Laatste nieuws Covid-19

Ministerraad stemt in met speciale coronawet

In dit blog lees je de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC op vrijdag 10 juli de belangrijkste ontwikkelingen omtrent de wereldwijde uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt bij. Volg voor het laatste nieuws het nieuwe coronablog:

Dit was het belangrijkste nieuws van vrijdag:

 • De ministerraad heeft ingestemd met de speciale coronawet. De wet waarmee het kabinet alle coronamaatregelen een juridische basis wil geven wordt maandag naar de Tweede Kamer gestuurd en gaat naar verwachting op z’n vroegst op 1 oktober in werking. Premier Rutte kondigde voor het najaar een speciale herdenkingsdag aan voor alle coronaslachtoffers.
 • Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft vrijdag een recordaantal nieuwe coronabesmettingen gemeld. Wereldwijd kwamen er in het afgelopen etmaal ruim 228.000 gevallen bij en dat is meer dan het vorige dagrecord van ruim 212.000 besmettingen van 4 juli. De VS, Brazilië en India blijven de belangrijkste brandhaarden.
 • De concerthallen Ziggo Dome en Afas Live in Amsterdam ontslaan als gevolg van de coronacrisis bijna een derde van hun personeel. De reorganisaties zijn nodig om de concertzalen draaiende te kunnen houden, zeggen de directies tegen Het Parool.
 • Italië heeft de grenzen gesloten voor mensen uit dertien landen uit angst voor nieuwe besmettingen met het coronavirus. Vooral over reizigers uit Bangladesh bestaan grote zorgen. Verder is er ook een inreisverbod afgekondigd voor onder meer Brazilië, Bosnië, Chili en Koeweit.

WHO meldt dagrecord nieuwe coronabesmettingen

Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft vrijdag een recordaantal nieuwe coronabesmettingen gemeld. Wereldwijd kwamen er in het afgelopen etmaal ruim 228.000 gevallen bij en dat is meer dan het vorige dagrecord van ruim 212.000 besmettingen van 4 juli.

Volgens de WHO zijn nu in totaal ruim 12 miljoen mensen besmet met het virus dat de longziekte Covid-19 veroorzaakt. De Verenigde Staten, Brazilië en India blijven de belangrijkste brandhaarden, terwijl het aantal nieuwe gevallen in Zuid-Afrika (ruim 13.500 op donderdag) hard aan het toenemen is.

Het dagelijks dodental door het coronavirus bleef stabiel op ongeveer 5.000. De pandemie heeft inmiddels al aan meer dan 555.000 mensen het leven gekost.

Rutte: herdenkingsdag voor corona

Na de zomer komt er een landelijke dag waarop wordt stilgestaan bij iedereen die met verlies te maken heeft gehad vanwege corona. Dat kondigde premier Mark Rutte vrijdag aan na de laatste ministerraad. Op die dag zal Nederland stilstaan bij alles wat er is gebeurd in de periode sinds de virusuitbraak. Het is nog niet duidelijk hoe de dag er precies uit zal zien en wanneer die zal plaatsvinden, of dat het een vrije dag zal worden.

In principe zal het om een eenmalige herdenkingsdag gaan, die volgens de premier noodzakelijk is omdat er eerder nog geen tijd geweest is om gezamenlijk stil te staan. De dag zal niet alleen in het teken staan van directe slachtoffers van het virus. Ook zal er bij het verlies van banen en de eenzaamheid onder ouderen in verpleeghuizen worden stilgestaan. Het gaat om „een moment van bezinning”, „een dag waarbij we met elkaar stilstaan”.

Rusland telde in mei bijna 20.000 doden meer dan normaal

Rusland had in mei een oversterfte van 18.375 personen. In die maand registreerde het nationaal bureau van de statistiek Rosstat volgens Reuters in totaal 172.914 sterfgevallen, een stijging van bijna twaalf procent ten opzichte van mei vorig jaar. Daarvan zijn 12.452 mensen vermoedelijk overleden door besmetting met het coronavirus.

