Laatste nieuws Covid-19

Opnieuw wereldwijd dagrecord besmettingen met corona

In dit blog lees je de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield de redactie van NRC op zondag 12 juli het belangrijkste nieuws uit binnen- en buitenland bij rond de coronapandemie.

Volg voor de laatste ontwikkelingen het nieuwe coronablog.

Opnieuw dagrecord wereldwijd aantal besmettingen

Voor de tweede keer in drie dagen heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een recordaantal besmettingen met het coronavirus in een etmaal gemeten. Sinds zaterdag zijn 230.370 diagnoses gemeld. Het totale aantal zieken wereldwijd nadert de 13 miljoen, naar verwachting gebeurt dat maandag. Voor zover bekend zijn meer dan een half miljoen mensen zijn overleden aan Covid-19. De meeste nieuwe besmettingen zijn doorgegeven vanuit de Verenigde Staten, Brazilië, India en Zuid-Afrika.

In de VS ontwikkelt de staat Florida zich inmiddels tot brandhaard. Daar kwamen er sinds zaterdagmiddag meer dan 15.000 nieuwe bekende besmettingen bij, ook dat is een nieuw dagrecord. Volgens persbureau Reuters zou Florida wanneer het een land was, het op drie na zwaarst getroffen van de hele wereld zijn.

Op het Indonesische eiland Atjeh wordt een moskee ontsmet voor gebruik. Foto Hotli Samnjuntak/EPA

‘Gemoedelijk’ protest in Den Haag tegen coronamaatregelen

In Den Haag protesteren zondag enkele tientallen mensen tegen de maatregelen rond het coronavirus, vaccinaties en de spoedwet van het kabinet. Demonstranten maken zich hoorbaar met potten, pannen en leuzen. Op borden stonden teksten als 'Gevangen in een vrij land', 'voor vrijheid' en 'Nederland in nood'.

De groep is onder politiebegeleiding van het Buitenhof in de binnenstad naar de Koekamp getrokken, een terrein naast het Malieveld. Daar zijn de voorbije weken vergelijkbare bijeenkomsten gehouden. Enkele daarvan liepen uit op rellen met de politie. De mars van zondag is vooraf aangemeld bij de gemeente Den Haag, die daarom niet ingrijpt. De sfeer is gemoedelijk, zegt de politie.

Kritiek in Duitsland op vleesverwerkingsbedrijf, aangescherpte regels voor reizigers naar Frankrijk en Hongarije

 • Duitse politici hebben kritiek geuit op het vleesverwerkingsbedrijf Tönnies nadat het staatsteun heeft aangevraagd. Dat meldt persbureau Reuters zondag. De uitbraak van het coronavirus in een fabriek van Tönnies in Noordrijn-Westfalen, waarbij 1.500 werknemers besmet bleken met Covid-19, was de reden voor een lokale lockdown voor 600.000 mensen.
  Het bedrijf vroeg vrijdag om financiële steun van de regering om niet-zieke werknemers die in quarantaine zijn geplaatst, te betalen. Dit leidde tot kritiek in Duitse media van de Duitse minister van Landbouw Julia Klöckner en de minister van Arbeid van de deelstaat Noordrijn-Westfalen Karl-Josef Laumann.
 • Frankrijk en Hongarije hebben zondag aangekondigd dat de regels voor reizigers worden aangescherpt. Zo vertelde de woordvoerder van de Franse regering aan de televisiezender BFMTV dat op de Franse luchthavens „systematisch getest gaat worden” op corona bij passagiers die aankomen uit landen waar het coronavirus zich nog snel verspreidt. Het zou gaan om zo'n tweeduizend tests per dag. In Hongarije gelden vanaf woensdag scherpere regels voor verkeer dat de grens over komt. Hongaren die terugkeren uit landen met een zogenoemde rode of gele status, krijgen een controle aan de grens en moeten twee weken in quarantaine, net als toeristen die uit gele landen komen. Bezoekers uit risicolanden mogen Hongarije helemaal niet meer in.
 • In Hongkong is inmiddels sprake van een 'derde golf' van coronabesmettingen, volgens de autoriteiten. Die constateren dat in dit weekend zeker 61 nieuwe gevallen zijn, bij wie bovendien de bron van de besmettingen niet is te herleiden. In maart, de laatste keer dat er grote aantallen coronapatiënten in één keer werden vastgesteld, ging het om geïmporteerde gevallen, of was wel mogelijk om de herkomst te traceren. Volgens de South China Morning Post maken autoriteiten zich zorgen, vooral omdat de nieuwe besmettingen zijn gevonden op plekken waar veel mensen bij elkaar zijn, zoals studenten- en bejaardenhuizen. Inwoners wordt aangeraden zoveel mogelijk thuis te blijven.

