaatsbescherming niet zo handig is. En dat ziet er zo uit: https://t.co/jNGNK2FcT6

RIVM: dodental coronavirus loopt op met acht, zestien nieuwe patiënten in het ziekenhuis

Het RIVM heeft de afgelopen week acht meldingen ontvangen van sterfgevallen als gevolg van het coronavirus. Zestien patiënten werden met Covid-19 opgenomen in het ziekenhuis, zo maakte het instituut dinsdag bekend. Ook werden 534 nieuwe besmettingen vastgesteld.

Tevens meldt het RIVM dat verspreid door het land zich een aantal lokale uitbraken voordoet. Deze clusters (drie of meer besmettingen) kunnen nu beter in kaart worden gebracht doordat het huidige aantal besmettingen veel lager is dan tussen maart en mei. Lokale uitbraken vinden meestal binnen huishoudens plaats - soms binnen bedrijven, verpleeghuizen, studentenhuizen of sportclubs.

De aantallen liggen iets lager dan een week geleden: toen meldde het RIVM negen sterfgevallen en negentien nieuwe ziekenhuisopnames. Het aantal vastgestelde besmettingen lag vorige week dinsdag met 432 meldingen wel lager.

Het RIVM benadrukt dat de opgenomen, overleden en geteste patiënten niet allemaal in de afgelopen week zich aandienden. Sommige meldingen komen met enige vertraging binnen bij het instituut.

Economie Singapore krimpt met ruim 40 procent vanwege coronacrisis

De economie van Singapore is het afgelopen kwartaal met 41,2 procent gekrompen in vergelijking met het kwartaal ervoor door toedoen van de coronacrisis. Dat heeft het ministerie van Handel en Industrie van de stadstaat dinsdag bekendgemaakt. Het is de grootste economische krimp ooit gemeten in Singapore, een van de rijkste landen in Azië, meldt financieel persbureau Bloomberg.

Op jaarlijkse basis, vergeleken met hetzelfde kwartaal in 2019, kromp de economie met 12,6 procent. In de eerste drie maanden van dit jaar bedroeg de economische krimp slechts 0,7 procent. Singapore stelde pas vanaf 7 april maatregelen in tegen het coronavirus, waaronder het sluiten van scholen, horeca en andere openbare plaatsen en gelegenheden.

De Singaporese economie is sterk afhankelijk van toerisme, luchtvaart en buitenlandse handel - sectoren die hard werden geraakt door de coronacrisis. Industriële productie ging de afgelopen maanden fors omlaag. De meeste bouwprojecten werden stilgelegd en ook het vliegverkeer kwam nagenoeg tot stilstand. Toeristen bleven weg waardoor de dienstensector, de detailhandel en horeca verder onder druk kwamen te staan.

Voor minister Chan Chun Sing van Handel en Industrie waren de slechte economische cijfers geen verrassing. „De cijfers weerspiegelen de uitdagingen voor onze economie te midden deze Covid-19-pandemie.” Volgens de minister is „veel hard werk nodig” om de Singaporese economie te herstellen. De overheid beloofde eerder een noodpakket van 93 miljard Singaporese dollars (58,7 miljard euro) om bedrijven en huishoudens door de crisis te loodsen.

Strengere maatregelen Azië, Frankrijk versobert feestdag

 • Hongkong heeft strengere noodmaatregelen aangekondigd vanwege vrees voor een nieuwe virusuitbraak, meldt persbureau Reuters. Zo wordt het verplicht mondkapjes te dragen in het openbaar vervoer en mogen restaurants na 18.00 uur alleen afhaalmaaltijden aanbieden. Dinsdag werden 48 nieuwe coronabesmettingen gemeld in Hongkong. „De helft van de gemelde gevallen heeft tegenwoordig een onbekende bron. Dat is zorgwekkend omdat de gevallen zich makkelijk kunnen verspreiden in de gemeenschap”, zei een hoge Chinese gezondheidsfunctionaris.
 • De Franse nationale feestdag Quatorze Juillet, de dag dat de Bastille-gevangenis werd bestormd in 1789, waarmee de Franse Revolutie werd ingeluid, wordt dinsdag sober gevierd. De gebruikelijke militaire optocht op de Champs Elysées in Parijs is vanwege de coronapandemie voor het eerst sinds 1980 afgeblazen, schrijft Reuters.

