Laatste nieuws Covid-19

WHO: te veel landen gaan de verkeerde kant op

In dit blog lees je de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus op maandag 13 juli is gesloten. Volg het laatste nieuws in ons nieuwe blog:

Laatste nieuws Covid-19 Britse regering stelt mondkapjes verplicht in winkels

Dit was het belangrijkste nieuws van maandag:

 • De WHO waarschuwde dat het in veel landen „de verkeerde kant” opgaat. „Het virus blijft de belangrijkste vijand”, zei WHO-directeur Tedros Adhanom Ghebreyesus.
 • De HEMA moet waarschijnlijk van de 11,4 miljoen euro aan ontvangen NOW-steun 6 miljoen terugbetalen. De omzet kwam hoger uit dan verwacht omdat Nederlandse winkels open mochten blijven en de online verkoop sterk steeg.
 • Uitbaters van strandtenten hoeven hun zaken dit jaar niet af te bouwen in de winter. Dit besluit dient als steuntje in de rug tijdens de coronacrisis.
 • Het Nederlandse Zorginstituut adviseert het kabinet dat voormalige Covid-19-patiënten die nog ernstige gezondheidsklachten ervaren als gevolg van de longziekte en daarvan revalideren, hun herstelzorg volledig vergoed moeten krijgen.

'Geen landelijke lockdown als coronavirus weer oplaait'

Mocht het coronavirus in Nederland opnieuw oplaaien, komt er waarschijnlijk geen nieuwe landelijke lockdown. Eerder valt dan te denken aan gerichte quarantainemaatregelen op regionaal of plaatselijk niveau. Dat heeft de voorzitter van het landelijke Veiligheidsberaad Hubert Bruls maandag gezegd na afloop van het Veiligheidsberaad van de 25 Veiligheidsregio's, meldt het ANP.

Het Veiligheidsberaad kwam maandagavond voor het laatst bijeen voor het zomerreces. Burgemeesters keken vooruit naar de kans op een nieuwe golf van de coronapandemie. Volgens Bruls, de voorzitter van het beraad, is iedereen nu beter voorbereid dan in het voorjaar, maar is het niettemin zaak alert te blijven. „We hebben het virus niet weten uit te bannen en hebben ook nog geen vaccin. Daarom moeten we direct maatregelen nemen om te voorkomen dat het virus zich weer verspreidt over het land.”

De burgemeesters bespraken ook de drukte in de horeca. Volgens hen doen de meeste horeca-ondernemers hun best beperkingen in acht te nemen. „Een enkeling, zoals je op meer plaatsen ziet, heeft aan een waarschuwing niet genoeg en had een tweede waarschuwing en ook nog een korte sluiting nodig”, aldus Bruls over de situatie in zijn regio. „Maar dat zijn enkele op de vele tientallen horeca-ondernemers die heel goed bezig zijn.”

Coronamaatregelen verlengd in Portugal en Californië

 • De verscherpte coronamaatregelen rond de Portugese hoofdstad Lissabon worden met zeker twee weken verlengd. Dat heeft het Portugese kabinet maandag bekendgemaakt. „Hoewel het reproductiegetal de afgelopen vijftien dagen sterk is verbeterd, zitten we nog niet op het niveau waarop we de maatregelen gaan heroverwegen”, zei een woordvoerder. In de regio rond Porto, waar de afgelopen twee weken ook een lockdown werd afgekondigd, zijn de maatregelen wel versoepeld. Omdat het aantal besmettingen nu „stabiel” is, heeft het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies naar deze regio aangepast van 'oranje' (alleen noodzakelijke reizen) naar 'geel' (let op: veiligheidsrisico’s). Voor de regio rond Lissabon blijft het advies op 'oranje' staan.
 • De Amerikaanse staat Californië heeft de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus verlengd en uitgebreid. Dat heeft de gouverneur van de staat Gavin Newsom maandag besloten. De stap volgt op een toename van het aantal Covid-19-besmettingen, onder meer in het dichtbevolkte Los Angeles en San Diego. Onder andere bars, kerken, sportscholen en kantoren voor niet-essentiële beroepen blijven gesloten. Ook is het verplicht een mondkapje te dragen in de openbare ruimte.
  Twitter avatar GavinNewsom Gavin Newsom REMINDER: CA, you are now REQUIRED to wear a mask in public spaces. We’re seeing too many people with faces uncovered. Wearing a face covering is critical for keeping people safe and healthy, keeping businesses open and getting people back to work. Do your part. Wear your mask.
 •  