In het buitenland: in Sydney zelf betalen voor quarantaine, meer coronagevallen onder Amerikaanse en Indonesische strijdkrachten

 • Alle reizigers die vanaf 18 juli naar Sydney terugkeren, moeten zelf betalen voor de verplichte veertien dagen quarantaine in een hotel. Dat melden Australische media zondag. Het verblijf kost 3.000 Australische dollar (1.850 euro) voor een volwassenen. Mensen die dit niet kunnen betalen, kunnen een speciale regeling treffen. De kosten werden tot nu toe betaald door de deelstaat New South Wales, en zijn inmiddels opgelopen tot meer dan 50 miljoen Australische dollar (30 miljoen euro).
 • Het aantal meldingen van coronabesmettingen in Rusland is toegenomen met 6.615. Dat meldt persbureau Reuters zondag. In totaal is nu van ruim 700.000 Russen bekend dat zij zijn besmet met Covid-19. Volgens Rusland zijn ongeveer 500.000 mensen genezen van het longvirus. Ruim tien duizend mensen in het land zijn aan het coronavirus bezweken.
 • Japanse autoriteiten zijn bezorgd over de corona-uitbraken op twee Amerikaanse militaire bases in hun land. Dat schrijft persbureau ANP. Afgelopen week werd bekend dat er besmettingen zijn geconstateerd op Air Station Futenma en Camp Hansen, allebei in het Japanse prefectuur Okinawa. Op beide locaties is vanwege de besmettingen opnieuw een lockdown van kracht, melden zowel Amerikaanse als Japanse media.
  Volgens Japan geeft het Amerikaanse ministerie van Defensie te weinig details vrij over de coronagevallen, terwijl op de bases ook Japanse medewerkers aanwezig zijn. Volgens de Verenigde Staten zijn er "enkele tientallen besmettingen gevonden in clusters" verspreid over de twee bases. De gouverneur van Okinawa, Denny Tamaki, maakte zaterdag bekend dat hij op de hoogte was gebracht van 61 gevallen. In Okinawa zelf (buiten de Amerikaanse bases) is het aantal besmettingen relatief laag: onder de bevolking is bij 153 mensen het coronavirus vastgesteld. Binnen de strijdkrachten van de Verenigde Staten zijn eerder al veel meer gevallen gevonden. Zo waren er veel opvarenden van het vliegdekschip de USS Theodore Roosevelt besmet.
 • En meer nieuws over coronagevallen onder strijdkrachten: in Indonesië zijn in één klap 1.280 bevestigde coronagevallen bekend, nadat coronatests zijn uitgevoerd op een officierenopleiding. De stafchef van het leger, generaal Andika Perkasa, maakte volgens persbureau AFP op zaterdagavond bekend dat student-officieren en medewerkers van de school in quarantaine zijn geplaatst. De besmettingen werden ontdekt nadat twee mannen van de opleiding zich met klachten meldden bij een medisch centrum buiten de opleiding, die in het westen van het eiland Java is gevestigd. Inmiddels zouden zo'n dertig mensen met milde symptomen zijn opgenomen.

 

De politie in de Australische deelstaat New South Wales spreekt mensen aan die vanuit deelstaat Victoria de grens willen oversteken. Foto Lukas Coch/AAP Image via Reuters

Opnieuw recordaantal nieuwe gevallen Covid-19 in VS

In de Verenigde Staten is de afgelopen 24 uur opnieuw een recordaantal van nieuwe bevestigde gevallen van Covid-19 gemeld. Meer dan 66.500 nieuwe besmettingen zijn vastgesteld, blijkt uit cijfers van Johns Hopkins University in Baltimore. Dat schrijft AFP.

Voor de vijfde dag op rij zijn meer dan 60.000 nieuwe gevallen gemeld op één dag in de VS, die sinds enkele weken kampen met een golf aan nieuwe besmettingen. In totaal ligt het aantal bekende gevallen van Covid-19 er op 3,2 miljoen sinds het begin van de pandemie. Meer dan 134.000 mensen zijn er aan de ziekte overleden.

In Texas, in omvang de tweede staat van de VS naar bevolking, werden zaterdag ruim 10.300 nieuwe gevallen gemeld, een nieuw record voor de staat. Ook in andere staten, waaronder North Carolina, South Carolina, Arkansas, Oregon, Alaska en Hawaii werden zaterdag nieuwe records gevestigd voor toenames van het aantal bekende gevallen op één dag.

In Florida, een van de nieuwe epicentra van het virus in de VS, zijn de afgelopen week bijna 500 mensen aan Covid-19 overleden, meldt AP. Volgens het persbureau begint ook het landelijke aantal sterfgevallen, dat sinds de groei van het aantal besmettingen tot nu toe is achtergebleven, te groeien. Het gemiddelde dagelijkse dodental is de afgelopen twee weken opgelopen van 578 tot 664.

In meerdere staten zijn scherpere maatregelen afgekondigd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Zo stelt Louisiana het dragen van mondkapjes in het openbaar verplicht. In South Carolina is de verkoop van alcohol na 11 uur 's avonds aan banden gelegd. Die maatregel moet volgens gouverneur Henry McMaster helpen om besmettingen onder jonge volwassenen te beperken.

Duizenden Israëliërs betogen tegen coronabeleid regering

Duizenden Israëliërs zijn zaterdag de straat op gegaan in Tel Aviv om te demonstreren tegen het regeringsbeleid in reactie op de economische crisis door de pandemie van het coronavirus. Volgens hen is de regering van premier Benjamin Netanyahu te traag met hulpmaatregelen. Dat meldt Reuters.

