Laatste nieuws Covid-19

Emirates schrapt 9.000 banen vanwege coronacrisis

In dit blog lees je de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus op zaterdag 11 juli is gesloten. Volg het laatste nieuws in ons nieuwe blog:

Laatste nieuws Covid-19 Trump draagt voor het eerst sinds begin van coronapandemie een mondkapje

Dit was het belangrijkste nieuws van zaterdag:

  • Betogers in Belgrado hebben het Servisch parlement bestormd uit protest tegen het coronabeleid van de Servische president Vucic. Er werden stenen en vuurpijlen op agenten gegooid, die traangas afschoten om de betogers op afstand te houden.
  • De sanitaire noodtoestand, die in Frankrijk van kracht was, is niet meer verlengd. Dankzij een nieuwe coronawet is de overheid in de gelegenheid ook zonder noodtoestand de maatregelen aan te scherpen, mocht dat nodig zijn vanwege een heropleving van het virus.
  • Emirates, de grootste luchtvaartmaatschappij van het Midden-Oosten, heeft bekendgemaakt als gevolg van de coronacrisis negenduizend banen te schrappen.

26 patiënten met Covid-19 op intensive care

Zaterdag liggen 26 patiënten met Covid-19 dat op de intensive care. Dat is er één meer dan vrijdag. Het aantal opnames van coronapatiënten buiten de IC ligt op 77. Dat zijn er acht meer dan de voorgaande dag. Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg zegt in een verklaring: „We zien een lichte toename van het aantal COVID-patiënten, bij het lage totaal aantal is dat geen reden tot zorg."

Ook liggen nog 562 patiënten op de IC met andere aandoeningen. Dat zijn er zeven minder dan de voorgaande dag. De totale IC-bezetting komt daarmee op 588.

Luchtvaartmaatschappij Emirates schrapt 9.000 banen vanwege coronacrisis

Emirates, de grootste luchtvaartmaatschappij van het Midden-Oosten, schrapt negenduizend banen als gevolg van de coronacrisis. Dat heeft de president van de maatschappij, Tim Clark, gezegd in een interview met de Britse omroep BBC, dat zaterdagavond uitgezonden wordt.

Van alle 60.000 werknemers die Emirates voor de crisis had, zal in totaal zo'n 15 procent ontslagen worden. Op dit moment heeft een op de tien personeelsleden al te horen gekregen dat er geen plek meer voor hen is. Onder anderen 1.200 van de 4.500 piloten hebben tijdens de crisis al hun baan verloren bij het bedrijf uit de Verenigde Arabische Emiraten.

De gehele luchtvaartsector is hard geraakt door het coronavirus. United Airlines zei woensdag dat er mogelijk 36.000 ontslagen gaan vallen. Air France-KLM maakte vorige week bekend tot eind 2022 ruim 7.500 banen te zullen schrappen. Ook vliegtuigbouwer Airbus stelde te zullen reorganiseren, waarbij tot de herfst van 2021 zeker 15.000 banen verloren gaan.

Een Airbus-toestel van Emirates op de internationale luchthaven in Dubai. Foto Karim Sahib/AFP

Sanitaire noodtoestand niet meer van kracht in Frankrijk

In Frankrijk is vanaf zaterdag niet langer de sanitaire noodtoestand van kracht. Die was op 24 maart ingevoerd, zodat de regering de strenge lockdownmaatregelen in het land kon doorvoeren. Fransen mochten de straat niet meer op en het openbare leven lag volledig stil. Sinds twee maanden is Frankrijk de coronaregels weer aan het versoepelen.

De sanitaire noodtoestand hoefde niet meer verlengd te worden, schrijft Le Figaro, omdat het parlement vorige week een nieuwe coronawet heeft aangenomen. Die stelt de overheid in de gelegenheid ook zonder noodtoestand de maatregelen aan te scherpen, mocht dat nodig zijn vanwege een heropleving van het virus.

Vanaf zaterdag is het in elk geval weer toegestaan bijeenkomsten zoals sportwedstrijden met maximaal vijfduizend aanwezigen te organiseren. In concertzalen en theaters geldt een maximum van 1.500 aanwezigen, daarboven is toestemming nodig van de autoriteiten. Disco's moeten, net als in Nederland, nog zeker tot september dicht blijven.

In Disneyland Parijs worden voorbereidingen getroffen voor de heropening op 15 juli. Foto Charles Platiau/Reuters

Betogers bestormen Servisch parlement uit protest tegen coronabeleid

Een protest in Belgrado tegen het coronabeleid van de Servische president Vucic is vrijdag uit de hand gelopen toen demonstranten het parlement bestormden. Eerder op de avond werd er in de Servische hoofdstad en op andere plekken in het land nog vreedzaam gedemonstreerd, ondanks een verbod op massale bijeenkomsten.

