Brieven

Brieven 10/7/2020

vrije woord (2)

Anderen beknotten

De keur aan schrijvers en journalisten die zich keren tegen schandpalen en represailles (Bestrijd racisme, maar kom niet aan het vrije woord, 8/7), willen allerlei mensen de mond snoeren. Vrijelijk geuite kritiek en oproepen om consequenties te verbinden aan allerlei vrijelijk geuite meningen worden door de ondertekenaars gezien als beknotting van het vrije woord. Vrijelijk genomen besluiten (zeer incidenteel voorkomend) van bijvoorbeeld redacties om iemand te ontslaan, worden door hen verworpen. Hun oproep met deze kritiek en activisme te stoppen, is volgens hun eigen logica dus evenzeer een schadelijke beperking van het vrije woord. Voor mensen die zonder uitzondering in alle vrijheid alles kunnen zeggen wat ze willen is dat meer dan hypocrisie. Het is onwil en onvermogen zich kritisch tot hun eigen opvattingen en positie te verhouden.

Multinationals

Er zijn meer nadelen

Multinationals bashen is helaas inderdaad bon ton geworden, daar wijst Aylin Bilic in haar column terecht op (Een beschaafd land, koestert zijn multinationals, 8/7). Aan haar argumenten waarom dat niet verstandig is voor Nederland voeg ik er nog graag een toe: grote ondernemingen vormen een bron van managementtalent dat na de opleiding in de multinational veelal terechtkomt in de top van andere delen van het bedrijfsleven. Wanneer hoofdkantoren verdwijnen, zal deze functie sterk aan kracht verliezen omdat het directe contact met de universiteiten en daarmee met jong talent in ons land verloren gaat. Veel beursgenoteerde en andere toonaangevende bedrijven worden geleid door mensen die hun opleiding bij een van de grote bedrijven hebben genoten maar hun carrière elders voortzetten. Dit negatieve effect moet niet worden onderschat.

Multinationals (2)

Kort door de bocht

Aylin Bilic gaat in haar column wel erg kort door de bocht. Ze weet zeker dat alle werkers in de cultuursector, onderwijs en media uit een moreel superioriteitsgevoel een hekel aan multinationals hebben. En dat een arts op een feestje lelijke woorden uitsprak over multinationals was gelijk een bewijs dat heel links Nederland, opgehitst door linkse partijen zo oordeelde over onder andere Shell en Unilever. Terwijl iedereen toch weet dat Shell een keurig bedrijf is, dat nooit zal nalaten om overal waar het geboord heeft, de boel netjes op te ruimen. Dan heeft ze ook nog gehoord dat een gastdocent van Shell niet welkom was op school. En op de radio hoorde ze dat een moeder van een hockeykind niet welkom was bij het bestuur van de club, omdat ze bij Shell werkt. Nou dat is toch een overtuigend bewijs dat we in dit land helemaal de verkeerde kant op gaan. Wij lopen miljarden euro’s mis, van niet betaalde belastingen. Ik heb ook weleens een verhaal op een feestje gehoord, van een dronken ondernemer, die trots was dat hij nooit belasting betaalde. Hij is dronken afgevoerd en de taxi liet hij door ons betalen.

Correcties/aanvullingen

Kroonprins Mohammed

In de intro van Saoedi-Arabië zwakt export van de ‘ware islam’ af(9/7, p. 18) werd de Saoedische kroonprins aangeduid als Salman, dat moet zijn kroonprins Mohammed. Salman is zijn vader.