WHO: te veel landen gaan de verkeerde kant op

De uitbraak van het coronavirus zal heviger worden als landen zich niet houden aan de coronamaatregelen. Daarvoor waarschuwde WHO-directeur Tedros Adhanom Ghebreyesus maandag. „Als ik eerlijk ben: in te veel landen gaat het de verkeerde kant op. Het virus blijft de belangrijkste vijand.”

Volgens Tedros komt 80 procent van de nieuwe coronameldingen uit tien landen en de helft uit slechts twee landen. Tedros zei niet welke landen hij bedoelde. „Als de basisregels niet worden gevolgd, wordt deze pandemie alleen maar erger en erger.”

De Verenigde Staten zijn met ruim 3,3 miljoen besmettingen het hardst getroffen. Afgelopen weekend meldde het land opnieuw een recordaantal nieuwe gevallen: in 24 uur meer dan 66.500 nieuwe besmettingen. Daarna is Brazilië is met 1,8 miljoen besmettingen hard getroffen.

Twitter avatar WHO World Health Organization (WHO) "If populations don't follow the basic public health principles of:
physical distancing
#handwashing
wearing masks
coughing etiquette
staying 🏠 when sick If the basics aren’t followed, there's only 1 way this pandemic is going to go. It’s going to get worse & worse"-@DrTedros

Aantal coronapatiënten op de intensive care gelijk gebleven

Het aantal patiënten met Covid-19 op de intensive care is maandag onveranderd. Momenteel liggen 24 coronapatiënten op de IC. De totale IC-bezetting komt uit op 545. Dat zijn 24 minder patiënten dan zondag en is „historisch laag te noemen”, aldus Ernst Kuipers, de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Het aantal ziekenhuisopnames is maandag met elf toegenomen tot 94. Kuipers spreekt over „geringe veranderingen".

België: bij volgende virusuitbraak blijft grens met Nederland open

De grens tussen het België en Nederland blijft voortaan open als zich een virusuitbraak voordoet, zoals het geval was tijdens de coronapandemie. Dat heeft de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem toegezegd na overleg met minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) maandag, meldt persbureau ANP.

De eenzijdige sluiting van de grens door België leidde in maart tot moeilijke en onduidelijke situaties. Er ontstonden problemen met woon-werkverkeer en bij families die van elkaar werden gescheiden.

Nu zegt De Crem daarover: „Het sluiten van de grenzen kun je eigenlijk niet meer doen. Maar het was geen zaak van openbare orde, maar van openbare veiligheid.” De ministers waren het erover eens dat een uniform beleid maken niet haalbaar is. Wel zeiden de twee te streven naar „het beter laten overlopen van de verschillen” om de maatregelen in beide landen draaglijker te maken.

Twitter avatar pieterdecrem Pieter De Crem Belgisch-Nederlands overleg met mijn Nederlandse ambtgenoot @ferdgrapperhaus over onze bilaterale samenwerking de voorbije maanden in de bestrijding van #Covid_19. Ook de volgende maanden blijven we inzetten op samenwerking en overleg. https://t.co/rVBAKwH73f

Miljoenenverlies voor dierentuin Blijdorp

De Rotterdamse dierentuin Blijdorp is een inzamelingsactie gestart om financiële tekorten die gedurende de coronacrisis zijn gevallen, op te vangen. Er zijn volgens de directie miljoenen euro's nodig. Blijdorp moest ruim twee maanden de deuren sluiten voor publiek, een periode waarin de kosten doorliepen maar de dierentuin niets omzette. „Daarmee lijkt ons voortbestaan in het gedrang te komen.”

Vlak voor het kabinet medio maart een intelligente lockdown instelde, had Blijdorp plannen gepresenteerd voor nieuwe dierenverblijven en renovatie van de 21 rijksmonumenten op het park. Er moest daarnaast vooral geïnvesteerd worden in „onderzoeks- en fokprogramma’s, die bijdragen aan natuurbehoud”. Maar ook los van die plannen heeft de dierentuin naar eigen zeggen maandelijkse vaste lasten van 2 miljoen euro.

