Parijs

Notre-Dame krijgt zelfde torenspits als voor de brand – geen nieuw ontwerp

De torenspits staat op instorten.
De torenspits staat op instorten. Foto Geoffroy Van der Hasselt

De Notre-Dame in het centrum van Parijs komt er na de restauratie precies hetzelfde uit te zien als voor de verwoestende brand die de iconische kathedraal in het voorjaar van 2019 gedeeltelijk verwoestte.

Er was eerst sprake van dat de ingestorte torenspits een modern ontwerp zou krijgen. Dat is toch niet het geval, zo meldde persbureau AFP donderdagavond. De Franse president Emmanuel Macron heeft de definitieve plannen goedgekeurd voor de restauratie, die in handen is van de Franse architect Philippe Villeneuve.

In 2024, wanneer in Parijs de Olympische Zomerspelen plaatsvinden, moet de wederopbouw voltooid zijn. „Wij zijn een volk van bouwers. In vijf jaar kunnen wij de Notre-Dame herbouwen”, beloofde Macron vorig voorjaar plechtig na de brand.

De brand op 15 april 2019 in de Franse hoofdstad brak uit tijdens restauratiewerkzaamheden. Naast de neo-gotische torenspits stortte ook een deel van de immense middeleeuwse houten dakconstructie in – bijgenaamd ‘het bos’. Een groot deel van de kathedraal, als ook een aantal belangrijke kunstschatten, kon dankzij een alerte brandweer-operatie ternauwernood worden gered.

De afgebrande centrale torenspits is oorspronkelijk in de negentiende eeuw op de Notre-Dame gezet. De kathedraal zelf stamt al uit de twaalfde eeuw. De Notre-Dame behoort met de Eiffeltoren, de Sacré-Coeur en het Louvre tot de grootste toeristische trekpleisters van Parijs.

Tijdens de bouwwerkzaamheden van de Notre-Dame is het Franse Centre National de la Recherche Scientifique begonnen met een van de grootste kunsthistorische onderzoeken naar de middeleeuwse bouwkunst.

Meer dan tweehonderd deskundigen dateren en analyseren de tienduizenden naar beneden gekomen brokstukken die alpinisten en ook hoogwerkers de afgelopen vijftien maanden bij elkaar hebben geraapt.