Officieel zijn er in Rusland sinds de uitbraak van het virus 11.000 coronadoden gevallen, meldt de Johns Hopkins Universiteit die de wereldwijde cijfers bijhoudt. Dat is opvallend weinig in vergelijking met andere zwaargetroffen landen als de Verenigde Staten, Brazilië en India. Er zijn in Rusland in totaal ruim 712.000 officieel bevestigde coronabesmettingen bekend.

In vrijwel alle landen is een grotere oversterfte dan te verwachten zou zijn vanwege het officiële aantal geregistreerde sterfgevallen van Covid-19. Niet alle doden zijn getest op corona en mogelijk sterven er ook meer mensen aan andere ziekten dan normaal, omdat zorgstelsels onder druk staan.

Ministerraad stemt in met speciale coronawet

De speciale wet waarmee het kabinet de coronamaatregelen een juridische basis wil geven is vrijdag goedgekeurd door de ministerraad. Het wetsvoorstel wordt maandag naar de Tweede Kamer gestuurd. De coronawet is vooral bedoeld om te zorgen dat er een betere democratische controle komt op de maatregelen tegen het virus.

Toen de coronacrisis eind februari uitbrak nam het kabinet in hoog tempo vrijheidsbeperkende maatregelen, zoals een verbod op groepsvorming en het verplicht 1,5 meter afstand houden. Deze werden opgenomen in lokale noodverordeningen, die werden opgesteld door de Veiligheidsregio. Hierdoor hadden de Tweede Kamer en de gemeenteraden er vooraf niets over te zeggen.

Het kabinet vond die werkwijze in het begin van de epidemie te rechtvaardigen, maar wil nu voorzien in „een goede juridische basis voor vervolgmaatregelen”, zei vicepremier Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) vrijdag na de ministerraad. Minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) zegt dat de coronawet „de Kamer en de burgemeesters er weer op een zorgvuldige manier bij betrekt”.

Een concept-versie van de wet, die vorige maand uitlekte, kreeg veel kritiek. Daarin stond bijvoorbeeld dat de plicht tot afstand houden ook zou gelden voor „besloten ruimtes” en dus ook bij mensen thuis. Na kritiek van onder meer de Raad van State heeft het kabinet deze passage uit de wet gehaald, net als het voorstel voor de corona-app, waar een aparte wet voor komt. Het uiteindelijke wetsvoorstel regelt ook dat de Tweede Kamer vooraf moet instemmen met nieuwe coronamaatregelen, terwijl in het concept nog sprake was van instemming achteraf.

Minister De Jonge erkende vrijdag dat de wet „niet zo gek veel meer lijkt” op de conceptversie en dat het kabinet dus grote veranderingen heeft aangebracht. Maar volgens hem is dat heel normaal en heeft het kabinet „goed naar de samenleving geluisterd”. De coronawet wordt na de zomer behandeld in de Tweede Kamer en gaat naar verwachting op z’n vroegst op 1 oktober in werking.

Lees ook: Kabinet past noodwet ingrijpend aan na forse kritiek, corona-app geschrapt

Een derde van personeel weg bij Ziggo Dome en Afas Live

De concerthallen Ziggo Dome en Afas Live in Amsterdam ontslaan als gevolg van de coronacrisis bijna een derde van hun personeel. De reorganisaties zijn nodig om de concertzalen draaiende te kunnen houden, zeggen de concertzalen vrijdag tegen Het Parool. Bij de Ziggo Dome (capaciteit: 17.000 bezoekers) zou het gaan om veertien van de 34 werknemers die hun baan verliezen, bij Afas Live (5.500 bezoekers) om tien van de 25 werknemers.

Danny Damman, directeur van de Ziggo Dome, zegt dat het besluit een direct gevolg van de coronacrisis is. De zaal ging half maart op slot. Sinds donderdag is de concerthal weer open, maar voor hoogstens 2.500 bezoekers. „Ondanks de mooie nieuwe initiatieven op concertgebied is er nog geen zicht op rendabele evenementen”, aldus Damman tegen Het Parool.

