Zoekactie naar 14-jarig meisje bij Ameland gestaakt

Waddenzee Sinds zaterdagavond isgezocht naar een tiener die tijdens het zwemmen in de problemen kwam bij Ameland. De KNRM gaat er niet vanuit dat ze nog levend zal worden aangetroffen.
Een vaartuig van de KNRM.
Een vaartuig van de KNRM. Foto Robin Utrecht/ANP

De zoektocht een 14-jarig meisje dat zaterdag bij het zwemmen bij Ameland vermist raakte, heeft zondag geen resultaat opgeleverd. De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) gaat er vanuit dat het Duitse meisje is overleden, zegt een woordvoerder tegen persbureau ANP. Sinds zaterdagavond zochten de politie, de kustwacht en de KNRM naar het meisje dat in de problemen was gekomen toen ze met haar vader en zusje was gaan zwemmen ter hoogte van de plaats Nes.

Waardoor het drietal precies in de problemen kwam, is nog onduidelijk. De vader en het andere kind wisten zichzelf te redden, maar ze verloren het 14-jarige meisje uit het oog. Volgens de kustwacht stond in de nacht een noordwestenwind, golven waren tussen de 1 en 1,5 meter hoog. De stroming stond richting Schiermonnikoog, vanwaar eveneens naar het meisje werd gezocht.

De gemeente Ameland bevestigt dat de zoekactie maandag een ander karakter krijgt. De politie hervat het zoeken maandag direct na zonsopkomst op het strand langs de kustlijn. Op zee zal nog worden gezocht met visserskotters. Dat zijn volgens de KNRM particuliere initiatieven.

De burgemeester van Ameland, Leo Pieter Stoel, was betrokken bij de zoektocht op het strand. Hij liet in een reactie weten „enorm” mee te leven met de familie van de vermiste zwemster.

De landelijke eenheid van de politie zette een boot met sonarapparatuur in om het meisje het water te zoeken.