Een beroep op de landelijke NOW-regeling, snijden in kosten en uitstellen van betalingen waren niet genoeg om een groot gat in de begroting van de dierentuin te voorkomen. „We zetten alle zeilen bij, maar nu is het punt gekomen dat we het echt niet meer alleen aan kunnen”, aldus Zevenbergen tegen persbureau ANP.

Covid-19 kwam voor de dierentuin op een moeilijk moment. Is het ambitieuze toekomstplan nog uitvoerbaar?

Nieuwe lockdown voor Marokkaanse metropool Tanger

Op verschillende plekken zijn maandag (nieuwe) maatregelen aangekondigd of ingegaan, die bedoeld zijn om verspreiding van het coronavirus in te dammen.

 • De heropening van scholen in Sri Lanka heeft precies een week geduurd. De schade die Covid-19 in Sri Lanka heeft aangericht is met elf slachtoffers en 2.617 besmettingen beperkt gebleven, maar de autoriteiten vrezen dat daar verandering in komt. In een behandelcentrum voor verslaafden in hoofdstad Colombo is een uitbraak van het virus ontstaan, met bijna zeshonderd besmettingen.
 • Voor de 250.000 inwoners van Navotas, een deelgemeente van de Filipijnse hoofdstad Manilla, geldt met ingang van aanstaande woensdag of donderdag voor onbepaalde tijd een lockdown. Het aantal besmettingen in de stad is de afgelopen week hard toegenomen. „Ik weet niet of dit de oplossing is”, zegt burgemeester Toby Tiangco. „Maar het aantal besmettingen zal in elk geval niet toenemen.” Inwoners van Navotas mogen alleen nog de deur uit om te werken.
 • In de Marokkaanse havenstad Tanger is maandagmiddag om 12 uur de lockdown al ingegaan. Cafés, winkelcentra, markten en andere openbare ruimtes zijn gesloten en het openbaar vervoer is stilgelegd. In Tanger wonen meer dan een miljoen mensen.
 • In de Spaanse stad Lleida is een dergelijke maatregel juist afgewend. Het regiobestuur van Catalonië kondigde zondag aan dat meer dan 140.000 mensen voorlopig alleen nog voor essentiële zaken de deur uit mochten. Een disproportioneel besluit, oordeelde een bestuursrechter in de stad maandag. Alleen een noodtoestand zou iets geoorloofd maken, aldus het vonnis. Het besluit mag daarom alleen door de federale regering worden genomen.

HEMA moet helft NOW-subsidie terugbetalen

Warenhuisketen HEMA moet naar verwachting 6 miljoen van 11,4 miljoen euro aan ontvangen NOW-steun terugbetalen. Dat bevestigt het bedrijf maandag na berichtgeving van RTL Z. Zaterdag bleek uit een publicatie van uitkeringsinstantie UWV dat het bedrijf 11,4 miljoen euro aan voorschot heeft gekregen.

HEMA rekende dit voorjaar bij de aanvraag van de loonkostensubsidie op aanzienlijk meer omzetverlies. „Soms is het goed om ernaast te zitten”, aldus een woordvoerder van HEMA. De omzet kwam volgens haar hoger uit omdat Nederlandse winkels tijdens de coronacrisis open mochten blijven en de online verkoop sterk steeg. Hoeveel HEMA precies moet terugbetalen, is volgens het bedrijf afhankelijk van de definitieve jaarrekening. Wel zegt HEMA maandag over voldoende middelen te beschikken om het ontvangen bedrag terug te betalen.

De verlieslijdende winkelketen (bijna 1,3 miljard omzet, 11.600 werknemers) belandde eerder dit jaar opnieuw in een tumultueuze overnamestrijd toen zij haar schulden niet langer kon aflossen. Daarbij raakte de rol van eigenaar Marcel Boekhoorn na anderhalf jaar alweer uitgespeeld.

