Coronaherstelfonds

EU moet stoppen met tijd verspillen, waarschuwt Merkel

Bondskanselier Angela Merkel heeft woensdag EU-landen opgeroepen te stoppen met twisten over een miljardenherstelfonds voor de coronacrisis en snel tot een compromis te komen. Merkel sprak in Brussel het Europees Parlement toe over de plannen voor het Duitse EU-voorzitterschap, per 1 juli. Merkel zei dat Europa het zich niet kan veroorloven „tijd te verspillen”. Vier ‘zuinige’ EU-landen, waaronder Nederland, zijn kritisch over de huidige opzet van het fonds, zuidelijke landen verwijten de vier juist een gebrek aan solidariteit in crisistijd. Berlijn zat jaren met Den Haag in het ‘zuinige’ kamp maar sinds de crisis is dat anders. Volgens Merkel komt Europa sterker uit de crisis als het nú solidariteit toont.

Den Haag en Merkels draai pagina 12-13