De cultuursector lijdt onder de coronacrisis, ook nu veel podia weer open mogen. Eerder deze week diende het Koninklijk Concertgebouw, eveneens in de hoofdstad, een adviesaanvraag tot reorganisatie in bij de ondernemingsraad. Het verwacht in 2020 zeker 3,5 miljoen euro verlies te lijden. Hoeveel van de 320 banen bij het concertgebouw verloren zullen gaan, is nog niet duidelijk. Poppodium Paradiso maakte eerder bekend zestig van de 230 bestaande banen te schrappen.

Een optreden van Nielson donderdag in de Ziggo Dome. Er mochten maximaal 2.500 mensen in de zaal aanwezig zijn. Foto Paul Bergen/ANP

5.500 mensen met langdurige zorg meer overleden dan in voorgaande jaren

Tijdens de eerste drie maanden van de coronacrisis zijn er onder mensen die langdurige zorg ontvingen 5.500 sterfgevallen meer geweest dan de voorgaande jaren. Dat blijkt vrijdag uit een rapport van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) over de gevolgen van het virus voor de langdurige zorg. De autoriteit weet niet hoeveel van deze sterfgevallen, gemeten tussen 9 maart en 14 juni, samenhangen met Covid-19.

Het gaat hierbij om mensen die langdurige zorg ontvingen aan huis of in een instelling, zoals een verzorgingstehuis of in de gehandicaptenzorg. Hoeveel van de 5.500 sterfgevallen precies in een verzorgingshuis woonden op het moment van overlijden, is niet bekend. Het aantal mensen dat langdurig zorg krijgt, neemt door de extra sterfgevallen eerder dit jaar af. Eind mei ontvingen bijna drieduizend mensen minder langdurige zorg dan voor de virusuitbraak.

Scholen sluiten in Hongkong, Afrika richt vaccinconsortium op

Een greep uit de ontwikkelingen in het buitenland:

 • Scholieren in Hongkong gaan vervroegd met vakantie vanwege een opleving van het coronavirus in de stad. Vanaf maandag sluiten alle Hongkongse scholen, zo hebben de autoriteiten vrijdag bekendgemaakt. Op scholen zelf zijn nog geen besmettingen vastgesteld. Met de beslissing hoopt Hongkong „de zorgen van ouders te verlichten”. Scholen in de regio waren eerder dicht tussen februari en eind mei. Op donderdag registreerde de stad 42 nieuwe besmettingsgevallen, waarmee het de tweede dag op rij was dat het aantal dagelijkse besmettingen toenam.
 • De Afrikaanse Unie heeft een consortium voor een vaccin tegen het coronavirus opgericht. Het Consortium for Covid-19 Vaccine Clinical Trial (CONCVACT) moet de ontwikkeling en productie van een coronavaccin versnellen. Bovendien stimuleert het de bijdrage van Afrikaanse wetenschappers en gezondheidszorgprofessionals aan de ontwikkeling, aldus Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa. In het consortium werken deze experts uit verschillende Afrikaanse landen en instituten samen. Ook afzonderlijke Afrikaanse ministers van Gezondheidszorg gaven goedkeuring aan de oprichting van het consortium.
 • Japanse nachtclubs moeten zich snel aan coronaregels gaan houden, om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Daartoe heeft de Japanse minister van Economische Zaken vrijdag opgeroepen, melden internationale persbureaus. Aanleiding voor de oproep is een nieuwe toename in het aantal besmettingen: op vrijdag registreerde de hoofdstad Tokio ruim 240 nieuwe besmettingen. De eerste clusters van nieuwe uitbraken zijn herleid naar nachtclubs, bars en een rosse buurt in de stad.
 • Reizigers naar het Verenigd Koninkrijk afkomstig uit meer dan zestig landen hoeven vanaf vrijdag 10 juli niet langer altijd twee weken in quarantaine. Na deze beleidswijziging, eind juni aangekondigd, hoeven ook Nederlanders niet langer in zelfisolatie bij aankomst in het VK. Wel moeten reizigers een formulier met hun reishistorie en contactgegevens invullen en overhandigen bij grenscontroles. Mensen die het land betreden met coronaklachten en positief getest worden op het virus, moeten wel verplicht in quarantaine.

