Antiracismeprotesten

Portland eist vertrek federale agenten na arrestaties demonstranten

Nadat de zwarte Amerikaan George Floyd eind mei stierf doordat een agent minutenlang op zijn nek knielde, gingen mensen wereldwijd de straat op om zich uit te spreken tegen racisme en politiegeweld. Sindsdien nemen bedrijven en overheden maatregelen om racisme te bestrijden. In dit blog houdt NRC de laatste ontwikkelingen bij.

Blog gesloten

We sluiten dit blog af, maar blijven het nieuws over de antiracismeprotesten in de Verenigde Staten en in de rest van de wereld volgen.

Lees hier het nieuwe blog

Portland eist vertrek federale agenten na arrestaties demonstranten

De burgemeester van Portland heeft geëist dat president Donald Trump zijn federale agenten terugtrekt uit de stad in het westen van de Verenigde Staten. De militair bewapende agenten hadden antiracismebetogers gearresteerd op flinke afstand van de gebouwen die zij behoren te bewaken en waren daarmee volgens burgemeester Ted Wheeler en andere critici in overtreding.

„Houd je troepen in je eigen gebouwen, of laat ze onze stad verlaten”, zei de burgemeester tijdens een persconferentie. Kate Brown, de Democratische gouverneur van de staat Oregon waarin Portland ligt, steunt de eveneens Democratische Wheeler. Volgens haar wil president Trump middels publieke confrontaties met antiracismebetogers politieke winst behalen. Ook hoopt Trump volgens haar de aandacht af te leiden van de coronapandemie die in de VS de afgelopen dagen rond de duizend slachtoffers per dag kost.

Federale agenten hebben de afgelopen dagen zeker dertien demonstranten in Portland in staat van beschuldiging gesteld en enkelen van hen vastgezet. Niet alleen gebeurde dit ver weg van de gebouwen die zij beveiligen, ook is onduidelijk op basis waarvan de demonstranten gearresteerd zijn. De openbaar aanklager van Oregon heeft gezegd dat het arresteren van mensen zonder duidelijke reden „buitengewoon zorgwekkend” is „en een schending van hun burgerlijke vrijheden en grondwettelijke rechten”.

Zwaarbewapende, federale agenten op straat in Portland. Foto Nathan Howard/Reuters

Britse agent geschorst die op nek arrestant knielde

Een Britse agent is op non-actief gesteld omdat een video is opgedoken waarop te zien is hoe hij een zwarte arrestant in bedwang houdt door op zijn nek te knielen. Dat heeft de politie van Londen vrijdag bekendgemaakt. Een tweede agent die aanwezig was en niet ingreep, mag voorlopig geen „operationele dienst” uitvoeren.

Op de donderdag opgenomen video is te horen dat de geboeide arrestant - de 45-jarige Marcus Coutain - herhaaldelijk „ga van mijn nek af” roept. Ook zegt hij meermaals niks verkeerd gedaan te hebben. Op de achtergrond zijn de stemmen van omstanders te horen, van wie meerdere het incident filmen en de agenten bekritiseren. Na meer dan vijftien seconden haalt de agent zijn knie van de nek van de arrestant af en wordt Coutain op andere manieren tegen de grond gehouden.

De adjunct-commissaris van de Londense politie Steve House spreekt over een extreem verontrustende video. „Sommige technieken die worden ingezet verontrusten me zeer - deze worden niet aangeleerd op de politieacademie”, aldus de agent. Hij benadrukt dat agenten altijd moeten verklaren waarom ze geweld inzetten en dat burgers het recht hebben om de politie ter verantwoording te roepen.

Een screenshot van de veelvuldig gedeelde video. Foto @RealAiRavish via AP

Niet ernstig gewond
Coutain werd donderdag gearresteerd na een melding over een gevecht in het noorden van Londen. Vrijdag werd hij formeel aangeklaagd voor het dragen van een mes in het openbaar. Hij zit momenteel in hechtenis en zal later op zaterdag voor de rechter verschijnen. Coutain is niet ernstig gewond geraakt bij de arrestatie.

Het incident zorgde voor veel onrust op sociale media, omdat de manier waarop Coutain werd gearresteerd doet denken aan de arrestatie van George Floyd - de Amerikaan die in mei overleed in Minneapolis nadat een agent minutenlang op zijn nek had geknield. Hierbij speelt mee dat zowel Coutain als Floyd zwart is. Floyds dood leidde tot wereldwijde protesten tegen politiegeweld en racisme.

Ook in Londen werd gedemonstreerd tegen politiegeweld en racisme. Foto Alberto Pezzali/AP

Amerikaans ministerie van Defensie verbiedt Confederatievlag

„Alle vlaggen die verdeeldheid zaaien" worden verboden op Amerikaanse militaire bases. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie vrijdag aangekondigd in een verklaring. Het verbod heeft ook betrekking op de Confederatievlag. De vlag wordt echter niet expliciet genoemd, omdat het ministerie volgens persbureau AP een confrontatie met president Donald Trump wil voorkomen.