Het bedrijf is nu in handen van enkele tientallen schuldeisers, aangevoerd door een groep van acht grote crediteuren, waaronder private-equityfirma Carlyle en de Zwitserse bank Credit Suisse. Zij verlaagden de schuld van HEMA, dat zucht onder een jaarlijkse rentelast van zo'n 50 miljoen euro, van 800 miljoen naar 300 miljoen euro. Deze groep handelaren, die schulden opkopen van financieel verzwakte bedrijven, is intussen op zoek naar de volgende nieuwe eigenaar voor HEMA.

Lees ook: De club van acht heeft nu de macht over HEMA

Een HEMA-filiaal in Alkmaar. Foto Koen van Weel/ANP

Strandtenten mogen voor één keer blijven staan in winter

Uitbaters van strandtenten hoeven hun zaken dit jaar niet af te bouwen in de winter. Het kabinet heeft besloten dat de uitbaters hun paviljoens voor één keer mogen laten staan, als steuntje in de rug tijdens de coronacrisis. Dat schrijft minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) maandag aan de Tweede Kamer. De zaken mogen echter niet open.

Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland diende half april een verzoek in om een uitzondering te maken op de regel dat strandtenten elk najaar moeten worden afgebroken. De kosten voor het weghalen en weer opbouwen van de paviljoens zouden te hoog zijn. Volgens Ollongren is er sprake van een uitzonderlijke situatie en kan het laten staan van de tenten voorkomen dat ondernemers in financiële problemen raken.

Wel moet verzekerd worden dat de openbare orde, de (water)veiligheid en de natuur niet geschaad worden. Daarom zijn er regels opgesteld over onder meer verzekeringskwesties en om natuurschade als duinerosie te voorkomen. Gemeenten kunnen hier locatiespecifieke voorwaarden aan toevoegen.

Strandtenten en badgasten begin juni in Zandvoort. Foto ANP

Advies Zorginstituut: vergoed herstelzorg coronapatiënten volledig

Voormalige Covid-19-patiënten die nog ernstige gezondheidsklachten ervaren als gevolg van de longziekte en daarvan revalideren, moeten hun herstelzorg volledig vergoed krijgen. Dat advies geeft het Zorginstituut Nederland maandag aan minister Tamara van Ark (Medische Zorg, VVD). Minister Van Ark beslist deze week nog of ze het door het kabinet opgevraagde advies overneemt. Doorgaans is dat wel het geval bij adviezen van het Zorginstituut.

De gezondheidsklachten die patiënten die revalideren van Covid-19 ervaren, lopen uiteen van concentratie- en ademhalingsproblemen tot spierzwakte en extreme vermoeidheid. De herstelzorg moet volgens het Zorginstituut in principe binnen een half jaar na de diagnose van restverschijnselen plaatsvinden om vergoed te worden. Zo nodig kan een medisch specialist besluiten deze periode met een half jaar te verlengen. Het pakket zou onder meer vijftig fysio- of oefentherapiesessies, acht uur ergotherapie en zeven uur advies van een diëtist moeten bevatten.

Lees meer over herstelzorg na het oplopen van Covid-19: Niemand die Marjolein doorverwees naar de longfysiotherapeut

Met name voor fysiotherapie is het advies opmerkelijk: momenteel moeten de eerste twintig sessies zelf betaald worden. Dat geldt ook bij andere ernstige gezondheidsklachten, zoals herstel van een hartinfarct. Hoewel de effectiviteit van fysiotherapie bij de revalidatie van ernstige ziekten, zoals Covid-19, niet bewezen is, zou het volgens het Zorginstituut „mogelijk zinvol” kunnen zijn. Patiënten die gebruik willen maken van de regeling, zouden daarom ook mee moeten werken aan een onderzoek naar de effectiviteit van de vergoede zorg, zo luidt het advies.

De regeling moet gelden voor alle patiënten die ernstig ziek werden. Het Zorginstituut maakt geen onderscheid tussen patiënten die opgenomen werden op de intensive care, op een gewone afdeling van het ziekenhuis lagen of thuis ziek zaten. Het instituut schat dat zo'n 16.000 mensen gebruik zullen maken van de regeling, mits deze wordt ingevoerd. Dat zal ongeveer 27,7 miljoen euro kosten voor het eerste jaar, berekend vanaf maart 2020. Het bedrag kan mogelijk oplopen bij een tweede golf - die is niet meegerekend in de huidige schatting.