Italië sluit grenzen voor reizigers uit dertien landen

Italië heeft de grenzen gesloten voor mensen uit dertien landen uit angst voor nieuwe besmettingen met het coronavirus. Met name over reizigers uit Bangladesh bestaan grote zorgen. Die zijn er ook over de Bengalen die al in Italië zijn.

Er is een inreisverbod afgekondigd voor mensen die de voorgaande veertien dagen zijn geweest in Armenië, Bahrein, Bangladesh, Brazilië, Bosnië, Chili, de Dominicaanse republiek, Koeweit, Noord-Macedonië, Moldavië, Oman, Panama of Peru. Volgens de Italiaanse autoriteiten is in die landen de controle op het coronavirus niet op orde.

Er is sinds een paar dagen speciale aandacht voor mensen uit Bangladesh. Op een vlucht maandag vanuit de hoofdstad Dhaka naar Rome bleken 36 van de 276 passagiers positief te zijn. Later deze week kregen 112 mensen met een Bengaals paspoort die via Qatar naar Rome waren gekomen, geen toestemming om het land in te komen.

Donderdag is op het station van Rome een man uit Bangladesh gearresteerd wegens een verdacht hoestje – hij bleek positief te zijn. In een poging nieuwe besmettingshaarden te voorkomen, worden de Bengalen in Italië opgeroepen zich te laten testen. Alleen al in Rome wonen 25.000 mensen die zijn geboren in Bangladesh. Onder degenen die de afgelopen weken vanuit Bangladesh naar Italië zijn gekomen, zijn veel mensen die wilden werken in de landbouw.

Grootste daling industriële productie in 11 jaar door coronavirus

De Nederlandse industriële productie heeft in mei de grootste daling doorgemaakt in elf jaar tijd. Gemiddeld daalde de dagproductie met 12,5 procent in vergelijking met een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek vrijdag. In april kromp de industriële productie met 11 procent ten opzichte van een jaar eerder. Door het coronavirus moesten vanaf maart dit jaar veel fabrieken dicht.

Net als een maand eerder, daalde in mei de productie van transportmiddelen het meest. Waar de de productie in deze sector in april op jaarbasis ruim met de helft kromp, bedroeg de daling in mei 38,6 procent. Vermoedelijk is de krimp in mei minder sterk vanwege de opening van een aantal grote fabrieken in de auto-industrie in die maand. De machineindustrie groeide als enige van de acht door het CBS gemeten sectoren, met 3,5 procent.

Lees ook: Europese autobouwers raken steeds dieper in de problemen

Het vertrouwen van industriële ondernemers in de economische toekomst nam in juni toe ten opzichte van mei dit jaar. Ze waren vooral positiever gestemd over de verwachte bedrijvigheid in de toekomst.

Een vrijwel lege snelweg bij Utrecht. De productie van vervoersmiddelen is door de coronacrisis sterk gedaald. Foto Sem van der Wal/ANP

België: mondkapjes verplicht in winkels, bioscopen en gebedshuizen

In België zijn mondkapjes vanaf zaterdag verplicht in een groot gedeelte van het openbare leven. Onder meer in alle winkels, bioscopen, gebedshuizen, bibliotheken en theater- en concertzalen wordt het dragen van een mondkapje verplicht. Dat heeft Belgische overheid bepaald, maakte premier Sophie Wilmès donderdagavond bekend. Aanleiding voor de uitbreiding waren aanbevelingen en adviezen van experts die in België de exitstrategie moeten bepalen.

Op markten en in de horeca, zoals restaurants en cafés, hoeven bezoekers vooralsnog geen mondkapje te dragen. „Afhankelijk van de epidemiologische situatie” in België kan de regering later alsnog bepalen deze wel op de lijst te zetten, aldus Wilmès.