Toen de betogers richting het parlement trokken, braken er onlusten uit. Er werden stenen en vuurpijlen op agenten gegooid, die traangas afschoten om de betogers op afstand te houden. Bij de confrontaties met de demonstranten raakten verschillende mensen gewond. Journalisten en fotografen hebben gezegd dat ze doelwit waren van de aanvallen van betogers. De oppositie in Servië heeft president Vucic ervan beschuldigd extreemrechtse hooligans op de betogingen af te sturen om met gewelddadige acties de protesten in diskrediet te brengen. Op donderdag vond er nog een vreedzame betoging plaats in het centrum van Belgrado.

De protesten begonnen dinsdag toen Vucic aankondigde dat de coronamaatregelen voor Belgrado weer aangescherpt zouden worden, na een stijging in besmettingen de afgelopen weken. Eind mei had de Servische regering de maatregelen versoepeld, tegen de adviezen van gezondheidsexperts in. Volgens critici werd er alleen versoepeld om de verkiezingen op 21 juni door te kunnen laten gaan.

Na de verkiezingen, die Vucic overtuigend won, nam het aantal besmettingen in het land hard toe. Op vrijdag werd het hoogste aantal doden in 24 uur geregistreerd met achttien overledenen, terwijl er 386 nieuwe besmettingen bijkwamen. In totaal zijn er meer dan 17.000 besmettingen en 352 doden door Covid-19 in Servië.

Betogers raken slaags met oproerpolitie voor het parlementsgebouw in Belgrado. Foto Oliver Bunic / AFP)

Californië laat achtduizend gevangenen vrij in strijd tegen Covid-19

Californië gaat maximaal achtduizend gevangenen vrijlaten om te voorkomen dat het coronavirus zich verder verspreidt binnen gevangenissen in de zwaar getroffen Amerikaanse staat. In tien van de 35 staatsgevangenissen in de westelijke staat zijn uitbraken geweest en in totaal zijn er meer dan tweeduizend gevallen onder de gedetineerden geregistreerd. Ook zijn er honderden besmettingen onder gevangenispersoneel.

Mensen met een half jaar of minder celstraf komen vervroegd vrij, net als gevangenen die nog een jaar celstraf hebben en die daarnaast in de risicogroepen vallen. Californië kent een van de zwaarste weken sinds het begin van de uitbraak in de staat. Er zijn bijna 300.000 geregistreerde besmettingen en meer dan 6.700 doden door Covid-19. Gemiddeld kwamen er afgelopen week achtduizend gevallen per dag bij.

Hoewel er eerder versoepelingen waren aangekondigd, zijn die allemaal teruggedraaid. Bars, restaurants en dierentuinen moeten weer dicht en op de meeste plekken zijn gezichtsmaskers verplicht.

Het laatste nieuws

In dit blog houdt NRC de belangrijkste ontwikkelingen bij uit binnen- en buitenland rondom de coronacrisis bij. Dit waren de hoofdpunten van vrijdag:

  • De ministerraad heeft ingestemd met de speciale coronawet. De wet waarmee het kabinet alle coronamaatregelen een juridische basis wil geven wordt maandag naar de Tweede Kamer gestuurd en gaat naar verwachting op z’n vroegst op 1 oktober in werking. Premier Rutte kondigde voor het najaar een speciale herdenkingsdag aan voor alle coronaslachtoffers.
  • Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft vrijdag een recordaantal nieuwe coronabesmettingen gemeld. Wereldwijd kwamen er in het afgelopen etmaal ruim 228.000 gevallen bij en dat is meer dan het vorige dagrecord van ruim 212.000 besmettingen van 4 juli. De VS, Brazilië en India blijven de belangrijkste brandhaarden.
  • De concerthallen Ziggo Dome en Afas Live in Amsterdam ontslaan als gevolg van de coronacrisis bijna een derde van hun personeel. De reorganisaties zijn nodig om de concertzalen draaiende te kunnen houden, zeggen de directies tegen Het Parool.
  • Italië heeft de grenzen gesloten voor mensen uit dertien landen uit angst voor nieuwe besmettingen met het coronavirus. Vooral over reizigers uit Bangladesh bestaan grote zorgen. Verder is er ook een inreisverbod afgekondigd voor onder meer Brazilië, Bosnië, Chili en Koeweit.

Lees hier het coronablog van vrijdag 10 juli terug