De kicks voor niks van Arjan Ederveen: ‘7 uur op, een uur lang schoonmaken’

Poetsen Corona voorspelt een crisis voor de consument. herinnerde zich de Kicks voor Niks van Van Kooten en De Bie en gaat deze zomer op zoek naar dit kosteloze geluk. Deze week bij: Arjan Ederveen.

Illustratie Sharon Coone

‘Sporten, teams, sportschool, work-out, ik weet dat het goed voor je is en ik heb alle sporten die er zijn zowat geprobeerd, maar nee. Het lukt me niet in een team, het lukt me ook niet in mijn eentje met zo’n martelapparaat. En dan bieden ze voor mensen zoals ik die niks zelf kunnen die lesjes aan, maar daartussen voelde ik me ook doodongelukkig. Dus tussen mij en sporten lukte het nooit en ja, je wilt toch je calorieën kwijt en je moet je conditie onderhouden.

„Maar nu heb ik het. Elke dag sta ik om 7.00 uur op en ga ik een uur intensief huishouden. Ik stofzuig onder de bank en onder het bed. Ik maak het bed mooi op. De afwas van gisteren doe ik altijd de volgende ochtend, terwijl het water voor de thee op staat. Tempo en beweging. Ik hou van boenen en zeep. En zelfs de stoep boen ik soms. De ramen lap ik. Gewoon elke dag een uur vol in beweging schoonmaken. Bukken, tillen, staan, bukken, strekken, tillen met emmers en stofzuigers. En dan pas begint de dag. De kick is, dat je dan meteen om 7.00 uur dingen gaat doen die je moet doen en die energie kosten. Je hebt er geen zin in maar het moet. En nu doe ik dit al heel lang, en nog steeds heb je er nooit zin in, maar als je klaar bent dan voel je een echte kick. Ik snap het niet maar het is zo.

Acteur Arjan Ederveen Foto ANP

„Bijvoorbeeld de wc, de badrand en de douche schoonkrabben, wie heeft daar nou zin in? En de houdingen waar je in terecht komt, niet een paar seconden, maar minutenlang. Het is een pure work-out.

„Ik heb in huis nergens zeep met een plastic pompje. Ik houd van een stuk zeep op een schoteltje. Mooi om naar te kijken. Trouwens, ik snap niet dat mensen al die verschillende plastic flessen hebben, een voor de badkamer, een andere voor de wc en weer een andere voor hun fornuis en weer een andere voor hun vloer en weer een andere voor hun ramen. Wat een onzin. Ik heb hier een paar topproducten in huis en meer heb je je hele leven niet nodig: schoonmaakazijn, soda en groene zeep. That’s it. Daar doe ik mijn hele huis mee én de stoep.

„Je maakt dus iets af waar je geen zin in had, dat is de kick. Nog een paar voorbeelden? De kelder opruimen, in het donker beslissingen moeten nemen wat weggegooid moet worden en wat niet, vreselijk. Of stof achter de radiator weghalen. Je moet het wel doen, maar je hebt er geen zin in. En dan die kick achteraf.

„Wat me ook een kick geeft, is de geraniums verzorgen. Je kan wel elk jaar nieuwe kopen. Maar het is veel leuker om ze terug te snoeien als ze erom vragen. Ze in de winter te laten beschutten in een bakje. En in het voorjaar met wat mest, klein beetje maar, op te laten komen, nog sterker en grilliger dan vorig jaar. Dan kan ik bewondering voelen voor zo’n plant. Sterker nog, ik krijg er een band mee. Soms gaat er natuurlijk ook gewoon een dood en die moet dan in de vuilnisbak, dat voel je dan heel even. Dus nee ik koop ze niet meer, ik verzorg ze nu zodat ze jaren bij me blijven. Ik verzamel ook hun zaad. Dat neem ik dan weer mee naar Friesland. En ook daar verzamel ik zaad van uitgebloeide bloemen. Ik bewaar dat, en verheug me erop het volgend voorjaar in de grond uit te zetten.

„Maar goed, ik dwaal af, ik was bij mijn dagelijkse ochtend work-out met emmer, dweil en boender. Als ik na een uur klaar ben, rond acht uur ’s ochtends, dan begint mijn dag. Lekker naar buiten met mijn twee honden. Af en toe daar ook nog even bukken om een drol op te rapen. En ’s avonds nog een uur. Dus ja, mijn kicks voor niks: gratis work-outs, tevreden honden en een blinkend schoon huis.”