Daders bomaanslagen Kopenhagen veroordeeld tot 4 en 5 jaar celstraf

Aanval Twee Zweedse daders van 23 en 24 jaar oud brachten in augustus 2019 explosieven tot ontploffing bij de belastingdienst en een politiepost in de Deense hoofdstad.
De Deense politie doet onderzoek na de explosie bij de politiepost in Nørrebro.
De Deense politie doet onderzoek na de explosie bij de politiepost in Nørrebro. Foto Philip Davali/EPA

De twee Zweedse mannen die in augustus 2019 twee bommen lieten ontploffen in het centrum van Kopenhagen zijn veroordeeld tot celstraffen van respectievelijk vier en vijf jaar. Dat meldt het Deense persbureau Ritzau donderdagmiddag, aldus Reuters. Het gaat om twee mannen van 23 en 24 jaar oud die kort na de aanslagen in beeld kwamen bij de politie. Een van de bommen ging af bij het kantoor van de belastingdienst, de ander bij een politiepost.

Zacharias H. en Nurettin S. zijn schuldig bevonden aan het vervoeren en tot ontploffing brengen van twee explosieven. De bommen waren via de bekende, acht kilometer lange Sontbrug tussen Zweden en Denemarken het land in gesmokkeld. Beide mannen mogen de rest van hun leven niet meer in Denemarken komen en zullen in Zweden hun straf uitzitten.

Het motief van de daders werd niet opgeklaard tijdens de rechtszaak, meldt de Deense tv-zender TV2. De officier van justitie sprak van een „terreurachtige aanval” en had levenslang geëist voor de twee mannen. De rechter ging hier echter niet in mee en sprak H. en S. vrij van terrorisme.

Bom bij belastingdienst

De eerste bom ging af op de avond van 7 augustus vorig jaar bij een kantoor van de belastingdienst, nabij het treinstation van Nordhavn, aan de noordkant van de Deense hoofdstad. Door de explosie raakte een persoon lichtgewond en het gebouw zwaar beschadigd. Al direct was duidelijk dat het niet om een ongeluk ging. De Deense politiechef Jørgen Bergen Skov sprak meteen van „een aanval”.

Nog diezelfde week ontplofte opnieuw een bom. Ditmaal bij een politiepost in de wijk Nørrebro, net buiten het centrum. De knal was dusdanig hard dat deze in de hele stad was te horen. Ook hier raakte het pand beschadigd, maar vielen geen gewonden.