Reportage

Rellen in Belgrado na nieuwe coronapiek

Coronaprotest Demonstranten verwijten president Vucic zwalkend beleid in de coronacrisis en het doordrukken van de verkiezingen.

Een bestorming van het parlement, traangas, brandende politiewagens en tientallen gewonden. Belgrado ontvlamde dinsdagavond toen duizenden mensen de straat opgingen om te demonstreren tegen het zwalkende coronabeleid van de Servische president Aleksandar Vucic.

Directe aanleiding voor het protest was de aankondiging van de president dat hij de hoofdstad komend weekend op slot zou willen gooien om de verspreiding van corona tegen te gaan. Maar de onvrede heeft vooral te maken met het feit dat Vucic tot de verkiezingen van 21 juni deed alsof de pandemie voorbij was, terwijl het aantal besmettingen en doden in werkelijkheid opliep. Zijn partij haalde een ruime zege en twee derde van de zetels in het parlement.

„Wekenlang zei die idioot: ga naar je werk, ga in een vol voetbalstadion zitten, er is niks aan de hand”, zegt student David (24), nadat hij in een fontein bij het parlement het traangas uit zijn ogen heeft gespoeld. Hij wil niet zijn achternaam niet zeggen. „Ik ben banger voor politici dan voor corona.”

Ook Nasta (24) – „mijn bijnaam” – is bang dat ze problemen krijgt. „Vucic heeft mensen bewust misleid om de verkiezingen te houden en te winnen. Maar hij is schuldig aan elke dode die er door het gebrek aan restricties is gevallen. En voor deze chaos.”

Ziekenhuizen onder druk

Sinds eind 2018 zijn er regelmatig vreedzame protesten tegen Vucic. Dinsdag bestormden demonstranten het parlementsgebouw en werden zij met traangas en wapenstokken uiteengedreven. De president heeft de demonstratie woensdag veroordeeld. Vucic beschuldigde „fascistische organisaties en mensen die geloven dat de aarde plat is” van „het meest brute politieke geweld in de afgelopen jaren”. Volgens de politie raakten 43 agenten en 17 demonstranten gewond, 23 werden gearresteerd.

Lees ook:Krijgt Vucic de Servische protestgeest terug in de fles?

Vucic riep op om niet weer de straat op te gaan, om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. „Er zijn geen bedden vrij in onze ziekenhuizen”, zei hij. Maar ’s avonds verzamelden zich opnieuw duizenden mensen voor het parlement.

Toen de Covid-19-pandemie Europa bereikte, kondigde Vucic straffe beperkingen af. In aanloop naar de verkiezingen werden die in mei allemaal teruggedraaid. Alle horeca mocht open, grote evenementen konden doorgaan en sportwedstrijden werden met publiek gespeeld. Daarbij raakte onder anderen toptennisser Novak Djokovic besmet. Nadat Vucic’ Servische Progressieve Partij de parlementsverkiezingen vorige maand had gewonnen, lekte uit dat het aantal coronaslachtoffers hoger was dan de regering bekendgemaakt had.

Vooral in Belgrado staat de zorg onder grote druk, nadat het aantal Covid-19-patiënten de laatste weken steeg. Dinsdag bleek dat binnen 24 uur 299 besmettingen en 29 doden geconstateerd waren, een record. In totaal stierven tot nu toe – officieel – 330 Serviërs aan Covid-19, op een bevolking van 7 miljoen mensen. Ook in andere landen op de Balkan waar de pandemie onder controle leek, neemt het aantal coronaslachtoffers fors toe, met name in Bosnië en Noord-Macedonië. In Noord-Macedonië zijn woensdag parlementsverkiezingen.