Eis: veroordeelde crimineel moet 51 miljoen euro betalen aan de staat

Drugssmokkel Een beroepscrimineel maakte zich schuldig aan witwaspraktijken en cocaïnehandel. Hij kreeg in 2013 al een celstraf opgelegd van acht jaar. Nu eist het OM dat hij zijn opgebouwde vermogen afstaat.
De 50-jarige man bouwde zijn vermogen op met het smokkelen van cocaïne.
De 50-jarige man bouwde zijn vermogen op met het smokkelen van cocaïne. Foto: David van Dam

Een 50-jarige man die in 2013 tot acht jaar cel is veroordeeld voor deelname aan een criminele organisatie, moet van het Openbaar Ministerie 50,8 miljoen euro betalen aan de staat. Volgens het OM is dit de waarde van het vermogen dat de man opbouwde met zijn criminele activiteiten, waaronder witwassen en smokkelen van cocaïne.

De man bezit volgens het OM nog 34 miljoen euro van het in totaal verdiende bedrag. Een deel van dit geld zou verspreid staan over vijftig bankrekeningen in onder meer Dubai en Zwitserland. Een ander deel van het bedrag investeerde hij in vastgoedprojecten in Nederland, Spanje en Nicaragua. De overige 16 miljoen zou hij hebben uitbetaald aan criminelen.

Van 2008 tot 2011 maakte de man deel uit van een criminele organisatie. In die periode maakte hij zich schuldig aan het smokkelen van 135 kilo cocaïne uit Peru en het witwassen van zeker 500.000 euro. Of de man het hiermee opgebouwde vermogen moet afstaan zal 3 september blijken, dan doet de rechter uitspraak.

Hoogste bedrag

Ondanks dat de man een groot deel van het geëiste bedrag waarschijnlijk niet meer in zijn bezit heeft, vindt het OM het belangrijk dat de rechter het vonnis oplegt. „De verdachte zou het geld niet direct hoeven te betalen”, zegt een woordvoerder. „Misschien heeft hij in de toekomst weer inkomsten.”

Het komt niet vaak voor dat het OM de betaling van zulke hoge bedragen eist die op criminele wijze zouden zijn verkregen. In 2016 eiste het OM het hoogste bedrag ooit: 300 miljoen euro van brievenbusfirma Takilant. Dit bedrijf, van de dochter van de toenmalige president van Oezbekistan, waste 300 miljoen euro wit via de in Nederland gevestigde bedrijven Vimpelcom en TeliaSonera. De rechter besloot een bedrag van 135 miljoen euro te vorderen.