Veiligheidsregio wil alle nertsen in Zuidoost-Brabant laten ruimen

Corona

Alle nertsenfokkerijen in de regio Brabant-Zuidoost moeten preventief geruimd worden in verband met de uitbraak van het coronavirus. Die oproep doet voorzitter van de Veiligheidsregio John Jorritsma donderdag „met klem” in een brief aan minister Carola Schouten (Landbouw, ChristenUnie). Alleen het ruimen van bedrijven waar een besmetting is geconstateerd, is volgens de Veiligheidsregio onvoldoende.

De afgelopen weken zijn 22 nertsenbedrijven geruimd omdat dieren besmet waren met het coronavirus. De bron van de besmettingen is niet duidelijk. Het testen van personeel is vrijwillig en de rol van boerderijkatten bij de verspreiding van het virus is onbekend. Volgens de Veiligheidsregio bewegen de katten zich tussen de bedrijven en zijn zo mogelijke verspreiders.

„Al met al een onduidelijke en onbevredigende situatie, die niet het beeld geeft dat we met elkaar in control zijn”, aldus Jorritsma. „We beseffen dat het preventief ruimen een drastische maatregel is, ook omdat niet gebleken is dat er een verhoogd risico op besmetting van omwonenden is”, schrijft Jorritsma. „Maar het bestuur van Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost vindt dat het ruimen van de bedrijven de enige manier is om de inwoners het gevoel van veiligheid en gezondheid terug te geven.”

Ook vraagt de Veiligheidsregio de minister om te voorkomen dat de geruimde bedrijven opnieuw nertsen gaan houden. Vier jaar geleden werd al een definitief fokverbod voor nertsen vanaf 2024 afgekondigd. (NRC)