MH17

Nederland daagt Rusland voor Europese rechter

Nederland heeft Rusland vrijdag aangeklaagd bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in verband met betrokkenheid bij de vliegramp met de MH17. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken gaat het om een zogeheten statenklacht, waarbij Nederland alle beschikbare informatie kan inbrengen bij het Hof in Straatsburg.

Met dit besluit steunt Nederland de klachtenprocedures tegen Rusland die nabestaanden bij het Hof hebben ingediend. Zo kan Nederland nu bij hoorzittingen aanwezig zijn, vragen van het Hof beantwoorden en eventuele nieuwe informatie inbrengen.

„Het bereiken van gerechtigheid voor 298 slachtoffers van het neerhalen van vlucht MH17 en hun nabestaanden is en blijft de hoogste prioriteit voor het kabinet”, schrijft minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken, VVD) in een brief aan de Tweede Kamer. Hij spreekt van „een nieuwe stap in het streven naar waarheidsvinding, gerechtigheid en rekenschap.”

Volgende week is het zes jaar geleden dat vlucht MH17 neerstortte in Oekraïne. Rusland ontkent iedere betrokkenheid. In maart is in Nederland tegen drie Russische en een Oekraïense verdachte een strafproces begonnen. Ook probeert Nederland samen met Australië in gesprek te blijven met Rusland over de zaak. (NRC)