Betogers in Mali bezetten staatsomroep tijdens protest tegen president

Rellen Duizenden demonstranten verzamelden zich in de hoofdstad Bamako om hervormingen te eisen van president Keïta, die volgens de oppositie zijn beloftes niet nakomt.
De duizenden betogers eisen hervormingen door president Keïta.
De duizenden betogers eisen hervormingen door president Keïta. Foto Matthiew Rosier / Reuters

Bij een massale betoging in de Malinese hoofdstad Bamako hebben betogers korte tijd het gebouw van de staatsomroep bezet, die daarop uit de lucht werd gehaald. Dat meldt persbureau Reuters. Het protest werd georganiseerd door de Malinese oppositie, die hervormingen eist in het Afrikaanse land.

Er zou ook een poging zijn gedaan door de betogers om het parlement te bestormen. Daarbij is een persoon om het leven gekomen. Tijdens het protest werden er barricades in brand gestoken en gebouwen geplunderd, waarna de oproerpolitie traangas op de betogers afvuurde.

Lees ook: Demonstraties in Mali: oppositie wil vertrek van president

Duizenden Malinezen deden mee aan het protest, dat zich vooral richtte op president Ibrahim Boubacar Keïta. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor de crises in Mali. Naast het coronavirus en het aanhoudende geweld van extremisten kampt Mali met een economische crisis en een politiek systeem met veel corruptie.

Eerder eisten oppositiepartijen nog het aftreden van president Keïta, maar nu hebben zij die eis laten vallen. De partijen wachten naar eigen zeggen nog steeds op de inlossing van beloften die de president eerder had gedaan. Zo zei Keïta na grootschalige protesten in juni dat hij samen met de oppositie een regering van nationale eenheid zou vormen.