verdenking oorlogsmisdaden

President van Kosovo zal getuigen bij tribunaal

De Kosovaarse president Hashim Thaçi komt maandag naar Den Haag om te getuigen voor het Kosovotribunaal. Dat heeft de president op Facebook gezegd. „Ik reis op maandag naar Den Haag omdat ik ben uitgenodigd door het tribunaal om geïnterviewd te worden.” Op 24 juni klaagde het tribunaal Thaçi en negen anderen, onder wie de leider van Kosovo’s grootste politieke partij, aan voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. De verdachten zouden tijdens de onafhankelijkheidsoorlog van Kosovo in de jaren negentig verantwoordelijk zijn geweest voor de moord op bijna honderd mensen, onder wie politieke tegenstanders van Thaçi. Het tribunaal zei dat de aanklacht openbaar werd ingediend omdat onder anderen de president herhaaldelijk geprobeerd zou hebben het onderzoek te belemmeren. Volgens Thaçi, die alle beschuldigingen ontkent, werkt Kosovo samen met internationale justitie bij de bestrijding van beschuldigingen van oorlogsmisdaden. De Kosovaarse president zegt af te zullen treden als de aanklacht daadwerkelijk tot een zaak bij het tribunaal leidt. (NRC)