Opinie

Ga gewoon naar Kelder

Frits Abrahams

Een opmerkelijke samenloop van omstandigheden: terwijl 150 vooral Amerikaanse kunstenaars en journalisten protesteren tegen ‘ideologisch conformisme’ bij sommige activisten, roept in Nederland het Black Renaissance Collectief (BRC) op tot een massale boycot van een tv-debat over racisme onder leiding van Jort Kelder.

Dat is nu precies wat die Amerikaanse intellectuelen bedoelen. Zij zijn het eens met „een krachtige roep om raciale en sociale rechtvaardigheid”, maar waarschuwen dat „het verzet niet mag verharden tot dogma of dwang”. Die laatste elementen klinken onmiskenbaar door in de brief van het BRC aan de NPO.

De bedoelingen van de NPO, schrijft het BRC, zijn onzuiver, Kelder deugt niet en het betrokken productiebureau bestaat voornamelijk uit witte mensen. „Dit spreekt boekdelen. Het wordt tijd dat witte mensen gaan beseffen dat zwarte mensen intelligent genoeg zijn om niet meer in dit soort valkuilen te trappen. Nothing about us without us.”

Ze motiveren hun boycot vooral met enkele oude, weinig subtiele uitspraken van Kelder, waarvan de uitdagendste was: „Wat zouden de zwarten zelf kunnen doen, moeten zij ook iets doen of moeten wij alleen maar schakelen, wij witjes?”

Ook wordt van Kelder beweerd dat hij sympathisant is van Forum voor Democratie. Ik heb het even nagekeken. Baudet heeft in 2016 gezegd dat Kelder meeschreef aan het economische programma van FVD, waarop Kelder reageerde: „Dat is een beetje enthousiast geformuleerd van Thierry.” Hij wilde niet voor FVD in de Tweede Kamer. „Om met hem [Baudet] in een partij te zitten? Daar is hij veel te autoritair voor. Ik ben niet gek.”

Nu wil ik graag – heel graag zelfs – aannemen dat Kelder mentaal dichter bij FVD staat dan ik, maar dat lijkt me nog geen reden hem af te schrijven als debatleider bij de publieke omroep. Hij heeft een poosje Buitenhof gepresenteerd en niemand heeft hem toen kunnen betrappen op ook maar enige partijdigheid. Hij toonde zich een professionele, bekwame gespreksleider.

Bij het BRC mogen ze hem best wantrouwen, maar ze zijn daar toch wel mondig genoeg om zich tijdens de uitzending te verweren als er reden voor is? Nothing about us without us? Het lijkt mij de verkeerde strategie. Wie zwijgt wordt niet gehoord.

De vooringenomenheid en hang naar totale zuiverheid zijn onverdraagzame trekjes bij sommige van deze activisten, óók overgewaaid uit Amerika. Obama, zeg er eens wat van, dacht ik de laatste tijd soms, van jou willen ze het misschien eerder aannemen. Totdat ik er deze week achter kwam dat Obama er al zeven maanden geleden in het openbaar iets van gezegd heeft tegen jonge activisten. Ik citeer hem in zijn eigen woorden: „This idea of purity and you’re never compromised and you’re politically woke, and all that stuff – you should get over that quickly. The world is messy. There are ambiguities. People who do really good stuff have flaws. […] That’s not activism. That’s not bringing about change.”

Wat sommige activisten vergeten is dat ze rechts en ultrarechts alleen maar in de kaart spelen met bot, in zichzelf gekeerd protest dat gemakkelijk belachelijk kan worden gemaakt. Ga gewoon naar die tv-studio, maak je punt, word voor mijn part kwaad, maar blijf in gesprek, en je zult zien dat ze goed naar jullie luisteren.