Nog geen winnaar lijsttrekkerschap CDA, Mona Keijzer valt af

Lijsttrekkersverkiezing Hugo de Jonge en Kamerlid Pieter Omtzigt moeten het in een tweede stemronde tegen elkaar opnemen. Verliezend kandidaat Keijzer roept leden op om op Omtzigt te stemmen.
Vicepremier Hugo de Jonge, staatssecretaris Mona Keijzer en Kamerlid Pieter Omtzigt tijdens het lijsttrekkersdebat van het CDA in de Jaarbeurs.
Vicepremier Hugo de Jonge, staatssecretaris Mona Keijzer en Kamerlid Pieter Omtzigt tijdens het lijsttrekkersdebat van het CDA in de Jaarbeurs. Foto Jeroen Jumelet/ANP

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en Kamerlid Pieter Omtzigt moeten het in de tweede ronde van de lijsttrekkersverkiezing van het CDA tegen elkaar opnemen. Beide kandidaten kregen niet genoeg stemmen om direct verkozen te worden tot lijsttrekker. Dat heeft het CDA zaterdag bekendgemaakt. Verliezend kandidaat staatssecretaris Mona Keijzer heeft de CDA-leden opgeroepen om op Omtzigt te stemmen, meldt het ANP.

Lees ook: De koers van het CDA staat op het spel

De Jonge kreeg 48,7 procent van de stemmen en Omtzigt kon op steun rekenen van 39,7 procent van de CDA-leden. Keijzer kreeg ruim 11 procent van de stemmen. De tweede stemronde vindt de komende dagen plaats. Woensdag wordt bekend wie de nieuwe lijsttrekker van de partij wordt. De opkomst was met 66,2 procent hoger dan acht jaar geleden. Toen bracht 54,9 procent van de leden hun stem uit.

Kandidaten

De Jonge is de favoriet van de CDA-top en wordt gezien als de meest conventionele kandidaat. Hij heeft zich nadrukkelijk uitgesproken om van het CDA weer een partij van het politieke midden te maken.

De keuze voor Omtzigt, zeker geen favoriet bij de top van de partij, zou een koersverandering betekenen. Hij ziet de toekomst van het CDA als een echte volkspartij. Omtzigt, die bekend staat als onconventioneel en onvoorspelbaar, wordt als Kamerlid geroemd om zijn enorme dossierkennis. Hij beet zich de afgelopen jaren vast in de toeslagenaffaire.

De verkiezingen vonden twee dagen later plaats dan gepland. Bij het online stemmen woensdag bleek het systeem makkelijk te manipuleren waarna de leden van de partij zaterdag opnieuw hun stem moesten uitbrengen. „Jammer dat het zo moest, maar het was het enige juiste besluit”, zei partijvoorzitter Rutger Ploum zaterdag.