Boeren vertrokken bij distributiecentrum Albert Heijn in Zwolle

Prijzen Tientallen boeren blokkeerden vrijdagochtend de toegang tot een distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle. Ze vinden dat ze te weinig betaald krijgen voor hun producten.
Boerenprotest eerder deze week bij hetzelfde distributiecentrum in Zwolle.
Boerenprotest eerder deze week bij hetzelfde distributiecentrum in Zwolle. Foto Laurens Bosch/ANP

De tientallen boeren die vrijdagochtend de toegang blokkeerden tot een distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle, zijn inmiddels weer vertrokken. De gemeente had een ultimatum gesteld tot 13.30 uur. De boeren hebben daar gehoor aan gegeven, zegt een woordvoerder van de gemeente Zwolle. Vanmorgen meldde de woordvoerder dat het om honderden boeren ging, maar het zijn er bij nader inzien tientallen.

Door de blokkade kon Albert Heijn 230 winkels in de omgeving niet bevoorraden, zegt een woordvoerder van de keten. De boeren demonstreerden bij het distributiecentrum omdat ze vinden dat ze te weinig betaald krijgen voor hun producten.

Een woordvoerder van de gemeente Zwolle zegt dat de demonstratie, die rond een uur of vijf ‘s ochtends begon, niet bij de burgemeester was aangemeld. Er is in de loop van de ochtend een gesprek geweest tussen Albert Heijn, branchevereniging Centraal Bureau Levensmiddelenhandel en de boeren. Op maandag en zaterdag stonden ook al demonstrerende boeren bij dezelfde locatie in Zwolle. Bij een distributiecentrum van Albert Heijn in Zaandam werd eerder deze week eveneens gedemonstreerd.

Aangifte Schouten

Ministers Carola Schouten (Landbouw, ChristenUnie) en Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) hebben aangifte gedaan tegen de actiegroep Farmers Defence Force. Dat schrijft het Reformatorisch Dagblad vrijdag. De aanleiding hiervoor zouden uitlatingen in een besloten Facebookgroep van de organisatie zijn.

Volgens het Reformatorisch Dagblad, dat inzage had in de groep, zouden onder meer doodsverwensingen worden geuit aan het adres van politici. Over minister Schouten werd onder meer gezegd dat ze zou „solliciteren naar een leven met beveiliging”. Iemand anders maakte een vergelijkingen met heksen die tijdens de Middeleeuwen op de brandstapel werden gegooid: „Dat mag nu ook wel weer.” Een ander groepslid schreef over minister Ollongren: „Dat wijf moet dood.”