Recensie

Recensie Muziek

Arca heeft de zwaarte overboord gegooid

Op Arca (2017) zong de Venezolaanse sopraan Alejandra Ghersi – toen nog Alejandro – klassiek over experimentele composities, grensverleggend maar zwaarmoedig. Nu toast de avant-gardeproducer met flamenco-popster Rosalía via Instagram live op hun single ‘KLK’ (Que lo Que), een feestnummer met reggaeton-beat. Op KiCk I, het album dat ze maakte na haar transitie, heeft Ghersi de zwaarte overboord gegooid. In intro ‘Nonbinary’ geeft ze een duidelijke boodschap: „Bitch I am special.” Daarna laveren de aanstekelijke nummers met gastbijdragen van SOPHIE, Shygirl en Björk tussen zoete pop (‘Time’ zou een Robyn-track kunnen zijn), reggaeton en clubmuziek. ‘La Chíqui’ draagt duidelijk het stempel van SOPHIE en klinkt als een futuristische vogueing-track voor de in latex gehulde centaur die Ghersi op de voorkant van het album is. ‘Kick’ staat voor de eerste schop tegen de baarmoederwand. Schoppen is je identiteit claimen. Arca doet dat jubelend en trots op haar meest toegankelijke pop-album tot nu toe.