Belgische beurswaakhond

‘Top kledingbedrijf FNG manipuleerde koers’

De voormalige top van kledingconcern FNG heeft zich mogelijk schuldig gemaakt aan het manipuleren van de aandelenkoers. Die conclusie trekt de Belgische beurstoezichthouder FSMA woensdag na maanden van onderzoek. De FSMA heeft de zaak overgedragen aan de Belgische justitie. Die moet besluiten of er een strafrechtelijk onderzoek komt naar het moederbedrijf van kledingketens Miss Etam, Steps en Claudia Sträter.

De FSMA maakte bekend dat er aanwijzingen zijn dat voormalige bestuurders zich schuldig hebben gemaakt aan marktmanipulatie. Ook vermoedt de FSMA dat bij FNG sprake is geweest van enkele andere „inbreuken” die „eveneens bezwarend kunnen zijn voor het voormalige management”.

Het onderzoek werd vorig jaar gestart door de Belgische beurswaakhond, naar aanleiding van de jaarcijfers van 2018. Het onderzoek was een van de redenen dat de raad van toezicht van FNG in mei verzocht de handel in de aandelen aan de beurzen in Amsterdam en Brussel stil te leggen.

FNG is getroffen door de coronacrisis en ligt overhoop met schuldeisers. Woensdag kreeg het uitstel van betaling. Vorige maand kondigde het concern aan tientallen winkels te sluiten en mogelijk bijna driehonderd banen te schrappen. (NRC)