  President Emmanuel Macron sprak het volk toe. „Ik wil, met alle Fransen en met het leger, een levendig eerbetoon brengen aan gezondheidswerkers en degenen die, in alle sectoren, het openbare, sociale en economische leven hebben voortgezet”, aldus Macron. De traditionele vuurwerkshow gaat wel door, dinsdagavond om 23.00 uur vanaf de Eiffeltoren. Wie die van dichtbij wil bekijken, heeft pech: het gebied rond de Eiffeltoren wordt afgezet.

 • Ook Thailand heeft dinsdag de regels aangescherpt, met name wat toegang tot het land betreft voor buitenlandse diplomaten en zakenlieden. Dat meldt Reuters. Per 1 juli werden korte bezoeken van onder meer diplomaten weer goedgekeurd, maar dat besluit is nu opgeschort. Eerder mochten diplomaten en familieleden in quarantaine in hun eigen huis verblijven, maar dat moet in hotels onder regeringstoezicht. Deze stap werd gezet nadat twee nieuwe coronabesmettingen werden vastgesteld bij mensen van buiten Thailand; onder meer de negentienjarige dochter van een Soedanese diplomaat bleek besmet nadat ze uit Khartoem kwam.

Toeschouwers kijken naar een luchtshow in Parijs, ter ere van quatorze juillet. Foto Ludovic Marin / Reuters

Politie arresteert drie verdachten Viruswaanzin-rellen

De politie in Den Haag heeft dinsdag drie mannen aangehouden die worden verdacht van betrokkenheid bij de rellen op het Malieveld, die uitbraken tijdens het protest van actiegroep Viruswaanzin. Later vandaag worden beelden van andere relschoppers getoond door het tv-programma Opsporing Verzocht.

De demonstratie op zondag 21 juni was aanvankelijk door de gemeente Den Haag verboden, maar werd toch toegestaan toen duizenden actievoerders naar het Malieveld trokken. Uiteindelijk kwam het tot een confrontatie tussen de ME en groepen voetbalsupporters die zich onder de betogers mengden.

Viruswaanzin demonstreerde tegen de coronamaatregelen van het kabinet, zoals de anderhalvemeterregel. Ook werd geprotesteerd tegen de noodwet die maandag in aangepaste vorm naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Vanmorgen hebben wij drie personen aangehouden voor hun betrokkenheid tijdens de ongeregeldheden op het #Malieveld bij de verboden demonstratie van 21/6. Vanavond worden in @opsporing_tv en @teamwest_tv beelden getoond van de overige relschoppers https://t.co/JY7QnZHYIL

— Politie Den Haag eo (@POL_DenHaag) July 14, 2020

Prinsjesdag zonder publiek en rijtoer door Den Haag

Prinsjesdag is dit jaar zonder rijtoer en publiek. Om de dag in verband met coronamaatregelen veilig te laten verlopen, wordt het traditionele programma aangepast. Dat maakt de Haagse burgemeester Jan van Zanen dinsdag bekend. Hoe de koning en koningin naar de Grote Kerk gaan, is nog onbekend. Dat wordt „een verrassing”, aldus de burgemeester.

Lees het nieuwsbericht: Prinsjesdag zonder rijtoer en balkonscène

Gemeenteraad Zoetermeer start actiecomité voor meer geld van overheid

De gemeenteraad van Zoetermeer eist meer geld van het Rijk en heeft daartoe maandagavond een actiecomité ingesteld. Het actiecomité wil andere gemeenten benaderen in de hoop dat die zich zullen aansluiten bij de eis van Zoetermeer. Begin deze maand protesteerden tientallen wethouders in Den Haag tegen de financiële situatie in hun gemeentes.