Wegens beperkingen op openbare bijeenkomsten stelde de politie grenzen aan het aantal demonstranten op het Rabinplein in de stad. Straten rond het plein vulden zich met betogers, veelal met gezichtsbedekking. Demonstranten, veelal kleine ondernemers en zelfstandigen, eisen snellere maatregelen door de regering.

De werkloosheid in Israël is opgelopen tot 21 procent sinds het land in maart begon aan een gedeeltelijke lockdown. Hulpmaatregelen die zijn aangekondigd door het kabinet zijn echter traag op gang gekomen. Minder dan de helft van 29 miljard dollar aan hulp die is toegezegd, is inmiddels uitbetaald.

In reactie op een toename van het aantal vastgestelde gevallen van Covid-19 nadat de economie gedeeltelijk is heropend, heeft Netanyahu deze week nieuwe beperkingen afgekondigd. Een groot aantal bedrijven moest opnieuw sluiten, tot frustratie van veel ondernemers.

Demonstranten protesteren zaterdag in Tel Aviv tegen het coronabeleid van de Israëlische regering. Foto Abir Sultan / EPA

Trump draagt voor het eerst sinds begin coronapandemie een mondkapje

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zaterdag voor het eerst sinds het begin van de pandemie van het coronavirus een mondkapje gedragen in het openbaar. Hij deed dat tijdens een bezoek aan een militair ziekenhuis bij Washington. Dat melden Amerikaanse media.

Trump droeg een donker gezichtsmasker bij zijn bezoek aan het Walter Reed National Military Medical Center in Bethesda, in de staat Maryland. Voordat hij daar per helikopter naartoe vloog, zei hij tegen journalisten bij zijn vertrek van het Witte Huis: „Als je in een ziekenhuis bent, in het bijzonder ... denk ik dat het dragen van een mondkapje verwacht wordt.”

President Donald Trump draagt zaterdag een mondkapje bij een bezoek aan het Walter Reed National Military Medical Center in Bethesda, Maryland. Foto Chris Kleponis / EPA

Tot zaterdag had Trump over het algemeen geweigerd mondkapjes te dragen, ondanks aanbevelingen van gezondheidsexperts om dat te doen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Op persconferenties, bij rallies en andere evenementen verscheen hij zonder gezichtsbedekking. Volgens ingewijden vreest Trump dat hij zwak zou ogen als hij een mondkapje draagt, en dat het de gezondheidscrisis zou benadrukken, in plaats van het economische herstel, schrijft AP.

Het dragen van mondkapjes is een politieke kwestie geworden in de Verenigde Staten. Republikeinen zijn er terughoudender mee dan Democraten. Bij bijeenkomsten van Trump in de afgelopen weken, in onder meer Oklahoma, Arizona en South Dakota, droeg een kleine minderheid van zijn aanhangers gezichtsbedekking. Desondanks zijn prominente partijgenoten van de president, onder wie vicepresident Mike Pence, wel overgegaan tot het dragen van mondkapjes.

Trump heeft het dragen van gezichtsbedekking omschreven als een persoonlijke keuze die onder bepaalde omstandigheden nuttig kan zijn, maar waar hij zelf niet voor gaat. „Het dragen van een mondkapje als ik presidenten, premiers, dictators, koningen en koninginnen begroet, ik zie het niet voor me”, zei hij in april. Trump heeft journalisten ervan beschuldigd mondkapjes te dragen uit politieke correctheid. Ook heeft hij op Twitter gesuggereerd dat zijn politieke tegenstander Joe Biden er zwak uitzag met een mondkapje, door een bericht van die strekking te retweeten.

Begin deze maand zei Trump tegen Fox Business Network „helemaal voor mondkapjes” te zijn. De enige andere keer waarvan bekend is dat hij er een heeft gedragen was tijdens een privédeel van een rondleiding door een autofabriek van Ford in Michigan.

Sinds het begin van de pandemie is in de VS bij ruim 3,2 miljoen mensen Covid-19 vastgesteld. Zeker 134.000 mensen zijn in het land aan de ziekte overleden.

Het laatste nieuws

NRC houdt zondag in dit blog de belangrijkste ontwikkelingen bij uit binnen- en buitenland rondom de coronacrisis bij. Dit waren de hoofdpunten van zaterdag:

 • Betogers in Belgrado hebben het Servisch parlement bestormd uit protest tegen het coronabeleid van de Servische president Vucic. Er werden stenen en vuurpijlen op agenten gegooid, die traangas afschoten om de betogers op afstand te houden.
 • De sanitaire noodtoestand, die in Frankrijk van kracht was, is niet meer verlengd. Dankzij een nieuwe coronawet is de overheid in de gelegenheid ook zonder noodtoestand de maatregelen aan te scherpen, mocht dat nodig zijn vanwege een heropleving van het virus.
 • Emirates, de grootste luchtvaartmaatschappij van het Midden-Oosten, heeft bekendgemaakt als gevolg van de coronacrisis negenduizend banen te schrappen.
Lees hier het blog van zaterdag terug