In de verklaring van Defensie staat dat vlaggen op Amerikaanse basissen voor eenheid en verbinding moeten staan. Niet-geautoriseerde vlaggen, waaronder de Confederatievlag, zouden alleen nog gebruikt mogen worden in musea, bij educatieve programma’s of als kunstobject. De verschillende krijgsmachtsonderdelen van Defensie wilden al eerder een verbod uitvaardigen, maar er was onduidelijkheid over hoe een verbod juridisch gezien zou werken.

De Confederatievlag is een beladen symbool, omdat de zuidelijke staten die de vlag gebruikten tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog tegen de afschaffing van slavernij waren. Eerder haalde de staat Mississippi het Confederatie-embleem al uit de vlag, als laatste staat in de VS.

Twitter avatar EsperDoD Dr. Mark T. Esper Today I issued a memorandum to the force on the display of flags at @DeptofDefense facilities. With this change in policy, we will further improve the morale, cohesion, and readiness of the force in defense of our great Nation. https://t.co/YQPc3kxf4V

Koning besluit na restauratie over lot Gouden Koets met omstreden zijpaneel

Pas als de restauratie van de Gouden Koets is afgerond, zal koning Willem-Alexander een beslissing nemen over wat er met het voertuig moet gebeuren. Dat zei hij vrijdagochtend na een fotosessie met zijn gezin op de vraag of de Gouden Koets niet in een museum thuishoort. Het Landelijk Platform Slavernijverleden strijdt al enkele jaren tegen het gebruik van de koets, vanwege het omstreden negentiende-eeuwse zijpaneel ‘Hulde der Koloniën’.

Nicolaas van der Waay (1855-1936) schilderde voor dat paneel halfnaakte Afrikaanse en Indonesische mannen die zich onderwerpen aan de Nederlandse maagd (een verwijzing naar de natie) en geschenken aanbieden. Het platform noemde dat eerder een „verheerlijking van het slavernijverleden”. Al in 2011 vroegen SP en GroenLinks toenmalig koningin Beatrix het paneel weg te halen. Het herinnert volgens de partijen aan „een gruwelijke periode in de Nederlandse geschiedenis”.

Lees ook: Na Zwarte Piet moet ook de Gouden Koets anders

Koning Willem-Alexander noemde de koets vrijdag „cultureel erfgoed”. „We restaureren hem zoals hij was. (...) We gaan de geschiedenis niet herschrijven bij de restauratie.” De koning zei verder de discussie over de koets „te volgen”, maar nu dus nog geen besluit te nemen.

De koets, een geschenk van de inwoners van Amsterdam aan koningin Wilhelmina in 1898, is sinds 2015 in restauratie en is sindsdien niet in het openbaar te zien. Tot dan toe werd hij gebruikt op Prinsjesdag. De afgelopen jaren kwam de koning met de Glazen Koets aan bij de Ridderzaal. Deze derde dinsdag van september zal sober zijn vanwege de uitbraak van het coronavirus en is er geen rijtoer.

De koning zei daarover dat hij en Máxima dat zullen missen: „Den Haag straalt op zo’n dag.” Maar „het allerbelangrijkste” is volgens hem dat de troonrede wordt voorgelezen en daarmee zijn „grondwettelijke taak ook in crisistijd” plaatsvindt.

Het veelbesproken zijpaneel van de Gouden Koets. Foto Remko de Waal/ANP

Correctie (18 juli 2020): In een eerdere versie van deze update werd ten onrechte vermeld dat op het paneel Afrikaanse en Indonesische mannen die zich onderwerpen aan het Koninklijk Huis. Te zien is de Nederlandse maagd, een verwijzing naar de natie. Hierboven is dat aangepast.
Correctie (17 juli 2020): In een eerdere versie van deze update stond dat de koets in 1989 is aangeboden. Dat klopt niet. Dat was in 1898. Hierboven is dat aangepast.

American-footballclub Washington Redskins verandert naam na groeiende kritiek

American footballclub de Washington Redskins heeft maandag aangekondigd zijn omstreden naam en logo dit jaar aan te passen, onder toenemende druk van antiracismebetogers.

De naam Redskins (roodhuiden) en het logo van een indiaan, verwijzend naar de oorspronkelijke bewoners van de Verenigde Staten, worden als kwetsend beschouwd. De nieuwe naam en het nieuwe logo worden later bekendgemaakt.

Er is al jaren kritiek op de naam en het logo van club, meldt persbureau Reuters. Eigenaar Dan Snyder bleef altijd volhouden geen afstand te willen doen van de naam Redskins. Hij krabbelde echter begin deze maand toch terug onder druk van hoofdsponsor FedEx. Eerder verwijderde Nike alle producten van de Redskins van zijn webshop, en ook Pepsi en de Bank of America dreigden met een boycot.

De Washington Redskins bestaan al bijna negentig jaar. Het is een van de meest kostbare sportteams van de VS. Het Amerikaanse zakentijdschrift Forbes schat de waarde van de club op 3,4 miljard dollar (bijna 3 miljard euro).

Welkom in dit blog

Hier houdt NRC het belangrijkste nieuws bij over de gevolgen van de protesten tegen racisme en politiegeweld die wereldwijd ontstonden na de dood van George Floyd eind mei. De zwarte Amerikaan kwam om het leven nadat een agent minutenlang zijn knie op de nek van Floyd drukte.

Lees hier het vorige blog terug