Zakenvrouw Nina Storms verhoord in witwaszaak Monaco

Witwassen Nina Storms staat als betrokkene bij de witwaszaak onder ‘juridische controle’ in Monaco. Volgens haar advocaat heeft ze zelf op een verhoor aangedrongen.
Nina Storms en haar man Pieter Storms bij een gala in 2016.
Nina Storms en haar man Pieter Storms bij een gala in 2016. Foto Levin de Boer en Paula van der Meeren/ANP

Zakenvrouw Nina Storms is in Monaco verhoord in een grootschalige witwaszaak. Dat bevestigt haar advocaat Geert-Jan Knoops na berichtgeving van De Telegraaf. Met de zaak waarmee de onderneemster in verband wordt gebracht, is volgens De Telegraaf 15 miljoen euro gemoeid. Ze mag zonder overleg met de Franse politie niet weg uit Monaco.

Storms is anderhalve week geleden door de politie in Monaco – waar ze woont – „aangehouden voor verhoor”, maar kort daarna weer vrijgelaten. Storms staat sindsdien net als andere betrokkenen onder ‘juridische controle’ en mag Monaco en de omliggende Franse regio Provence-Alpes-Côte d’Azur alleen verlaten als ze de rechter daarover informeert.

Volgens Knoops heeft zijn cliënt zelf gevraagd verhoord te worden omdat ze geen verdachte in de zaak is, maar slachtoffer. Vanwege de opgelegde beperkingen kunnen zij en haar advocaat verder niet op de zaak ingaan, aldus Knoops.

De zakenvrouw – die voor haar huwelijk met Pieter Storms Nina Brink heette – is in Nederland bekend vanwege de beursgang van internetbedrijf World Online, dat ze in 1995 oprichtte. Het bedrijf moest de grootste internetprovider van Europa worden. Na de beursgang in 2000 daalde de koers scherp en bleek Storms haar eigen aandelen al eerder te hebben verkocht. Ook had zij in 2010 een conflict met journalist Eric Smit die een boek over haar schreef.