Trump scheldt celstraf oud-adviseur Roger Stone kwijt

Verenigde Staten Stone was veroordeeld tot drie jaar en vier maanden celstraf voor meineed tijdens het Mueller-onderzoek naar inmenging van Rusland bij de Amerikaanse verkiezingen van 2016.
Volgens het Witte Huis zou Stone al veel geleden hebben tijdens het proces.
Volgens het Witte Huis zou Stone al veel geleden hebben tijdens het proces. Foto Andrew Caballero-Reynolds / AFP

Enkele dagen voordat Roger Stone, een naaste adviseur van president Trump, de gevangenis in zou moeten, is zijn straf door de Amerikaanse president kwijtgescholden. Stone was in februari van dit jaar veroordeeld tot drie jaar en vier maanden gevangenisstraf in een geruchtmakend proces. In een verklaring meldt het Witte Huis dat Stone het slachtoffer was „van de Rusland-hoax”.

„Roger Stone heeft al veel geleden. Hij werd zeer oneerlijk behandeld, net zoals vele anderen”, schrijft het Witte Huis. Daarnaast zou Stone medische aandoeningen hebben, waarmee hij vanwege het coronavirus gevaar zou lopen in een gevangenis. Hoewel Stone niet de gevangenis in hoeft, blijft de veroordeling wel staan. Die zou alleen geschrapt worden als Trump gratie had verleend.

Uit 2017: Lees hier het interview van NRC met Roger Stone terug

In een reactie zei Stone tegen persbureau AP dat Trump hem persoonlijk had gebeld om het nieuws over te brengen. Leden van de Democratische partij hebben het besluit van Trump afgekeurd. Volgens congreslid Adam Schiff toont Trump met de kwijtschelding aan dat er in de VS twee rechtssystemen zijn. „Eén voor zijn criminele vrienden en één voor alle anderen.”

Roger Stone stond terecht omdat hij meineed gepleegd zou hebben tijdens het zogenoemde Mueller-onderzoek, naar inmenging van Rusland in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. Stone werd in dat onderzoek ondervraagd omdat hij in de aanloop naar de verkiezingen publiekelijk had gesuggereerd dat hij via via contact had met WikiLeaks, dat door Russische hackers gestolen mails van de Democratische Partij en presidentskandidaat Hillary Clinton publiceerde. Al tijdens het proces bemoeide de president zich herhaaldelijk met de gang van zaken. Hij zei dat er sprake was van een politiek proces en een heksenjacht.