Viervoudig Tourwinnaar Chris Froome verlaat Ineos na dit seizoen

Wielrennen De 35-jarige Britse wielrenner Froome wilde het kopmanschap afdwingen bij zijn ploeg. Team Ineos kan dat „niet garanderen”. Froome stapt over naar Israel Start-Up Nation.
Froome in actie tijdens het Critérium du Dauphiné in juni 2019. Hij kwam later tijdens de verkenning van de tijdrit van die etappekoers zwaar ten val.
Froome in actie tijdens het Critérium du Dauphiné in juni 2019. Hij kwam later tijdens de verkenning van de tijdrit van die etappekoers zwaar ten val. Foto Anne-Christine Poujoulat/AFP

De Britse wielrenner Chris Froome - viervoudig winnaar van de Ronde van Frankrijk - verlaat na tien jaar zijn ploeg, Team Ineos. Het in december aflopende contract van Froome wordt niet verlengd. Dat heeft het Britse wielerteam donderdag bevestigd na weken van speculaties dat de 35-jarige Brit zou overstappen naar Israel Start-Up Nation. De Israëlische wielerploeg maakte even na het middaguur de komst van Froome officieel bekend.

Het vertrek van Froome is volgens Ineos een besluit van de Britse ploeg zelf. „Het huidige contract van Chris loopt af in december en we hebben nu besloten om het niet te verlengen”, schrijft ploegleider Dave Brailsford in een verklaring. „Gezien zijn prestaties in de sport wil Chris begrijpelijkerwijs graag alleen het kopmanschap van een team hebben in het volgende hoofdstuk van zijn carrière - wat we op dit moment niet kunnen garanderen.” Froome deelt het kopmanschap bij Team Ineos met de Brit Geraint Thomas en de Colombiaan Egan Bernal.

Lees ook: Na de koers zelf je fiets ontsmetten

Froome won voor Ineos, tot mei 2019 bekend als Team Sky, ook de Ronde van Italië in 2018 en tweemaal de Ronde van Spanje (2011 en 2017). Het wielerseizoen werd dit jaar maanden uitgesteld vanwege de coronapandemie, maar moet op 1 augustus alsnog van start gaan. Froome hoopt zich de komende jaren met een vijfde Tourzege te scharen in het rijtje Eddy Merckx, Bernard Hinault, Jacques Anquetil en Miguel Indurain. „Ik kijk uit naar spannende nieuwe uitdagingen, terwijl ik naar de volgende fase van mijn carrière ga. Maar in de tussentijd ligt mijn focus op het winnen van een vijfde Ronde van Frankrijk met Team Ineos.”

De Ronde van Frankrijk start op zaterdag 29 augustus in Nice. Vorig jaar miste Froome de etappekoers nog wegens een zware val tijdens een verkenning van het tijdritparcours van de vierde etappe van het Critérium du Dauphiné, een bekende voorbereidingskoers voor de Tour. Hij brak daarbij zijn dijbeen, elleboog en meerdere ribben.