Nederland daagt Rusland voor Europese rechter vanwege MH17

Vliegramp Het kabinet heeft besloten dat Nederland een statenklacht indient tegen Rusland bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg vanwege de MH17-ramp.
Nederland stelde Rusland in 2018 al aansprakelijk voor zijn aandeel in het neerhalen van de vlucht.
Nederland stelde Rusland in 2018 al aansprakelijk voor zijn aandeel in het neerhalen van de vlucht. Foto Robin van Lonkhuijsen/EPA

Nederland dient een statenklacht in bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens tegen Rusland, vanwege de vliegramp met de MH17. Dat maakt het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag bekend. De klacht wordt ingebracht tegelijk met de individuele klachtenprocedures van nabestaanden tegen Rusland.

Het ministerie stelt dat het indienen van de statenklacht ervoor zorgt dat informatie van het kabinet over de vliegramp ook beschikbaar wordt bij de zaken van de nabestaanden bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Door het indienen van de statenklacht kan Nederland bij de hoorzittingen aanwezig zijn en vragen van het Hof beantwoorden. Op deze manier verwacht het kabinet deze zaken te kunnen ondersteunen.

Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken, VVD) schrijft: „Het bereiken van gerechtigheid voor 298 slachtoffers van het neerhalen van vlucht MH17 en hun nabestaanden is en blijft de hoogste prioriteit voor het kabinet.”

Volgende week is het zes jaar geleden dat vlucht MH17 neerstortte in Oekraïne. Rusland ontkent betrokken te zijn geweest bij de vliegramp. Tegen drie Russische en een Oekraïense verdachte is in maart dit jaar een strafproces van start gegaan.

Lees ook: OM komt met nieuwe telefoontaps over neerschieten MH17