Een voormalig coronapatiënt werkt in Assen aan zijn herstel. Foto Kees van de Veen

Coronacrisis leidt nog niet tot piek in faillissementen

De coronacrisis leidt tot dusver niet tot een grote piek in het aantal bedrijven dat failliet gaat. In de eerste zes maanden van dit jaar zijn 1.633 bedrijven failliet verklaard: slechts vijf meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Eenmanszaken zijn niet meegenomen in de statistieken.

In juni zijn (niet gecorrigeerd voor zittingsdagen) 264 faillissementen uitgesproken. De meeste van deze bedrijven waren actief in de handel (61), wat te verklaren is door het feit dat dat dit de bedrijfstak met de meeste bedrijven is. Daarop volgen horecazaken (36) en bedrijven in de bouwnijverheid (26).

Na een piek in mei 2013, nam het aantal faillissementen jarenlang iedere maand af. In september 2018 bereikte het aantal bedrijven dat failliet ging een laagtepunt (224), waarna de trend redelijk vlak bleef.

'Woninginbraken weer op niveau van voor coronacrisis'

Het aantal woninginbraken is na een flinke daling tijdens de coronacrisis weer bijna terug op het oude niveau. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de politie, schrijft het Algemeen Dagblad maandag. In de week van 27 april tot 3 mei werden 294 woninginbraken geregistreerd, meer dan de helft minder dan de 731 in dezelfde week een jaar eerder. De afgelopen week lag het aantal inbraken bijna weer op het oude niveau: er kwamen 510 meldingen binnen, 'slechts' zestig minder dan in dezelfde week vorig jaar.

Ook in de rest van de lockdown-periode lag het aantal inbraken lager dan in 2019. In mei en april dit jaar kreeg de politie ruim 60 procent minder meldingen van inbraken binnen dan een jaar eerder. De politie denkt dat de daling te danken is aan het massale thuiswerken, half maart afgekondigd door premier Mark Rutte. Nu een deel van de maatregelen is versoepeld en Nederlanders minder thuis zijn, ziet de politie de inbraakcijfers weer oplopen.

Nieuwe cijfers over coronadoden in Mexico, de zorg en New York

Een overzicht van het nieuws uit het buitenland.

 • In Mexico zijn nu meer coronadoden gevallen dan in Italië. Met de 276 nieuwe sterfgevallen die zondag werden gemeld, is het totale aantal dodelijke slachtoffers opgelopen tot boven de 35.000. In Italië zijn 34.954 doden geregistreerd. Alleen in de Verenigde Staten, Brazilië en India zijn volgens de Johns Hopkins Universiteit meer sterfgevallen gemeld dan in Mexico. Toch zei president Andrés Manuel López Obrador zondag dat conservatieve media in zijn land onnodig alarm slaan over de situatie en dat de virusuitbraak aan intensiteit verliest in Mexico.
 • Er zijn wereldwijd zeker drieduizend zorgmedewerkers gestorven aan de gevolgen van het coronavirus, meldt Amnesty International op basis van officiële meldingen. Regeringen moeten van de mensenrechtenorganisatie verantwoordelijk worden gehouden voor hun dood, omdat ze hen niet hebben kunnen beschermen tegen het virus. Volgens Amnesty ligt het daadwerkelijke aantal zorgdoden waarschijnlijk fors hoger. De meeste slachtoffers werden gemeld vanuit de Verenigde Staten (507), Rusland (545), het Verenigd Koninkrijk (540) en Brazilië (351).
 • In de stad New York zijn het afgelopen etmaal voor het eerst in maanden tijd geen coronadoden gemeld. Sinds 13 maart was er geen dag voorbij gegaan zonder dat er iemand stierf aan het longvirus. Op het hoogtepunt van de coronacrisis konden de mortuaria in New York de vele honderden sterfgevallen per dag niet meer aan en moesten doden in massagraven worden begraven. Florida brak deze zondag met meer dan 15.000 nieuwe coronagevallen het record van New York van eind april van meeste dagelijks vastgestelde besmettingen in een staat.

La Place sluit kwart van alle filialen

Restaurantketen La Place gaat vanwege de coronacrisis bijna een kwart van de ongeveer honderd filialen sluiten, melden De Telegraaf en persbureau ANP maandag. De managers van de betreffende vestigingen worden maandagochtend bijgepraat en de werknemers maandagavond.