Eerder was het dragen van een mondkapje in België al verplicht in het openbaar vervoer en voor sommige contactberoepen, zoals de kapper. In andere situaties blijft „het dragen van een masker altijd sterk aanbevolen”, aldus Wilmès. Kinderen onder de twaalf en mensen die om medische redenen geen masker kunnen dragen, zijn uitgesloten van de regel.

Recordaantal van meer dan 65.000 nieuwe gevallen Covid-19 in VS

In de Verenigde Staten zijn de afgelopen 24 uur ruim 65.500 nieuwe gevallen van Covid-19 vastgesteld, een nieuw record voor het aantal geregistreerde besmettingen op één dag. Dat blijkt uit cijfers van Johns Hopkins University, schrijft persbureau AFP.

Het vorige record dateert van dinsdag, toen 60.200 nieuwe gevallen werden gemeld. In totaal is het coronavirus sinds het begin van de pandemie in de VS vastgesteld bij meer dan 3,1 miljoen mensen. Vooral het zuiden en westen van het land zijn de laatste weken zwaar getroffen.

Ook het dagaantal doden loopt verder op. Ongeveer duizend mensen zijn afgelopen etmaal in de VS overleden aan Covid-19. Het totale Amerikaanse dodental ligt op meer dan 133.000, veruit het hoogste aantal geregistreerde sterfgevallen ter wereld.

President Donald Trump schrijft de oplopende aantallen bekende gevallen toe aan de vele testen die worden gedaan. „Voor de honderdste keer”, schreef hij donderdag op Twitter, „de reden dat we zoveel gevallen zien ... is dat onze testen veel grootschaliger en beter zijn.”

Experts stellen dat de cijfers echter ook op een alarmerende groei van de pandemie wijzen. „We verkeren in een heel moeilijke situatie", zei de Amerikaanse viroloog Anthony Fauci donderdag. Volgens Fauci, die het Witte Huis adviseert over de aanpak van het coronavirus, zijn bij de heropening van het land „alle stappen overgeslagen die waren aanbevolen”. „Het is niet de juiste manier om door te gaan. We moeten er opnieuw over nadenken en het anders doen.” Volgens Fauci moeten staten hun heropeningsplannen onderbreken.

Volgens persbureau Reuters lopen dagelijkse besmettingscijfers op in 41 van de vijftig staten. Niet alleen laten de drie grootste staten naar bevolking - Californië, Texas en Florida - stevige groei zien, ook in veel andere staten lopen vastgestelde gevallen op. Zo meldden Alabama, Montana en Wisconsin donderdag nieuwe records van het aantal nieuwe gevallen op één dag.

De zorgen over de groei van de pandemie nemen ondertussen toe en ook de hoop op snel economisch herstel daalt. Aandelenbeurzen aan Wall Street sloten donderdag ongeveer 1 procent in de min. Beleggers vrezen dat bedrijven zullen worden getroffen door nieuwe lockdowns en anticoronamaatregelen.

Hoge bondgenoten Venezolaanse president Maduro positief getest op Covid-19

De leider van de socialistische partij van Venezuela, Diosdado Cabello, is positief getest op Covid-19. Dat heeft Cabello, de tweede man van het Venezolaanse regime, donderdag verklaard, melden internationale persbureaus.

Cabello schreef op Twitter dat hij in zelfisolatie is en wordt behandeld. „We zullen overwinnen", voegde hij toe. President Nicolas Maduro zei korte tijd later op de staatstelevisie dat Cabello meerdere dagen nodig zou hebben voor zijn behandeling en herstel, maar dat „hij al rust neemt, het gaat goed met hem”.

Cabello is de voorzitter van de Nationale Assemblee van Kiezers, een wetgevend lichaam dat is samengesteld uit aanhangers van Maduro als rivaal van de gekozen Nationale Assemblee van het land.

Ook de gouverneur van de Venezolaanse deelstaat Zulia, Omar Prieto, is positief getest. Prieto, eveneens een bondgenoot van Maduro, is opgenomen in een kliniek met ademhalingsmoeilijkheden. Zulia, een deelstaat met slechte energie- en watervoorzieningen, is een van de delen van Venezuela die het zwaarst worden getroffen door de uitbraak van het coronavirus.