Zoetermeer vindt dat het te weinig geld ontvangt voor met name jeugdzorg. Daar komt bij dat de gemeente al minder geld kreeg vanwege een oud bezuinigingsmodel, de zogenoemde opschalingskorting. Eerdere acties hadden volgens de gemeenteraad weinig zin: „Het is nu aan de gemeenteraad om zijn verantwoordelijkheid te pakken en duidelijk te maken dat het zo niet langer kan.”

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) trok vorige maand al aan de bel. Volgens de belangenvereniging krijgen naar schatting zo'n honderd gemeenten dit jaar hun begroting niet of nauwelijks sluitend. De VNG waarschuwde dat als gevolg hiervan kwetsbare wijken in Nederland verder achteruit zullen gaan.

In mei kondigde het kabinet een eerste steunpakket aan ter waarde van ruim 566 miljoen euro, maar dat was volgens de VNG onvoldoende. Jan van Zanen, voorzitter van de VNG en burgemeester van Den Haag, noemde de situatie „volstrekt onhoudbaar”.

Jan van Zanen, voorzitter van VNG en burgemeester van Den Haag, overhandigt Tweede Kamerleden brandbrieven die gemeenten en provinciale afdelingen hebben geschreven aan de minister van Binnenlandse Zaken. Foto Bart Maat / ANP

Britse regering stelt mondkapjes verplicht in winkels

In Engeland moet men vanaf 24 juli verplicht een mondkapje dragen in supermarkten en andere winkels om het risico op een nieuwe golf van het coronavirus te beperken. Dat heeft de Britse regering maandag verklaard, meldt Reuters.

Het kantoor van premier Boris Johnson kondigde de maatregel aan na dagenlange verwarring over het landelijke coronabeleid. Minister Michael Gove zei zondag nog dat het wel of niet dragen van mondkapjes aan het gezond verstand van mensen zou worden overgelaten.

In Schotland, dat zijn eigen beleid heeft voor volksgezondheid, is het dragen van gezichtsbedekking in winkels al verplicht. Ook andere Europese landen - waaronder Duitsland, Spanje, Italië en Griekenland - hebben het voorgeschreven. In het Verenigd Koninkrijk is het al verplicht om mondkapjes te dragen in het openbaar vervoer. Overtreders kunnen een boete krijgen die kan oplopen tot 100 pond (ongeveer 110 euro). Volgens de oppositie heeft de regering te lang met de maatregel gewacht.

Het laatste nieuws

In dit blog houdt NRC de laatste ontwikkelingen bij omtrent de coronapandemie. Het belangrijkste nieuws van maandag was:

 • Mocht het coronavirus in Nederland opnieuw oplaaien dan komt er waarschijnlijk geen nieuwe landelijke lockdown. Eerder valt dan te denken aan gerichte quarantainemaatregelen op regionaal of plaatselijk niveau. Dat heeft het Veiligheidsberaad gezegd.
 • De WHO waarschuwde dat het in veel landen „de verkeerde kant” opgaat. „Het virus blijft de belangrijkste vijand”, zei WHO-directeur Tedros Adhanom Ghebreyesus.
 • De HEMA moet waarschijnlijk van de 11,4 miljoen euro aan ontvangen NOW-steun 6 miljoen terugbetalen. De omzet kwam hoger uit dan verwacht omdat Nederlandse winkels open mochten blijven en de online verkoop sterk steeg.
 • Uitbaters van strandtenten hoeven hun zaken dit jaar niet af te bouwen in de winter. Dit besluit dient als steuntje in de rug tijdens de coronacrisis.
 • Het Nederlandse Zorginstituut adviseert het kabinet dat voormalige Covid-19-patiënten die nog ernstige gezondheidsklachten ervaren als gevolg van de longziekte en daarvan revalideren, hun herstelzorg volledig vergoed moeten krijgen.

Lees hier het blog van maandag terug