„In de anderhalvemetersamenleving moeten we duidelijke keuzes maken”, zegt financiële topman Ton van Veen van La Place-eigenaar Jumbo tegen de krant. „Waar zien we slagingskans waar het wel kan en waar niet bijvoorbeeld.”

Het filiaal in hartje Rotterdam gaat dicht en ook worden er vestigingen gesloten in winkelcentra en binnensteden van onder meer Apeldoorn, Bergen op Zoom, Breda Hazeldonk, Gouda, Holten, Nieuwegein, Leiderdorp en Zevenaar. Ook enkele restaurants langs de snelweg gaan dicht.

Bij de betrokken vestigingen werken in totaal zo'n 480 mensen. Topman Van Veen zegt tegen De Telegraaf dat er geen gedwongen ontslagen zullen vallen: „We gaan proberen voor alle mensen een oplossing te zoeken. Dat betekent dat we alles gaan doen om mensen te herplaatsen. En laat ik heel duidelijk zeggen: van het einde van La Place is geen sprake.” Jumbo nam La Place in 2016 over uit de failliete boedel van V&D.

Rutte: coronaboetes worden niet kwijtgescholden

De ruim 15.000 boetes die de afgelopen maanden zijn uitgedeeld voor het overtreden van de coronaregels worden niet kwijtgescholden. Premier Mark Rutte zei in talkshow Op1 dat er geen generaal pardon komt.

Premier Mark Rutte bij het televisieprogramma Op1. Foto Sander Koning/ANP KIPPA

Het gaat om Nederlanders die tegen de voorschriften in te weinig afstand hielden of met te veel mensen bij elkaar waren. Volgens Rutte was het cruciaal dat mensen zich aan die regels hielden en is de politie al beduidend minder streng geweest dan in bijvoorbeeld Italië en Spanje.

Ongeveer een op de vijf van de mensen die een boete heeft gekregen, vecht dat aan. Volgens juristen zijn ze daarbij zeker niet kansloos omdat coronamaatregelen werden afgekondigd op basis van tijdelijke noodverordeningen. Na de zomer moet er een coronanoodwet van kracht worden die een steviger juridische basis heeft.

Rutte zei bij Op1 ook dat hij in gesprek wil met intensivecarearts Diederik Gommers. Die laatste zei afgelopen weekend in de Volkskrant dat hij zich eind maart onder druk gezet voelde door het ministerie van Volksgezondheid om te beloven dat er nog diezelfde week 1.600 ic-bedden beschikbaar zouden zijn in Nederland. „Daar moeten we over doorpraten. Dat is het laatste dat ik wil”, zei Rutte.

Zuid-Afrika scherpt coronamaatregelen weer aan

Zuid-Afrika scherpt de coronamaatregelen weer aan. In het zwaarst getroffen land van Afrika geldt vanaf maandag een avondklok van 21.00 uur tot 04.00 uur, worden mondkapjes verplicht gesteld en de verkoop van alcohol verboden.

Volgens president Cyril Ramaphosa is de herinvoering van de maatregelen nodig omdat het aantal infecties in Zuid-Afrika blijft oplopen: „We registreren nu elke dag meer dan 12.000 gevallen”, zei hij zondag in een televisietoespraak. Het verbod op de verkoop van alcohol moet voorkomen dat ziekenhuizen worden belast „met letsel dat voorkomen had kunnen worden”.

De Zuid-Afrikaanse regering stelde eind maart landelijke lockdownmaatregelen in, waaronder een avondklok en een alcoholverbod, maar versoepelde die vanaf mei stapsgewijs. Inmiddels zijn er meer dan 276.000 besmettingen vastgesteld en ruim 4.000 mensen aan de gevolgen van het virus overleden.

Lees ook: Alcoholverbod tijdens lockdown zorgt voor stilte op Zuid-Afrikaanse IC’s

Welkom in dit blog

Hier houdt NRC de laatste ontwikkelingen uit binnen- en buitenland bij omtrent de wereldwijde uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt.

Lees hier het blog van zondag terug: Opnieuw wereldwijd dagrecord besmettingen met corona