Volgens Maduro is het aantal bekende gevallen van Covid-19 in Venezuela donderdag met 317 gestegen tot 8.010. Oppositieleiders stellen dat de werkelijke cijfers hoger liggen. Ze wijzen op gebrek aan transparantie bij de melding van gevallen en vervolging van journalisten en mensen uit de gezondheidszorg die vraagtekens plaatsen bij de officiële statistieken.

Diosdado Cabello, voorzitter van de Nationale Assemblee van Kiezers, in januari in Caracas. Foto Matias Delacroix / AP

Boliviaanse interim-president Áñez positief getest op Covid-19

De Boliviaanse interim-president Jeanine Áñez is positief getest op het coronavirus. Ook zeker drie ministers uit de Boliviaanse regering, onder wie de minister van Volksgezondheid, zijn besmet, meldt persbureau AP.

Áñez zei in een videoboodschap op Twitter dat ze zich goed voelt en dat ze doorwerkt terwijl ze in zelfisolatie zit. „Samen zullen we dit doorstaan", aldus Áñez, die zich heeft laten testen nadat meerdere mensen in haar regeringsploeg besmet bleken.

In Bolivia worden op 6 september verkiezingen gehouden. De verkiezingen waren gepland voor mei, maar zijn uitgesteld wegens de uitbraak van het coronavirus. In november vorig jaar werd de voormalige linkse president Evo Morales verdreven, na grootschalige protesten naar aanleiding van een geschil over de uitslag van verkiezingen in oktober. Áñez, een conservatieve voormalige senator, kwam toen aan de macht als interim-president. Ze zei aanvankelijk niet te zullen meedoen aan de verkiezingen, maar is daar sindsdien op teruggekomen.

Volgens het Boliviaanse ministerie van Volksgezondheid zijn in totaal ongeveer 43.000 gevallen van Covid-19 vastgesteld in het land met ongeveer 11,5 miljoen inwoners. Bijna 1.600 mensen zijn er aan de ziekte overleden. Per hoofd van de bevolking is Bolivia een van de zwaarst getroffen landen door het coronavirus.

De Boliviaanse interim-president Jeanine Anez vorige maand in La Paz. Foto Juan Karita / AP

Het laatste nieuws

In dit blog houdt NRC de belangrijkste ontwikkeling omtrent de coronacrisis bij. Dit waren de hoofdpunten van donderdag:

 • Uit berekeningen van het CBS blijkt dat een op de vijf zelfstandigen in Nederland in serieuze financiële problemen komt wanneer de inkomsten drie maanden wegvallen. Ook heeft volgens de AFM een vijfde van de Nederlandse huishoudens minder dan 2.500 euro aan financiële reserves voorhanden.
 • Op Bali is na drie maanden de lockdown beëindigd. Openbare ruimtes zoals horeca, winkels en zwembaden zijn op het Indonesische eiland weer open voor de vier miljoen inwoners en minstens zevenduizend gestrande toeristen.
 • Ook als de coronacrisis voorbij is, zullen Nederlanders naar verwachting minder vaak reizen met het openbaar vervoer. Dat verwacht het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid.
 • Het Openbaar Ministerie heeft tot eind juni 15.530 boetes opgelegd vanwege schending van de coronamaatregelen, voornamelijk aan mensen die onvoldoende afstand hielden.
 • Inwoners van de Servische hoofdstad Belgrado hoeven dit weekend toch niet verplicht binnen te blijven. De lockdown werd afgeblazen nadat de afgelopen dagen ongeregeldheden uitbraken.
 • De Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost roept minister Schouten „met klem” op om alle nertsenbedrijven preventief te ruimen in verband met de uitbraak van het coronavirus.
 • De privacytoezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens zegt nog zeker „enkele weken” nodig te hebben om haar advies over de corona-app af te ronden

 

Lees hier: het blog van donderdag terug