Film

Bacalaureat NPO 2, 23.50-1.10u.

(Cristian Mungiu, 2016). Romeo heeft de hoop opgegeven. De arts van middelbare leeftijd uit een middelgroot stadje weet dat hij daar nooit meer weg zal komen. Zijn dagen spelen zich af tussen de naargeestige betonnen woonblokken. Maar zijn dochter Eliza moet het beter krijgen. En een betere opleiding is de sleutel. Daarom moet zij koste wat het kost een beurs winnen voor een Londense universiteit. Om dat doel te bereiken verschuiven onherroepelijk zijn morele grenzen. Bacalaureat is een subtiele moraalvertelling over de generatie die opgroeide in de jaren negentig en zichzelf en Roemenië minder hervormde dan gehoopt. De film van regisseur Cristian Mungiu, die in 2007 de Gouden Palm kreeg voor 4 maanden, 3 weken en 2 dagen, is misschien niet zo sterk als zijn eerdere werk. Hij wordt meer door een estafette aan (soms overdadige) plotelementen voortgedreven, dan door psychologische ontwikkeling. Desondanks is Bacalaureat ijzersterk en ijzingwekkend. Binnen het contemplatieve tempo is de film bijna een thriller. Zo onontkoombaar en nietsontziend is de aaneenschakeling van compromissen en corruptie.